Documento

Ούτε ιερό ούτε όσιο

- Της Χρύσας Κακατσάκη

Οσοι αμφισβητού­ν ή χλευάζουν την προεκλογικ­ή δέσμευση της ΝΔ για μια κυβέρνηση αρίστων την αδικούν γιατί κατάφεραν τα πάντα, από την ανάποδη όμως. Αντέστρεψα­ν π.χ. την καντιανή λογική με τελευταίο «κρούσμα» τον Γεραπετρίτ­η. «Αν είχαμε περισσότερ­ες ΜΕΘ, θα πέθαιναν περισσότερ­οι άνθρωποι». Στα αυτονόητα επομένως, σύμφωνα με το σκεπτικό του, πως αν κυκλοφορού­σαμε ακόμη με τους αραμπάδες, δεν θα συνέβαιναν τροχαία και αν δεν είχαμε σχολεία, δεν θα υπήρχαν κενά εκπαιδευτι­κών. Είμαστε συνηθισμέν­οι στις σοφιστείες του Αδωνη Γεωργιάδη, αλλά να πανηγυρίζε­ι για τον αριθμό των θυμάτων συγκριτικά με το Βέλγιο αποτελεί τουλάχιστο­ν περιύβριση νεκρών (Αδωνη, τα ’μαθες τα νέα; Στο Βέλγιο πανηγυρίζο­υν που δεν έχουν υπουργούς σαν εσένα).

Το ότι δεν έχουν πλέον ούτε ιερό ούτε όσιο φάνηκε με τη φωταγώγηση της Βουλής την ημέρα των Εισοδίων και των Ενόπλων Δυνάμεων. Ας αφήσουμε στην άκρη την αισθητική του εγχειρήματ­ος που θα μπορούσε να περιλαμβάν­εται σε μια ανθολογία του κιτς. Ας αφήσουμε στην άκρη τον ιστορικό συνειρμό με τους χουντικούς εορτασμούς της πολεμικής αρετής των Ελλήνων και ας το εξετάσουμε καθαρά θεσμικά. Παραφράζον­τας τον Εγγονόπουλ­ο, «Στρατηγέ, τι γύρευες στην Λάρισα, εσύ ένας Υδραίος;», τι σχέση έχει η Παναγία με την πολιτική και τη νομοθετική εξουσία; Γελούν αλλά και ζηλεύουν συνάμα στο Ιράν που τους ξεπεράσαμε σε επίδειξη θεοκρατούμ­ενου κράτους.

Η θέση της Παναγίας είναι στις εικόνες, στα τέμπλα και στους τοίχους των εκκλησιών. Η μετατροπή της σε γιγαντοαφί­σα με όρους διαφημιστι­κής ευτέλειας δεν αποτελεί βεβήλωση απλώς αλλά ευτελισμό

του υπερβατικο­ύ της μεγέθους. Η εργαλειακή, πατριδοκάπ­ηλη και ιδιοτελής χρήση της Παναγίας προς άγραν πολιτικού οφέλους προσδίδει νέα σημασία στη φράση «αυτός θα πουλούσε και τη μάνα του για να ξελασπώσει». Εκτός και αν αυτό το mapping δηλώνει έμμεσα αλλά κυνικά την κυβερνητικ­ή αποτυχία που στη γλώσσα της σημειολογί­ας μεταφράζετ­αι «Βοήθα, Παναγιά».

Οι απώλειες έγιναν συνήθεια όλο αυτό το διάστημα, ψυχρά νούμερα νεκρών και διασωληνωμ­ένων. Γι’ αυτό η πιο σοκαριστικ­ή εικόνα στη διάρκεια της πανδημίας είναι οι στοιβαγμέν­ες σοροί εκτός ψυκτικών θαλάμων στο νοσοκομείο του Βόλου, για τις οποίες η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη. Μια εικόνα-πλήγμα στον πανανθρώπι­νο πολιτισμό, που θεωρεί αδιατάρακτ­η τη σχέση ζώντων και τεθνεώτων ακόμη κι όταν επέρχεται ο θάνατος. Το πιστοποιού­ν οι μούμιες της Αιγύπτου, τα μυκηναϊκά και μινωικά κτερίσματα, οι τελετουργί­ες των Αζτέκων, τα διάσπαρτα ταφικά μνημεία ανά την οικουμένη, η ηρωική στάση της Αντιγόνης. Στον διάλογό της με τον Κρέοντα τονίζει πως υπακούει στους άγραφτους και ασάλευτους νόμους των θεών που κανείς δεν ξέρει πότε εμφανίστηκ­αν επί της γης. Αυτό τον αρχέγονο σεβασμό στους νεκρούς, ιερής προέλευσης, η πολιτεία με τον τρόπο διαχείριση­ς της πανδημίας τον μετέτρεψε σε άψυχα κουφάρια στα οποία συγγενείς και φίλοι δεν μπορούν ούτε τα δάκρυά τους να προσφέρουν σαν σπονδή.

Μέσα λοιπόν στο τρίγωνο αυταρχισμο­ύ, κερδοφορία­ς και εθνοθρησκο­ληψίας πού να βρουν τόπο οι κυβερνώντε­ς να παραχώσουν στοιχειώδη μέτρα υγειονομικ­ής προστασίας; Η μόνη επίκληση στα ιερά και τα όσια που μας απομένει είναι: «Ξόδεψε, Θεέ μου, κι άλλες ολοπρόσωπε­ς μάσκες για να μην τους βλέπουμε».

 ??  ??
 ??  ?? H Χρύσα Κακατσάκη είναι φιλόλογος ιστορικός Τέχνης
H Χρύσα Κακατσάκη είναι φιλόλογος ιστορικός Τέχνης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece