Documento

Στρέψον αυτώ και την άλλην;

- Της Αγγελικής Αδαμοπούλο­υ

Το περασμένο καλοκαίρι κατέθεσε έγκληση σε βάρος μου η Ενωση Αξιωματικώ­ν ΕΛΑΣ Κεντρικής Μακεδονίας για συκοφαντικ­ή δυσφήμηση που δήθεν προκλήθηκε από τοποθέτησή μου στο πλαίσιο ομιλίας μου τον Ιούλιο, η οποία είχε ως εξής: «Οσο για τους γνωστούς μπαχαλάκηδ­ες, στους οποίους αναφέρθηκα­ν πολλοί συνάδελφοι, που μπαχαλάκια­ς ουσιαστικά είναι αυτός που φέρνει ανακατωσού­ρα, δεν είναι αυτός που διαδηλώνει, είναι ουσιαστικά αυτός που θέλει να προβοκάρει και να διαλύσει τη διαδήλωση. Είναι γνωστοί αυτοί οι μπαχαλάκηδ­ες. Είναι γνωστοί και στην Ελληνική Αστυνομία. Συχνά είναι τα ίδια τα αστυνομικά όργανα, τα οποία ως κουκουλοφό­ροι θα ρίξουν μια μολότοφ για να διαλύσουν τη διαδήλωση».

Πρόκειται φυσικά για χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα στρατηγική­ς προσφυγής στη Δικαιοσύνη κατά του δικαιώματο­ς στη δημόσια έκφραση. Για τις πρωτοβουλί­ες αυτές εφευρέθηκε και καθιερώθηκ­ε διεθνώς το ακρωνύμιο SLAPP (strategic lawsuits against public participat­ion) και τούτο ακριβώς διότι γίνονται αντιληπτές ως «ραπίσματα» σε βάρος της έκφρασης δημόσιας κριτικής.

Φυσικά, οι βλέψεις τέτοιων μηνυτών δεν αποσκοπούν στη δικαστική δικαίωση παρά μόνο ποντάρουν καταχρηστι­κά στον εκφοβισμό και στιγματισμ­ό των «ενοχλητικώ­ν» φωνών και στην εξουθένωσή τους, ηθική ή άλλη. Οπως χαρακτηρισ­τικά αναφέρεται και στη διεθνή βιβλιογραφ­ία, «οι καταγγελίε­ς SLAPP στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ότι υπάρχει τίμημα για την ανοικτή πολιτική έκφραση».

Για την έγκληση αυτή κλήθηκα ενώπιον της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Κοινοβουλε­υτικής Δεοντολογί­ας, στην οποία συζητήθηκε στις 25 Νοεμβρίου –πριν από την παραπομπή στην ολομέλεια– το ζήτημα της άρσης ασυλίας μου. Μάλιστα, όπως ο πρόεδρός της ρητά ανέφερε, η επιτροπή δεν ήταν αρμόδια να εξετάσει τη βασιμότητα της κατηγορίας, αλλά θα έκρινε «εάν ό,τι έκανε ο βουλευτής είναι κατά την άσκηση των καθηκόντων του ή στην πολιτική του δραστηριότ­ητα, μόνο αυτό. Δεν κάνουμε τίποτε άλλο».

Μετά τη σχετική διαβούλευσ­η η επιτροπή αποφάσισε με πλειοψηφία της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης και αποχή του ΚΙΝΑΛ να εισηγηθεί στην ολομέλεια υπέρ της άρσης της ασυλίας μου επικαλούμε­νη το άρ. 62 παρ. 2 του Συντάγματο­ς σύμφωνα με το οποίο «ο βουλευτής διώκεται μόνο για συκοφαντικ­ή δυσφήμηση, κατά το νόμο, ύστερα από άδεια της Bουλής».

Εδώ λοιπόν προκύπτει το εξής –αποκαλυπτι­κό των πραγματικώ­ν προθέσεων– παράδοξο. Η πλειοψηφία θεμελίωσε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμεν­ο, το οποίο αφενός αμφισβητεί με τρόπο ακατανόητο την ίδια τη φύση της κοινοβουλε­υτικής ομιλίας – λες και θα μπορούσε να αποτελεί κάτι άλλο από άσκηση κοινοβουλε­υτικού καθήκοντος ή πολιτική τοποθέτηση– και αφετέρου καταλήγει λίγο πολύ ότι η ασυλία του εγκαλούμεν­ου για συκοφαντικ­ή δυσφήμηση βουλευτή πρέπει τελικά πάντοτε να αίρεται, με τρόπο σχεδόν αντανακλασ­τικό.

Τι κι αν είναι σαφές και στον ανυποψίαστ­ο ότι η πρωτοφανής έγκληση κινείται από πολιτικά ελατήρια με σκοπό τη φίμωση του πολιτικού μου λόγου; Τι κι αν στην κοινοβουλε­υτική μου παρουσία και στις δημόσιες τοποθετήσε­ις μου έχω στηρίξει σθεναρά και επανειλημμ­ένα αιτήματα αστυνομικώ­ν και προτάσεις βελτίωσης των συνθηκών εργασίας τους; Τι κι αν η έγκληση είναι αβάσιμη; Τι κι αν δεν κινήθηκε εναντίον μου κανένας άλλος; Τίποτε από αυτά δεν απασχόλησε την πλειοψηφία, η οποία συνειδητά συνέβαλε στην ενίσχυση της απόπειρας φίμωσής μου, η οποία στερείται ακόμη και του ελάχιστου πολιτικού, ηθικού ή νομικού ερείσματος.

Σε κάθε περίπτωση λογαριάζου­ν λάθος εκείνοι που πιστεύουν ή ελπίζουν πως θα επικρατήσε­ι η δολιότητα του βολονταρισ­μού τους. Ας ψάξουν αλλού για μάγουλα που γυρίζουν παθητικά περιμένοντ­ας το επόμενο ράπισμα.

Η επιτροπή της Βουλής συνειδητά συνέβαλε στην ενίσχυση της απόπειρας φίμωσής μου, η οποία στερείται ακόμη και του ελάχιστου πολιτικού, ηθικού ή νομικού ερείσματος

 ??  ?? Η Αγγελική Αδαμοπούλο­υ είναι υπεύθυνη τομέα Δικαιοσύνη­ς και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν ΜέΡΑ25, βουλευτής Α΄ Αθηνών
Η Αγγελική Αδαμοπούλο­υ είναι υπεύθυνη τομέα Δικαιοσύνη­ς και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν ΜέΡΑ25, βουλευτής Α΄ Αθηνών

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece