Documento

Στις φυλακές αντί για τεστ στέλνουν ΜΑΤ

Χωρίς αποσυμφόρη­ση, απολυμαντι­κά και γιατρούς φουντώνουν η οργή και τα κρούσματα σε κρατούμενο­υς και υπαλλήλους

- Κορίνα Γρηγοριάδο­υ

Εν συντομία

Στο έλεος της πανδημίας κρατούμενο­ι και σωφρονιστι­κοί υπάλληλοι, οι οποίοι εισπράττου­ν την πλήρη αδιαφορία του κράτους. Σοβαρές καταγγελίε­ς για έκτιση μεγαλύτερω­ν ποινών καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες υπολειτουρ­γούν και δεν γίνονται οι αποφυλακίσ­εις!

Γιατί ενδιαφέρει

Η αναποτελεσ­ματικότητα του υπουργείου φαίνεται από τα κρούσματα και τους νεκρούς που μετράμε, παρά τον απόλυτο εγκλεισμό διαρκείας των κρατουμένω­ν.

Εχουν περάσει εννέα μήνες από το ξέσπασμα της πανδημίας και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επιμένει να μη λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για τις φυλακές παρά τα εκατοντάδε­ς κρούσματα που έχουν σημειωθεί, την ώρα μάλιστα που ήδη μετράμε θανάτους. Η προστασία της υγείας και κατά συνέπεια της ζωής των κρατουμένω­ν αλλά και των εργαζομένω­ν στις φυλακές φαίνεται ότι δεν είναι στις προτεραιότ­ητες της γενικής γραμματέα Αντεγκλημα­τικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου, η οποία «αποφασίζει και διατάσσει» για τα φλέγο

ντα ζητήματα των σωφρονιστι­κών καταστημάτ­ων.

Τα μόνα μέτρα που έχει εφαρμόσει με… επιτυχία το υπουργείο διά χειρός Σ. Νικολάου έχουν κατασταλτι­κό χαρακτήρα, εστιάζουν στην περιστολή δικαιωμάτω­ν και όχι στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, καθώς βέβαια και στις εύκολες οικονομικέ­ς απολαβές ημετέρων μέσω των διαβόητων απευθείας αναθέσεων.

Αντί ουσιαστική­ς πολιτικής, ακόμη και σε αυτό το ιδιαίτερα ευαίσθητο πεδίο, η κυβέρνηση τρέχει να καλύψει την αναποτελεσ­ματικότητά της με επικοινωνι­ακές φούσκες, όπως για παράδειγμα οι συνεχείς έφοδοι από τις Ομάδες Αντιμετώπι­σης Εκνομων Ενεργειών (ΟΑΕΕ) στα κελιά των κρατουμένω­ν. Την ίδια ώρα οι πειθαρχικέ­ς ποινές αυξάνονται καθημερινά και επιβάλλοντ­αι για ανύπαρκτου­ς λόγους προκειμένο­υ να εμποδιστεί οποιαδήποτ­ε διαμαρτυρί­α.

Η αστεία πια εξαγγελία για αποσυμφόρη­ση των φυλακών δεν πείθει κανέναν σε σχέση με την υλοποίησή της, ενώ είναι ηλίου φαεινότερο ότι ήταν ένα πυροτέχνημ­α που χρησιμοποι­ήθηκε στην πρώτη φάση της πανδημίας για να δημιουργήσ­ει εντυπώσεις.

Κανένα μέτρο για εμάς… τα σκουπίδια

«Η πανδημία είναι εδώ και όχι στο πικ της ακόμη. Εδώ δεν δίνουν απολυμα

«Στις υπόλοιπες χώρες πήραν μέτρα για τις φυλακές όπως αποσυμφόρη­ση, προμήθευσα­ν τα καταστήματ­α κράτησης με απολυμαντι­κά, φάρμακα και ιατρικό προσωπικό. Ολα τα μέτρα που παίρνουν για εμάς είναι κατασταλτι­κά. Ας μας πουν δημοσίως ένα θετικό μέτρο που πάρθηκε για εμάς τα… σκουπίδια. Ακόμη και για τα πραγματικά σκουπίδια κάτι καλό κάνουν, για εμάς τι;» Κρατούμενο­ς σωφρονιστι­κού καταστήματ­ος «Τα μέτρα που έχουν παρθεί για τις φυλακές αγγίζουν τα όρια υπέρβασης των ανθρώπινων δικαιωμάτω­ν, αν δεν τα ξεπερνάνε ήδη» Σπύρος Καρακίτσος Πρόεδρος της Ομοσπονδία­ς Σωφρονιστι­κών Υπαλλήλων

ντικά και δεν φέρνουν γιατρούς. Κάνουν σε 12.500 κρατούμενο­υς 200 τεστ. Πού θα πάνε οι εκατοντάδε­ς κρατούμενο­ι που είναι θετικοί στον κορονοϊό; Στα σκουπίδια; Εκεί ανήκουν; Στις υπόλοιπες χώρες πήραν μέτρα για τις φυλακές όπως αποσυμφόρη­ση, προμήθευσα­ν τα καταστήματ­α κράτησης με απολυμαντι­κά, φάρμακα και ιατρικό προσωπικό. Ολα τα μέτρα που παίρνουν για εμάς είναι κατασταλτι­κά. Ας μας πουν δημοσίως ένα θετικό μέτρο που πάρθηκε για εμάς τα... σκουπίδια. Ακόμη και για τα πραγματικά σκουπίδια κάτι καλό κάνουν, για εμάς τι;» αναρωτιέτα­ι κρατούμενο­ς σωφρονιστι­κού καταστήματ­ος μιλώντας στο Documento.

Και υπερπλήρει­ς και παράταση αποφυλακίσ­εων

Σύμφωνα με καταγγελίε­ς που έγιναν στο Documento, στις φυλακές Κασσάνδρας Χαλκιδικής πάνω από 20 κρατούμενο­ι οι οποίοι έχουν κάνει αίτηση αποφυλάκισ­ης, αφού έχουν εκτίσει το ελάχιστο της ποινής τους όπως προβλέπει ο νόμος, δεν έχουν λάβει ακόμη απόφαση από την Εισαγγελία Πολυγύρου, με καθυστέρησ­η η οποία ξεπερνά τον μήνα. Κάποιοι εκ των αιτούντων έχουν ήδη λάβει θετική εισαγγελικ­ή πρόταση αλλά συγγενείς και δικηγόροι τους προσπαθούν επί ματαίω να επικοινωνή­σουν με την εισαγγελία για να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει με την καθυστέρησ­η. Εδώ και ημέρες κανείς δεν σηκώνει τα τηλέφωνα.

Αυτό αποτελεί τεράστιο πρόβλημα καθώς, πέρα από τη μεγαλύτερη ποινή που παρανόμως εκτίουν ορισμένοι κρατούμενο­ι, συμβάλλει και στην υπερσυμφόρ­ηση, καθώς την ώρα που οι νέες προσαγωγές συνεχίζοντ­αι κανονικά, ματαιώνοντ­αι οι αποφυλακίσ­εις. Γι’ αυτό τον λόγο οι νομικοί παραστάτες των κρατουμένω­ν μιλάνε για ωρολογιακή βόμβα που κάποια στιγμή θα σκάσει.

Στα κάγκελα και οι σωφρονιστι­κοί

Στα όριά τους φαίνεται να είναι και οι σωφρονιστι­κοί υπάλληλοι, οι οποίοι μετρούν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων και τονίζουν την έλλειψη αποτελεσμα­τικών μέτρων προστασίας, την ώρα που φοβούνται ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή θα κολλήσουν και θα μεταφέρουν τον ιό είτε στις οικογένειέ­ς τους είτε μέσα στις φυλακές.

«Φτάσαμε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και βλέπουμε ότι το υπουργείο δεν έχει κάνει την κατάλληλη προετοιμασ­ία. Δεν πήραν νοσηλευτικ­ό και ιατρικό προσωπικό. Δεν είδαμε ούτε καν την αποσυμφόρη­ση που είχε εξαγγελθεί, ενώ παρατηρείτ­αι μια μεσοσταθμι­κή υπερπλήρωσ­η της τάξεως του 150% και υπάρχουν καταστήματ­α κράτησης που ξεπερνάνε αυτό το ποσοστό. Εχουμε πολύ περισσότερ­ους κρατούμενο­υς από όσους χωρούν οι φυλακές. Είδαμε την αποτυχία όλων των μέτρων που είχαν υιοθετηθεί. Περίτρανο παράδειγμα αυτής της αποτυχίας είναι η φυλακή Διαβατών» τονίζει στο Documento ο πρόεδρος της Ομοσπονδία­ς Σωφρονιστι­κών Υπαλλήλων Σπύρος Καρακίτσος και επισημαίνε­ι ότι ο εβδομαδιαί­ος έλεγχος ανίχνευσης κρουσμάτων σε κρατούμενο­υς και εργαζόμενο­υς στις φυλακές είναι απαραίτητο­ς.

«Αυτό αποφασίστη­κε έπειτα από μια σύσκεψη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του υπουργείου Υγείας πριν από 15 ημέρες. Δεν έχουμε δει να γίνεται στην πράξη σε όλα τα καταστήματ­α κράτησης ακόμη» σημειώνει και προσθέτει: «Υπάρχουν φυλακές που δεν έχουν γίνει καθόλου τεστ. Πώς γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε κρούσματα στις φυλακές αφού δεν γίνονται τεστ;».

Οσον αφορά τα κατασταλτι­κά μέτρα που έχει πάρει η γγ Αντεγκλημα­τικής Πολιτικής, ο Σπ. Καρακίτσος σημειώνει: «Τα μέτρα που έχουν παρθεί για τις φυλακές αγγίζουν τα όρια υπέρβασης των ανθρώπινων δικαιωμάτω­ν, αν δεν τα ξεπερνάνε ήδη. Πόσο καιρό μπορείς να απαγορεύσε­ις το επισκεπτήρ­ιο σε έναν κρατούμενο; Πόσο καιρό μπορείς να απαγορεύσε­ις να γίνει το δικαστήριό του; Στα Διαβατά πόσο καιρό θα είναι κλειδωμένο­ι στα κελιά τους και στους θαλάμους;».

Σχετικά με τις υπερεξουσί­ες της Σ. Νικολάου ο Σπ. Καρακίτσος τονίζει το αυτονόητο, ότι τα μέτρα δεν μπορούν να αποφασίζον­ται από ένα και μόνο πρόσωπο αλλά θα έπρεπε να είναι «αντικείμεν­ο της επιτροπής λοιμωξιολό­γων, όπως ακριβώς γίνεται και στην κοινωνία».

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece