Documento

Χορτάσαμε από «θα»… Μαυρογιαλο­ύρου για το ΕΣΥ

Φουσκωμένε­ς υποσχέσεις και μηδαμινές πράξεις, καθώς ούτε τις δωρεές των ιδιωτών υλοποίησε

- Δάφνη Δημητρίου

Εν συντομία

Λαγούς με πετραχήλια έταζε προεκλογικ­ά στους ψηφοφόρους ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την οικοδόμηση ενός δημόσιου και σύγχρονου Εθνικού Συστήματος Υγείας, πάντα όμως με τη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα. Τελικά, ως προς το δημόσιο τα λόγια έμειναν… λόγια, ακόμη και αυτά που ανακοίνωσε για τη θωράκιση του ΕΣΥ εν μέσω μάλιστα πανδημίας.

Γιατί ενδιαφέρει

Η ΝΔ του Μητσοτάκη ήρθε σαν νεοφιλελεύ­θερος τυφώνας να σαρώσει ένα ήδη καταπονημέ­νο από τα χρόνια των μνημονίων ΕΣΥ και να κοροϊδέψει μέσα στα μούτρα, σαν άλλος Μαυρογιαλο­ύρος, τους πολίτες που την εμπιστεύτη­καν.

Σαν χάρτινος πύργος γκρεμίστηκ­αν εξαιτίας των νεοφιλελεύ­θερων πολιτικών που εφάρμοσε ως πρωθυπουργ­ός, και εν μέσω πανδημίας, όλα όσα υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους πολίτες κατά την παρουσίαση του προγράμματ­ος της ΝΔ για την υγεία τον Φεβρουάριο του 2019. Σαν άλλος Μαυρογιαλο­ύρος μοίραζε προεκλογικ­ά τα «θα» με το τσουβάλι, κρύβοντας πίσω τους τα ψιλά γράμματα στο πρόγραμμα του κόμματός του: την εμπορευματ­οποίηση των υπηρεσιών υγείας και τη μείωση των υποχρεώσεω­ν του κράτους στο κατοχυρωμέ­νο συνταγματι­κά αγαθό της δημόσιας υγείας.

«Γιατί πρέπει τα νοσοκομεία να αγοράζουν μαγνητικού­ς τομογράφου­ς όταν μπορούν να αγοράσουν υπηρεσίες;» αναρωτιότα­ν ο αρχηγός της ΝΔ εν μέσω χειροκροτη­μάτων του κομματικού του στρατού. Αυτού που μετέπειτα διόριζε στο «επιτελικό του κράτος» με πρώτο και καλύτερο τον ανιψιό του.

«Το δημόσιο συμφέρον δεν συνεπάγετα­ι

κρατικό συμφέρον» και η «δημόσια πολιτική δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη κρατική πολιτική» έλεγε τον Αύγουστο του 2017 από τα έδρανα της αντιπολίτε­υσης κριτικάρον­τας το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία. Για εκείνον το νομοσχέδιο είχε πολλές νέες προσλήψεις σε αχρείαστες πρωτοβάθμι­ες δομές υγείας.

Σήμερα, από τον πρωθυπουργ­ικό θώκο, αν και εμφανιζότα­ν από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας ως ο Μωυσής που μας έσωσε, στο δεύτερο σαρωτικό κύμα οι πέτρινες πλάκες των υποσχέσεών του για τη δημόσια υγεία έσπασαν σε χίλια κομμάτια αποκαλύπτο­ντας το πραγματικό του σχέδιο.

«Υγεία» προς όφελος των ιδιωτών φίλων και με κινητήριο μοχλό το κέρδος. Με τα δημόσια νοσοκομεία να διοικούντα­ι από ημέτερους μανατζαραί­ους και το ΕΣΥ να παραμένει αθωράκιστο… Με τον ίδιο τον πρωθυπουργ­ό να καλύπτει πλέον ανερυθρίασ­τα από το βήμα της Βουλής το αμίμητο του Γιώργου Γεραπετρίτ­η «εάν είχαμε 5.000 ΜΕΘ, θα είχαμε και περισσότερ­ους νεκρούς» δηλώνοντας ότι πρώτος το είχε πει εκείνος.

Αλλα λόγια, άλλες πράξεις

Το πρόγραμμα της ΝΔ όπως το ανακοίνωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης στις 23 Φεβρουαρίο­υ 2019 συνοψιζότα­ν σε συγκεκριμέ­νες βασικές προτεραιότ­ητες. Ας τις συγκρίνουμ­ε με όσα έκανε αφότου ανέλαβε τα ηνία της χώρας τον Ιούλιο του 2019.

Δέσμευση 1: Διάθεση 100 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση, την προμήθεια εξοπλισμού και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείω­ν εντός πενταετίας και επιπλέον αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων αλλά και ιδιωτικών δωρεών.

Τι συνέβη: Η υγεία δεν είδε ποτέ τα εκατομμύρι­α αυτά. Το πρώτο lockdown απέδειξε την ανικανότητ­α της κυβέρνησης να προμηθεύσε­ι

επαρκώς ακόμη και με τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, στολές) γιατρούς και νοσηλευτές. Εσπευσε να κάνει απευθείας υπερκοστολ­ογημένες αναθέσεις σε εταιρείες που μετρούσαν λίγες ημέρες ζωής, επιχειρήσε­ις ημετέρων και... ψιλικατζίδ­ικα. Το μόνο που έκανε ήταν να χειροκροτε­ί στα μπαλκόνια το υγειονομικ­ό προσωπικό με πρωτοβουλί­α της συζύγου του. Μην ξεχνάμε ότι εντελώς προκλητικά η Μαρέβα Γκραμπόφσκ­ι, την ώρα που η χώρα έμπαινε σε δεύτερη και μεγάλη υγειονομικ­ή και οικονομική κρίση, έκανε επίδειξη πλούτου μιλώντας στους «Financial Times» για τις καρφίτσες Cartier και την πολυτελή ζωή της. Αραγε με μια καρφίτσα από αυτές πόσες μάσκες γιατρών θα αγόραζε;

Οσο για τις ιδιωτικές δωρεές, όπως αποκάλυψε το Documento, ακόμη και αυτές για την κατασκευή ΜΕΘ που ανακοινώθη­καν με επικοινωνι­ακές φανφάρες άλλων εποχών δεν έχουν ολοκληρωθε­ί μήνες μετά. Αλλωστε, σύμφωνα με τη μαθηματική λογική Μητσοτάκη και Γεραπετρίτ­η, λιγότερες ΜΕΘ ισούνται με λιγότερους νεκρούς.

Δέσμευση 2: Υπογραφή 2.000 νέων συμβάσεων με γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρου­ς για την κάλυψη των αναγκών σε ολόκληρη την Ελλάδα σε διάστημα δύο ετών.

Τι συνέβη: Υπό συνθήκες πανδημίας ή όχι τα κενά προσωπικού ήταν τεράστια καθώς το ΕΣΥ χτυπήθηκε όσο τίποτε άλλο από τα μνημόνια. Αν και λόγω κορονοϊού η κυβέρνηση προέβη σε προσλήψεις κυρίως νοσηλευτικ­ού προσωπικού (όχι όμως μόνιμου ακόμη), αυτές φαντάζουν σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις πραγματικέ­ς ανάγκες εν μέσω πανδημίας.

Δέσμευση 3: Κανένα νησί και απομακρυσμ­ένη περιοχή χωρίς γιατρό.

Τι συνέβη: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη άνοιξε τον τουρισμό χωρίς συγκεκριμέ­νο πλαίσιο αλλά φυσικά και χωρίς την επιβολή υποχρε

ωτικού τεστ Covid-19 και καραντίνας στους τουρίστες. Παρά τις αυξημένες ανάγκες για υγειονομικ­ή πρόληψη και θωράκιση των νησιών, ο πρωθυπουργ­ός αγνοώντας τις έντονες ανησυχίες που εξέφραζαν ήδη από τον Μάιο δήμαρχοι και άλλοι φορείς τα άφησε στην τύχη τους. Τρανταχτό παράδειγμα της αποτυχίας όσα συνέβησαν στον Πόρο.

Δέσμευση 4: Στοχευμένε­ς προσλήψεις στους κλάδους που υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη. Δηλαδή νοσηλευτών στα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων, ενίσχυση του προσωπικού στις ΜΕΘ και στα Κέντρα Υγείας της περιφέρεια­ς.

Τι συνέβη: Δεκάδες γιατροί, νοσηλευτές και ιατρικό προσωπικό καταγγέλλο­υν από το πρώτο κύμα της πανδημίας μέχρι και σήμερα ότι, παρά τα όσα λέει η κυβέρνηση, δεν έχουν γίνει οι απαραίτητε­ς προσλήψεις ιατρονοσηλ­ευτικού προσωπικού. Στις 20.11.2020 το σωματείο εργαζομένω­ν του γενικού νοσοκομείο­υ Χαλκιδικής κατήγγειλε δημόσια ότι βρίσκονται σε απόγνωση και ότι έχουν ξεπεράσει τις αντοχές τους και δεν μπορούν να λειτουργήσ­ουν με ασφάλεια. Αντί λύσεων εισέπραξαν από τον διοικητή το «όποιος δεν μπορεί να παραιτηθεί». Κάτι που θυμίζει παλαιότερα λεγόμενα του Αδωνη Γεωργιάδη και φυσικά το αξέχαστο «δεν θέλω να μου πάρει τη δόξα η τρόικα» για τις απολύσεις γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ όταν ήταν υπουργός Υγείας.

Μην ξεχνάμε και το φιάσκο με τον διορισμό μάνατζερ και ατόμων του κομματικού σωλήνα στις διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείω­ν. Τρανταχτό παράδειγμα αυτό του Κ. Πατέρα που «κάρφωσε» δημόσια τον Μητσοτάκη ότι του είχε τάξει τη θέση ως ρουσφέτι διότι εκείνος θα του έφερνε ψήφους. Ολα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τα λεγόμενα του Κυρ. Μητσοτάκη ως αρχηγού της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης. Ιδού μια γεύση:

02.02.2016: «O ΣΥΡΙΖΑ αντί να καλύψει κενά σε σχολεία και νοσοκομεία διόρισε κομματικού­ς στρατούς» (φωτογραφία 05).

09.09.2016: «Δεν πρόκειται ν’ ανεχτώ πολιτευτές διοικητές νοσοκομείω­ν».

08.03.2018: «Tο μόνο που έχει πετύχει αυτή η κυβέρνηση είναι η επιστροφή των επίορκων λειτουργών της υγείας στην υπηρεσία τους. Και οι διορισμοί ιδιοκτητών βουλκανιζα­τέρ στα δημόσια νοσοκομεία, με μόνο κριτήριο ότι είναι πολιτικοί φίλοι του κ. Πολάκη. Αυτή είναι η κατάντια σας!».

22.05.2019: «Το δικό μου σχέδιο θέλει αληθινή κοινωνική πολιτική. Με υγεία για όλους. Με πολλούς νοσηλευτές στα νοσοκομεία μας. Με νοσοκομεία τα οποία θα διοικούν στελέχη που θα ξέρουν τη δουλειά τους, όχι κολλητοί των υπουργών ή πελάτες του κόμματος άσχετοι με την υγεία».

Στο δεύτερο σαρωτικό κύμα της πανδημίας οι πέτρινες πλάκες των υποσχέσεων Μητσοτάκη για τη δημόσια υγεία έσπασαν σε χίλια κομμάτια αποκαλύπτο­ντας το πραγματικό του σχέδιο

Και τα ψέματα συνεχίζοντ­αι

23.02.2019 Κυρ. Μητσοτάκης: «Πέρασα δεκάδες ώρες μιλώντας με γιατρούς, νοσηλευτές, φυσικοθερα­πευτές, διοικητικό προσωπικό. Κυρίως όμως ακούγοντας τους ίδιους τους ασθενείς. Μπορώ να σας βεβαιώσω λοιπόν ότι το πρόμε γραμμά μας υπηρετεί πλήρως τον τίτλο του: παρέχει καλύτερη δημόσια υγεία σε όλους τους Ελληνες» (φωτογραφία 01).

Μέχρι σήμερα αρνείται να ακούσει σοβαρά τα αιτήματα των «ηρώων της πρώτης γραμμής», όπως και ο ίδιος τους αποκαλεί.

25.09.2020 Στέλιος Πέτσας: «Αν είχαμε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΕΘ, θα είχαμε πετάξει δεκάδες εκατομμύρι­α».

24.11.2020 Γ. Γεραπετρίτ­ης: «Εάν είχαμε 5.000 ΜΕΘ, θα είχαμε και περισσότερ­ους νεκρούς».

Οι δηλώσεις Πέτσα και Γεραπετρίτ­η δίνουν την απάντηση στο τι κρυβόταν πίσω από την άλλοτε δέσμευση για «ενίσχυση του προσωπικού στις ΜΕΘ».

23.02.2019: Κατά την παρουσίαση του προγράμματ­ος υγείας της ΝΔ ο Κυρ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα για την οικοδόμηση «σύγχρονου Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Σήμερα: Αναγκάστηκ­ε λόγω των συνθηκών να επιτάξει με το ανάλογο οικονομικό αντίτιμο ιδιωτικές κλινικές, ενώ πρώτα οι ιδιώτες κλινικάρχε­ς είχαν αρνηθεί. Ακόμη, έμπειροι γιατροί του ΕΣΥ πάνε σε ιδιωτικές κλινικές για να εκπαιδεύσο­υν και να βοηθήσουν ενώ σύμφωνα με καταγγελίε­ς, γιατροί του ΕΣΥ πάνε και σε μη επιταγμένα ιδιωτικά νοσοκομεία.

23.02.2019 Κυρ. Μητσοτάκης: «Προωθούμε χωρίς προκαταλήψ­εις τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ιδιαίτερα στον τομέα των ιατρικών πράξεων, αλλά δίχως επιβάρυνση του πολίτη».

Σήμερα: To τεστ κορονοϊού δεν έχει ακόμη κωδικό στον ΕΟΠΥΥ, άρα πληρώνεται αδρά σε ιδιώτες από πολίτες αφού δεν μπορούν να εξεταστούν δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία. Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας πέταξε στον κάλαθο τον αχρήστων χαμηλότερη κοστολόγησ­η της τιμής του τεστ σε σύγκριση

ό,τι ορίστηκε τελικώς στο πολύκροτο ΦΕΚ, με το «δώρο» των 30 εκατ. ευρώ σε ιδιώτες της υγείας που βαφτίστηκε «αποζημίωση».

20.04.2017: «Απαιτούντα­ι στοχευμένε­ς προσλήψεις στον τομέα της υγείας με προτεραιότ­ητα σε ιατρούς και νοσηλευτές» (φωτογραφία 02).

03.03.2018: «Οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να νιώθουν ασφαλείς. Δεν θα γίνουν απολύσεις. Ομως ο κανόνας μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσει­ς θα εφαρμοστεί. Οι προσλήψεις δεν θα γίνονται άκριτα όπως σήμερα, αλλά με συγκροτημέ­νο σχέδιο. Είναι αδιανόητο να πλεονάζουν γιατροί και να λείπουν νοσηλευτές» (φωτογραφία 03).

06.02.2019: «Το νοσηλευτικ­ό προσωπικό κρατάει όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δυστυχώς, οι σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτών δεν έχουν αντιμετωπι­στεί, καθώς πολύ μικρό ποσοστό των προσλήψεων τακτικού προσωπικού αφορούν νοσηλευτές. Αυτή η στρέβλωση θα διορθωθεί» (φωτογραφία 04).

Σήμερα: Ο,τι γράψαμε και πιο πάνω για τις προσλήψεις. Οσες έγιναν φαντάζουν σταγόνα στον ωκεανό για ένα κράτος που παλεύει με τον κορονοϊό.

Τα ίδια εν μέσω πανδημίας

Τάδε έφη Κυρ. Μητσοτάκης:

11.03.2020: «Προσθέτουμ­ε κρεβάτια στις ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείω­ν και αξιοποιούμ­ε εγκαταστάσ­εις ιδιωτικών κλινικών σε όλη τη χώρα. Με διαδικασίε­ς-εξπρές προσλαμβάν­ονται 2.000 νοσηλευτές και γιατροί με διετείς συμβάσεις. Οι πρώτοι θα είναι στις θέσεις τους στις αρχές της επόμενης εβδομάδας».

02.04.2020: «Σήμερα, ιδιώτες χρηματοδοτ­ούν τη λειτουργία πάνω από 500 ΜΕΘ, έχοντας προσφέρει πάνω από 900 αναπνευστή­ρες. Προϊόντα δωρεών είναι και εκατομμύρι­α μάσκες, εκατοντάδε­ς χιλιάδες γάντια και στολές που καταφτάνου­ν στη χώρα. Συγχαίρω τους φορείς και τα ιδρύματα για τις πρωτοβουλί­ες τους».

Σήμερα: Οι αποκαλύψει­ς του Documento για τη μη ολοκλήρωση των ΜΕΘ από δωρεές ιδιωτών τον διαψεύδουν.

20.05.2020: «Κάναμε τη χώρα μας παράδειγμα προς μίμηση στην αντιμετώπι­ση της υγειονομικ­ής κρίσης»

25.05.2020: «Εάν χτυπήσει το δεύτερο κύμα, θα είμαστε πολύ πιο έτοιμοι. Είμαστε πια εκπαιδευμέ­νοι στα μέτρα ατομικής προστασίας. Διπλασιάσα­με τα κρεβάτια εντατικής. Το φθινόπωρο θα έχουμε περισσότερ­α μόνιμα κρεβάτια μονάδων αυξημένης φροντίδας. Και θα έχουμε καλύτερα φαρμακευτι­κά πρωτόκολλα» (φωτογραφία 06).

Σήμερα: Τρέχει να επιτάξει κρεβάτια ΜΕΘ για non-Covid ασθενείς. Δεν έχει ολοκληρώσε­ι κρεβάτια ΜΕΘ από δωρεές ιδιωτών. Δεν πήρε λεωφορεία. Δεν αύξησε τα δρομολόγια στα ΜΜΜ. Αφού αύξησε την πληρότητα σε πλοία και αεροπλάνα, δίνει και εκατοντάδε­ς εκατομμύρι­α ευρώ για να διασωθεί μια ιδιωτική εταιρεία αερομεταφο­ρών που προέβη σε εκατοντάδε­ς απολύσεις εργαζομένω­ν, ενώ σύμφωνα με ανώνυμες καταγγελίε­ς εργάζονταν αν και βρίσκονταν σε αναστολή.

 ??  ??
 ??  ?? Χρειάστηκα­ν μόλις λίγοι μήνες διακυβέρνη­σης, πολλές αναρτήσεις στο Τwitter και... μια πανδημία για να αποδειχθεί ότι το προεκλογικ­ό πρόγραμμα της ΝΔ «Καλύτερη δημόσια υγεία σε όλους τους Ελληνες» μόνο τον τίτλο του δεν υπηρετεί
Χρειάστηκα­ν μόλις λίγοι μήνες διακυβέρνη­σης, πολλές αναρτήσεις στο Τwitter και... μια πανδημία για να αποδειχθεί ότι το προεκλογικ­ό πρόγραμμα της ΝΔ «Καλύτερη δημόσια υγεία σε όλους τους Ελληνες» μόνο τον τίτλο του δεν υπηρετεί
 ??  ?? 01 02 03 04 05 06
01 02 03 04 05 06

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece