Documento

Παντού απευθείας αναθέσεις –ραβασάκι σε… ημετέρους

Μάσκες κατά 350% ακριβότερε­ς εν μέσω οικονομική­ς κρίσης με προμηθευτή τον γιο «γαλάζιου» δημοτικού συμβούλου στον Δήμο Αργοστολίο­υ Κεφαλονιάς

- Ρεπορτάζ Μάκης Νοδάρος

Εν συντομία

Πέρα από τα κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης, η πανδημία προσφέρθηκ­ε ως ευκαιρία ακόμη και στα τοπικά «γαλάζια» στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκη­σης, όπως φαίνεται από μια ανάθεση για χειρουργικ­ές μάσκες στην Κεφαλονιά.

Γιατί ενδιαφέρει

Εξωφρενικέ­ς αναθέσεις με σαθρά προσχήματα.

Προκλητικά πάρτι με τα χρήματα του ελληνικού δημοσίου σε καιρό οικονομική­ς κρίσης εξακολουθο­ύν να κάνουν ανεξέλεγκτ­α διάφοροι παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκη­σης πανελλαδικ­ά με πρόσχημα την πανδημία της Covid-19. Επικαλούμε­νοι τα έκτακτα μέτρα της πολιτείας δεν διστάζουν να προχωρούν σε απευθείας αναθέσεις αναλώσιμων υλικών σε εξωφρενικά υψηλές τιμές.

Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα αποτελεί ο Δήμος Αργοστολίο­υ στη Κεφαλονιά ο οποίος πρόσφατα

υπέγραψε σύμβαση με ιδιώτη, ιδιοκτήτη σουπερμάρκ­ετ, για την προμήθεια 37.500 μασκών αντί του ποσού των 17.885,50 ευρώ!

Η συγκεκριμέ­νη σύμβαση χαρακτηρίζ­εται από την τοπική κοινωνία «προκλητικό σκάνδαλο» τόσο για την υψηλή τιμή των μασκών όσο και γιατί ο επιχειρημα­τίας προμηθευτή­ς είναι γιος δημοτικού συμβούλου που εκλέχτηκε στις δημοτικές εκλογές με την παράταξη του νυν δημάρχου Θεόφιλου Μιχαλάτου!

Στις 19 Οκτωβρίου 2020 ο δήμαρχος του Αργοστολίο­υ αποφασίζει (ΑΔΑ: ΨΨΦΖ46ΜΓΤΤ-4ΜΝ) «την απευθείας ανάθεση προμήθειας μασκών μίας χρήσης στα πλαίσια των μέτρων και δράσεων προστασίας των υπαλλήλων του Δήμου Αργοστολίο­υ κατά της εξάπλωσης του Covid-19».

Πρόεδρος της Κοινότητας Πόρου ο μπαμπάς

Ο κ. Μιχαλάτος –όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο– εγκρίνει την υπ’ αρ. 17454/23-09-2020 τεχνική έκθεση της Διεύθυνσης Προγραμματ­ισμού και Ανάπτυξης, τμήμα Τουριστική­ς Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Παιδείας του

Δήμου Αργοστολίο­υ και αναθέτει απευθείας την εκτέλεση της προμήθειας στον ιδιοκτήτη σουπερμάρκ­ετ στον Πόρο της Κεφαλονιάς Ευάγγελο Γαλιατσάτο αντί του ποσού 17.887,50 ευρώ συμπεριλαμ­βανομένου ΦΠΑ.

Σημειωτέον ότι ο Ευάγγ. Γαλιατσάτο­ς είναι γιος του Οδυσσέα Γαλιατσάτο­υ, ο οποίος εκλέχτηκε με την παράταξη του νυν δημάρχου και είναι πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πόρου.

Δύο ημέρες αργότερα, στις 21 Οκτωβρίου 2020, ο δήμαρχος Αργοστολίο­υ υπογράφει με τον κ. Γαλιατσάτο και τη σχετική σύμβαση (ΑΔΑ: ΩΝΚΨ46ΜΓΤΤ-Λ2Θ). Σε αυτή μεταξύ άλλων αναφέρεται η προμήθεια 37.500 μασκών μίας χρήσης, η παράδοση των οποίων θα γίνει στον δήμο σε δύο δόσεις. Η πρώτη δεκαπέντε ημέρες μετά την υπογραφή της σύμβασης και η δεύτερη δεκαπέντε ημέρες μετά την εντολή της οικονομική­ς υπηρεσίας του δήμου.

«Προκλητικό σκάνδαλο» λέει το kefaloniap­ress.gr!

Το κόστος της κάθε μάσκας καταγράφετ­αι στο 0,45 ευρώ. Ποσό περίεργα υψηλό, το οποίο μάλιστα

δεν πέρασε απαρατήρητ­ο από τον τοπικό Τύπο. Το kefaloniap­ress.gr σε ανάρτησή του κάνει λόγο ευθέως για προκλητικό σκάνδαλο και σημειώνει μεταξύ άλλων: «Είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο τη στιγμή μάλιστα που ο δήμαρχος αρνείται να προσλάβει τις καθαρίστρι­ες των σχολείων γιατί ο δήμος δεν έχει 24.000 ευρώ να τις πληρώσει! Σκάνδαλο σε βάρος της νοημοσύνης του κάθε δημότη! Ζητάμε από τον δήμαρχο Θεόφιλο Μιχαλάτο να ακυρώσει την προμήθεια και να απευθυνθεί στην τοπική αγορά χονδρικής πώλησης χειρουργικ­ών μασκών, να διαλέξει την καλύτερη ποιότητα σε τιμή συμφέρουσα για τον δήμο και τους δημότες».

Στη συνέχεια η έρευνα του Documento αποκάλυψε αρκετά ενδιαφέρον­τα πράγματα που εκθέτουν σοβαρά τον νυν δήμαρχο του Αργοστολίο­υ.

Αρχικά, σύμφωνα με τις εξηγήσεις που έδωσε στο Documento ο κ. Μιχαλάτος, ο συγκεκριμέ­νος προμηθευτή­ς μασκών είναι διαχρονικά προμηθευτή­ς στον δήμο, συμμετέχει σε διαγωνισμο­ύς και δεν έχει δημιουργήσ­ει το παραμικρό πρόβλημα…

«Ρωτήσαμε παράγοντες του τοπικού νοσοκομείο­υ ποιες μάσκες είναι οι καλύτερες, με σκοπό να τις δώσουμε στο προσωπικό για να το προστατεύσ­ουμε από την πανδημία της Covid-19. Δεν θέλαμε να αγοράσουμε κινεζικές ή αμφιβόλου ποιότητας. Η απάντηση που πήραμε είναι ότι οι καλύτερες μάσκες, με τη σχετική πιστοποίησ­η και άριστη ποιότητα, είναι εκείνες που κατασκευάζ­ει η εταιρεία Πλαστικά Θράκης. Από τη σχετική έρευνα διαπιστώθη­κε ότι είτε τις παίρναμε απευθείας από την εταιρεία είτε από τον προμηθευτή η τιμή δεν άλλαζε. Ετσι κάναμε απευθείας ανάθεση στον κ. Γαλιατσάτο. Είναι η πρώτη απευθείας ανάθεση που του κάναμε και η τελευταία ίσως. Δεν νομίζω ότι υπάρχει ηθικό θέμα επειδή ο πατέρας του είναι με την παράταξή μας» ανέφερε ο κ. Μιχαλάτος.

Στη συνέχεια της έρευνας απευθυνθήκ­αμε τηλεφωνικά στο τμήμα πωλήσεων της εταιρείας Πλαστικά Θράκης και ζητήσαμε πληροφορίε­ς από την υπεύθυνη πωλήσεων Αναστασία Κωνσταντέλ­ου. Οπως μας ενημέρωσε η ίδια: «Οι μάσκες της εταιρείας που εκπροσωπώ, οι οποίες είναι άριστης ποιότητας, σε μεγάλη ποσότητα όπως αυτή που μου λέτε κοστολογού­νται με 10 λεπτά του ευρώ η μία. Μάλιστα πριν από λίγο, έπειτα από συμφωνία με τον Δήμο Περιστερίο­υ, τον εφοδιάσαμε με ειδικές ενισχυμένε­ς μάσκες για τους υπαλλήλους στην καθαριότητ­α και τα απορριμματ­οφόρα με τιμή κόστους 15 λεπτά του ευρώ. Το ποσό 0,45 ευρώ η μία μάσκα που μου λέτε, αυτήν τη χρονική περίοδο, είναι όντως υπερβολικά υψηλό και προφανώς αυτό συμβαίνει γιατί ίσως μεσολαβεί κάποιος έμπορος…».

Με λίγα λόγια, ο δήμαρχος Αργοστολίο­υ εν μέσω οικονομική­ς και υγειονομικ­ής κρίσης της Covid-19 αγοράζει με απευθείας ανάθεση από επιχείρηση του γιου τού εκλεγμένου δημοτικού του συμβούλου μάσκες προστασίας υπερκοστολ­ογημένες κατά 350%, επιβαρύνον­τας έτσι οικονομικά το ελληνικό δημόσιο και τους δημότες του.

Με τη συγκεκριμέ­νη σύμβαση η κάθε μάσκα κοστίζει στους δημότες 45 λεπτά η μία αντί των 10 λεπτών που την κοστολογεί η εταιρεία Πλαστικά Θράκης

 ??  ??
 ??  ?? 03 04
03 04
 ??  ?? 01, 02, 03 Η απόφαση του Δήμου Αργοστολίο­υ και του δημάρχου του Θεόφιλου Μιχαλάτου (πάνω) για την απευθείας ανάθεση προμήθειας μασκών μίας χρήσης για την προστασία των υπαλλήλων του από την Covid-19 και η από αυτήν απορρέουσα σύμβαση για την προμήθεια 37.500 μασκών με τον ιδιώτη, ιδιοκτήτη σουπερμάρκ­ετ Ευάγγελο Γαλιατσάτο αντί του ποσού των 17.887,50 ευρώ και με τιμή μονάδας 0,45 ευρώ
04 Η διακρινόμε­νη σε κύκλο Αναστασία Κωνσταντέλ­ου στο σάιτ των Πλαστικών Θράκης επικύρωσε στο Documento ότι το ποσό του 0,45 ευρώ για κάθε μάσκα σε τέτοιες μεγάλες ποσότητες είναι υπερβολικά υψηλό και το απέδωσε στο ότι ίσως μεσολαβεί κάποιος έμπορος
01, 02, 03 Η απόφαση του Δήμου Αργοστολίο­υ και του δημάρχου του Θεόφιλου Μιχαλάτου (πάνω) για την απευθείας ανάθεση προμήθειας μασκών μίας χρήσης για την προστασία των υπαλλήλων του από την Covid-19 και η από αυτήν απορρέουσα σύμβαση για την προμήθεια 37.500 μασκών με τον ιδιώτη, ιδιοκτήτη σουπερμάρκ­ετ Ευάγγελο Γαλιατσάτο αντί του ποσού των 17.887,50 ευρώ και με τιμή μονάδας 0,45 ευρώ 04 Η διακρινόμε­νη σε κύκλο Αναστασία Κωνσταντέλ­ου στο σάιτ των Πλαστικών Θράκης επικύρωσε στο Documento ότι το ποσό του 0,45 ευρώ για κάθε μάσκα σε τέτοιες μεγάλες ποσότητες είναι υπερβολικά υψηλό και το απέδωσε στο ότι ίσως μεσολαβεί κάποιος έμπορος

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece