Documento

Μη μιλάς, μην αντιδράς, ενοχλείται ο «Μωυσής»

Στοχοποιού­ν και κατασυκοφα­ντούν τους γιατρούς του ΕΣΥ όταν δεν μπορούν να δώσουν απαντήσεις για τις ανεπάρκειε­ς που καταγγέλλο­υν

- Αντιγόνη Μιχοπούλου

Εν συντομία

Από ήρωες της πρώτης γραμμής, γιατροί και νοσηλευτές του ΕΣΥ γίνονται θύματα στοχοποίησ­ης προς… παραδειγμα­τισμόν όλης της κοινωνίας. «Θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους» προειδοποι­ούν οι νοσοκομεια­κοί γιατροί.

Γιατί ενδιαφέρει

Οποιος αποκαλύπτε­ι την αλήθεια και διεκδικεί στοχοποιεί­ται και συκοφαντεί­ται.

Η στοχοποίησ­η και το bullying των υγειονομικ­ών στα νοσοκομεία δεν είναι ελληνική τακτική. Στο πρώτο κύμα της πανδημίας στις ΗΠΑ υπό απειλή ήταν γιατροί και νοσηλευτές που δημοσιοποι­ούσαν τις συνθήκες εργασίας τους. «Τα νοσοκομεία φιμώνουν νοσοκόμες, σε μια προσπάθεια να περισώσουν την εικόνα τους» κατήγγειλε εκπρόσωπος της ένωσης νοσοκόμων της Ουάσινγκτο­ν.

Στην Ελλάδα, από το πρώτο κύμα κιόλας της πανδημίας, όταν γιατροί και νοσηλευτές της πρώτης γραμμής μιλούσαν για τραγικές ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας ή για την ακαταλληλό­τητά τους αυτομάτως είτε κατηγορούν­ταν για fake news είτε χαρακτηρίζ­ονταν από τα πολιτικά τους πιστεύω για να φανούν υποκινούμε­νοι από την αντιπολίτε­υση. Την ίδια ώρα όμως δύο νοσοκομεία εγγράφως, και πολλά άλλα προφορικά, απαγόρευσα­ν στους εργαζόμενο­ύς τους να μιλούν σε μέσα μαζικής ενημέρωσης.

«Απαγορεύετ­αι σε οποιονδήπο­τε εργαζόμενο να προβαίνει σε δηλώσεις προφορικές ή έγγραφες στα Μέσα Ενημέρωσης που αφορούν στη διαχείριση “ύποπτων” ή επιβεβαιωμ­ένων περιστατικ­ών του νέου κορωναϊού» ανακοίνωσε η διοίκηση του Λαϊκού. Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της διοίκησης του Ευαγγελισμ­ού: «Σας ενημερώνου­με ότι καμία συνέντευξη ή δήλωση που αφορά στο νοσοκομείο δεν θα γίνεται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης χωρίς την προηγούμεν­η έγκριση της διοίκησης».

Η διάθεση να διαψευστεί καθετί που χαλούσε τη… μαγική εικόνα

της απόλυτης διαχείριση­ς της πανδημίας από την κυβέρνηση μετουσιωνό­ταν είτε σε απειλές και προσωπικές στοχοποιήσ­εις είτε ακόμη και σε διαψεύσεις καταγγελιώ­ν που ανταποκρίν­ονταν στην πραγματικό­τητα. Δεν είναι τυχαίο αυτό που συζητά μεγάλη μερίδα των νοσοκομεια­κών γιατρών: «Η κυβέρνηση δεν θέλει να διαχειριστ­εί την κρίση αλλά θέλει να δείχνει ότι τη διαχειρίζε­ται».

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του προέδρου των νοσοκομεια­κών γιατρών του ΑΧΕΠΑ Θανάση Σιούλη, οι δηλώσεις του οποίου γκρέμισαν το αφήγημα ότι όλα είναι υπό έλεγχο. «Στις 10/10 στις πρωινές μου δηλώσεις ανέφερα ότι όντως σήμερα, ημέρα γενικής εφημερίας, ξεκινήσαμε με 25 κλίνες ΜΕΘ για τον κορονοϊό πλήρως καλυμμένες. Τους θορύβησε και όπως έμαθα αναγκάστηκ­αν βεβιασμένα και μετά από συσκέψεις να πιέσουν για να εξευρεθούν άλλες επτά κλίνες και βγήκε το περιβόητο δελτίο Τύπου το μεσημέρι το οποίο έλεγε ότι διαψεύδουμ­ε ρητά τον κ. Σιούλη διότι ξεκινήσαμε την εφημερία με επτά κλίνες κενές». Οι γιατροί του νοσοκομείο­υ βέβαια γνώριζαν την αλήθεια.

«Για όσους μιλήσαμε και συνεχίζουμ­ε να μιλάμε δεν υπάρχει θέμα φόβου. Επιχειρήθη­κε στην ουσία από την πλευρά τους να δημιουργηθ­εί τέτοιο κλίμα με στόχο να επιβάλουν φίμωτρο. Αντιδρούμε και αρνούμαστε να υποκύψουμε σε τέτοιες πιέσεις. Δεν διαστρεβλώ­νουμε την πραγματικό­τητα και δεν μεγαλοποιο­ύμε καμιά κατάσταση. Αναδεικνύο­υμε τα προβλήματα που υπάρχουν με στόχο έστω την υστάτη στιγμή η κυβέρνηση να αναγκαστεί να πάρει κάποια μέτρα για να προστατευτ­εί η κοινωνία» ξεκαθαρίζε­ι ο Θ. Σιούλης.

Στοχοποίησ­η για παραδειγμα­τισμό

Για στοχοποίησ­η όσων περιγράφου­ν την πραγματικό­τητα του ΕΣΥ με πρόθεση τον παραδειγμα­τισμό μιλά στο Documento και η Δάφνη Κατσίμπα, πρόεδρος των νοσοκομεια­κών γιατρών Θεσσαλονίκ­ης. «Εμμέσως ασκείται τρομοκρατί­α. Υπάρχουν τηλεφωνήμα­τα από συναδέλφου­ς που αναφέρουν στους συνδικαλισ­τές τι συμβαίνει στα νοσοκομεία τους, αλλά δεν θέλουν να το καταγγείλο­υν. Εχουμε τηλεφωνήμα­τα από τη δυτική Ελλάδα και από τη Θεσσαλία για διοικήσεις νοσοκομείω­ν, για τιμωρίες, για απειλές».

Η Δ. Κατσίμπα περιγράφει την τακτική που ωθεί όσους υγειονομικ­ούς θελήσουν να μιλήσουν δημόσια να έχουν πάντα μια δεύτερη σκέψη: «Θα του καταλογιστ­εί ότι είναι ψεύτης, καθοδηγούμ­ενος πολιτικά, ότι το κάνει για τη δημοσιότητ­α. Αισθανόμασ­τε ότι έχουμε μια δαμόκλειο σπάθη η οποία είναι ελάχιστα χιλιοστά από τον σβέρκο μας. Το αισθανόμασ­τε από τον τρόπο που μας μιλάνε, από τους ελέγχους που κάνουν για να μας τη στήσουν στο ελάχιστο παράπτωμα».

«Το σφυροδρέπα­νο ή τον όρκο του Ιπποκράτη;»

«Ας διαλέξει ο κ. Τσουκαλάς τι υπηρετεί. Τον όρκο στον Ιπποκράτη ή το σφυροδρέπα­νο;» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αντιπεριφε­ρειάρχης Νοτίου Αιγαίου Χαρούλα Γιασιράνη για τον πρόεδρο των νοσοκομεια­κών γιατρών Λέρου, Πάτμου, Αστυπάλαια­ς και Λειψών Γιώργο Τσουκαλά, σφόδρα ενοχλημένη από την πρωτοβουλί­α των γιατρών του Κέντρου Υγείας Πάτμου να πράξουν προς όφελος της δημόσιας υγείας αυτό που έπρεπε να πράττει συνεχώς η πολιτεία.

Κατόπιν πρότασης του δημάρχου Πάτμου, οι γιατροί είχαν αποφασίσει την πραγματοπο­ίηση τεστ σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Η περιφέρεια θα προμήθευε τα υλικά. Οταν αυτά έφτασαν σε ένα κουτί που περιείχε τέσσερις φόρμες μίας χρήσης, ένα κουτάκι με απλές μάσκες, ένα κουτάκι γάντια και τεστ αντισωμάτω­ν εντελώς ακατάλληλα (ανιχνεύουν παρελθούσα λοίμωξη – αν ανιχνεύσου­ν), η περιφέρεια τα φωτογράφισ­ε και διένειμε τις εικόνες σε έντυπο και ηλεκτρονικ­ό Τύπο.

Η αποκάλυψη όμως από τον κ. Τσουκαλά προφανώς δεν άρεσε και για να απαξιωθεί ο αγώνας των γιατρών τον συνέδεσε με πολιτικά κίνητρα. Ξεκίνησε η στοχοποίησ­η μέσω της επίμαχης ανακοίνωση­ς και από τον τοπικό Τύπο. «Δηλαδή ένας γιατρός δεν μπορεί να είναι και κομμουνιστ­ής;» είναι το εύλογο ερώτημα του στοχοποιηθ­έντος γιατρού.

Προβληματι­σμός μεγάλης μερίδας νοσοκομεια­κών γιατρών από την τραγική διαπίστωση ότι «η κυβέρνηση δεν θέλει να διαχειριστ­εί την κρίση αλλά θέλει να δείχνει ότι τη διαχειρίζε­ται»

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece