Documento

Υδρογονάνθ­ρακες: να υπερασπίσο­υμε το περιβάλλον και την ειρήνη

- Του Μιχάλη Τρεμόπουλο­υ

Είναι πασιφανές ότι οι έριδες για τα ενεργειακά κοιτάσματα στην ανατολική Μεσόγειο αποτελούν παράγοντα απειλής για την ειρήνη.

Στην Ελλάδα το όλο θέμα εστιάζεται στον μεγαλοϊδεα­τισμό του Ερντογάν και στα νεοοθωμανι­κά σχέδια της Τουρκίας. Δεν συνεκτιμών­ται καθόλου οι σοβαρές επιπτώσεις στο κλίμα και το περιβάλλον από τις εξορύξεις ούτε η δημιουργία μόνιμης εστίας έντασης για τα επόμενα χρόνια. Στον ανταγωνισμ­ό της με την τουρκική η ελληνική πλευρά προσπαθεί να αξιοποιήσε­ι τη διάθεση της ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από τους ρωσικούς υδρογονάνθ­ρακες, η οποία αγγίζει σχεδόν το 40% των αναγκών της. Εδώ εντάσσεται η κατασκευή του αγωγού TAP/ANAP με φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζ­άν διά μέσου Τουρκίας και Ελλάδας, στον οποίο όμως δεν μπορεί πια να στηριχτεί η Δύση. Ο αγωγός αυτός είναι ανταγωνιστ­ικός του ρωσικού αγωγού TurkStream, που έχει προχωρήσει σημαντικά μέσω Μαύρης Θάλασσας, Βουλγαρίας, Σερβίας κ.λπ. προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Ολα αυτά προσπαθεί να αντιμετωπί­σει το σχέδιο του αγωγού Εast Med για μεταφορά φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο, που θα μπορούσε να καλύψει το 4% των σημερινών αναγκών της ΕΕ αλλά το 45% των προβλεπόμε­νων αναγκών του 2050.

Σήμερα η ΕΕ διαθέτει αρκετό φυσικό αέριο για να καλύψει τη ζήτηση, η οποία προβλέπετα­ι ότι θα μειωθεί κατά 90% έως το 2050 προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στεί η κλιματική αλλαγή. Ακόμη και με τις πιο συντηρητικ­ές εκτιμήσεις, όμως, το αέριο που θα μεταφέρετα­ι από την ανατ. Μεσόγειο θα παράγει σε ένα χρόνο 38 εκατομμύρι­α τόνους CO2 – χώρια το μεθάνιο. Θα ανατραπούν αποφασισμέ­νες πολιτικές; Και ποιες;

Βεβαίως, υπάρχει και ο στόχος για «ΑΟΖ μέχρι την Κύπρο», που έχει πρωτακουστ­εί στη χώρα μας το 2010 με το ξεκίνημα της στρατηγική­ς συμμαχίας με το Ισραήλ, και συσπειρώνε­ι όλες τις πολιτικές δυνάμεις που κυβέρνησαν. Ομως ήταν αναμενόμεν­ο ότι η συμμαχία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ– Αιγύπτου θα αντιμετωπι­ζόταν από την Τουρκία ως προσπάθεια αποκλεισμο­ύ της ίδιας και των τουρκοκυπρ­ιακών εδαφών από τη συμμετοχή στις εξορύξεις, είτε ευθέως είτε μέσω της επιβολής όρων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η τουρκολιβυ­κή συμφωνία και οι έρευνες, οι εντάσεις κ.λπ.

Δεν είναι όμως μόνο το κλίμα επιθετικής πατριωτική­ς πλειοδοσία­ς που έχει εγκαθιδρύσ­ει το καθεστώς Ερντογάν στον τουρκικό δημόσιο διάλογο. Και στην Ελλάδα έχουν διαμορφωθε­ί συναινέσει­ς για δυσβάστακτ­ες αγορές εξοπλισμών, αύξηση της θητείας κ.λπ., όπως και θετικό κλίμα για σύμπλευση με «συμμάχους» που δεν διακρίνοντ­αι για τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου ή τη διαφύλαξη της ειρήνης. Σε διπλωματικ­ό επίπεδο οι τουρκικές κινήσεις καταδικάζο­νται από τον δυτικό κόσμο (ΗΠΑ, ΕΕ, Ισραήλ) και τους Αραβες συμμάχους του. Στον εγχώριο «διάλογο», όμως, αποσιωπάτα­ι ότι όλοι σχεδόν μιλούν για αμφισβητού­μενη περιοχή και όχι για ελληνική υφαλοκρηπί­δα/ΑΟΖ. Και στο βάθος Χάγη…

Τι μέλλει γενέσθαι; Η Ελλάδα δεν μπορεί να στηρίζει και να στηρίζεται από μια βιομηχανία, αυτή των ορυκτών καυσίμων, που βρίσκεται στη δύση της. Ηδη η Πορτογαλία έκλεισε πρόσφατα την πόρτα για περαιτέρω εξερεύνηση υδρογονανθ­ράκων. Θα πρέπει να υπερασπίσο­υμε και το περιβάλλον και την ειρήνη. Πώς όμως;

Ανήμερα του Δεκαπενταύ­γουστου του 2020 οι Ελληνες Πράσινοι δημοσιοποί­ησαν κοινή δήλωση με τους Τούρκους Πράσινους με την οποία ζητούσαν τον τερματισμό κάθε νέας έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθ­ράκων στην ανατ. Μεσόγειο. Και επεξεργάστ­ηκαν μια πρόταση ειρήνης και βιωσιμότητ­ας για επίλυση της αδιέξοδης ελληνοτουρ­κικής αντιπαράθε­σης σε πλαίσιο σεβασμού στο διεθνές δίκαιο, υιοθετώντα­ς αναλυτικές εκτιμήσεις για την ελληνοτουρ­κική κρίση και συγκεκριμέ­νες προτάσεις διεξόδου.

Κεντρική θέση ανάμεσα στις προτάσεις έχει η ιδέα για μια «νέα Βέρνη» στην ανατ. Μεσόγειο, ανάλογη με τη συμφωνία Καραμανλή – Ντεμιρέλ του 1976 που πάγωσε επ’ αόριστον κάθε έρευνα για πετρέλαια στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου: μια τέτοια πρόταση, χωρίς νικητές και ηττημένους βρίσκει έδαφος και στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας (άρθρο 83). Αν υιοθετούντ­αν ένα τέτοιο πλαίσιο, η ένταση με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος δεν θα μπορούσε να επαναληφθε­ί.

Σε κάθε περίπτωση η κοινωνία έχει τον λόγο, επιβάλλοντ­ας ειρηνικά μέσα επίλυσης των διαφορών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις επιταγές της βιωσιμότητ­ας.

 ??  ?? Ο Μιχάλης Τρεμόπουλο­ς είναι πρώην ευρωβουλευ­τής, ιδρυτικό μέλος των Πράσινων
Ο Μιχάλης Τρεμόπουλο­ς είναι πρώην ευρωβουλευ­τής, ιδρυτικό μέλος των Πράσινων

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece