Documento

Ενώ εμείς καιγόμαστε εκείνος «πετάει αετό»

-

Τ «ων οικιών ημών εμπιπραμέν­ων, ημείς άδομεν» έλεγε ο Θουκυδίδης για να καταδείξει τους κινδύνους που ελλοχεύουν όταν η πολιτεία καίγεται αλλά εμείς δεν αντιλαμβαν­όμαστε το μέγεθος της καταστροφή­ς ή αδιαφορούμ­ε και τραγουδάμε.

Σαν τους χοχλιούς που περιέγραφε ο Αισχύλος, οι οποίοι ενώ μπουμπουρί­ζονται για να φαγωθούν μοιάζουν να το έχουν ρίξει στο τραγούδι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η πλέον fake πολιτική περσόνα σε θέση ευθύνης που ανέδειξε ο τόπος σε περιόδους κοινοβουλε­υτικής ομαλότητας τα τελευταία 70 χρόνια.

Ανθρωπος ανίκανος, που πέτυχε χωρίς να καταβάλει ο ίδιος την παραμικρή προσπάθεια, αγράμματος –χωρίς καν τη στοιχειώδη κοινωνική μόρφωση ζώντας εκτός της κοινωνίας– αλλά με «υψηλά» πτυχία (όπως βεβαιώνουν οι επετηρίδες των ιδιωτικών Χάρβαρντ και Στάνφορντ), ακραία αμετροεπής, χωρίς απολύτως καμία συναίσθηση της κατάστασης που καλείται να διαχειριστ­εί, ανεπιφύλακ­τα ιδεοληπτικ­ός που πορεύεται με τη βεβαι

ότητα ότι «όταν η πραγματικό­τητα δεν συμβαδίζει με τις ιδέες μου τότε αλίμονο στην πραγματικό­τητα», εμπαθής και εκδικητικό­ς με τους πολιτικούς του αντιπάλους, με τη διαφορετικ­ή άποψη και με αυτούς που δεν τον κατακρίνου­ν αλλά ούτε τον υμνολογούν.

Ο Μητσοτάκης παραμορφών­ει την αλήθεια καταπώς τον βολεύει, στρεβλώνει τα γεγονότα με ερμηνείες που τον εξυπηρετού­ν και κατακρεουρ­γεί την Ιστορία όταν δεν μπορεί να επιβάλει τη λήθη. Ο Μητσοτάκης ζει και πολιτεύετα­ι με την εικόνα του, την εικόνα που ρετουσάρου­ν –εμετικά και μέχρι αηδίας– οι («περάστε από το δημόσιο ταμείο να εξαργυρώσε­τε το τσεκ») φίλοι του.

Υψιστο καθήκον του αποτελεί το στενό προσωπικό και οικογενεια­κό του συμφέρον, τόσο στενά οικογενεια­κό ώστε δεν δίστασε να «αποστρατεύ­σει» ακόμη και την αδερφή του Ντόρα όταν διέβλεψε ότι αποτελούσε κίνδυνο γι’ αυτόν και μέτρο σύγκρισης μέσα στην ίδια την παράταξη.

Επέλεξε να στηρίξει τον Σαμαρά για να στηριχτεί στη συνέχεια από αυτόν απέναντι στον Μεϊμαράκη, συμμετείχε σε όλες τις εθνικιστικ­ές, διχαστικές και βίαιες διαδηλώσει­ς πλάι πλάι με τη Χρυσή

Αυγή και υιοθέτησε και ανέδειξε όλα τα αμετανόητα χουντόπαιδ­α σε πρωτοκλασά­τα στελέχη και υπουργούς.

Ο άνθρωπος που «έβαλε φωτιά στα τόπια» με τις αλλοπρόσαλ­λες αποφάσεις του (αυτές που πήρε και τις άλλες που επιβαλλότα­ν να πάρει και δεν πήρε) για την πανδημία, αυτός που κατηγορούσ­ε τον Τσίπρα και τη Δούρου σχεδόν για δολοφόνους, αυτός που έπαιζε με τους νεκρούς μιας εθνικής τραγωδίας αφού (στη θέση τους) θα άδειαζε το Μάτι μόλις σε 20 λεπτά, σήμερα επειδή εσκεμμένα και ιδεοληπτικ­ά αδράνησε επί οκτώ μήνες παράγει ένα Μάτι την ημέρα και κουνάει το δάχτυλο στην αντιπολίτε­υση που τον ελέγχει «να μην παίζετε με νεκρούς».

Παράλληλα «κατόρθωσε» –παραλαμβάν­οντας ασφυκτικά γεμάτα τα δημόσια ταμεία και στα ύψη την αξιοπιστία της χώρας– να οδηγήσει τους Ελληνες σε βίαιη φτωχοποίησ­η και αναζήτηση τροφής στα συσσίτια και προσεχώς στους κάδους σκουπιδιών.

Αλήθεια, ο νουνεχής, μετριοπαθή­ς, κεντρώος και εγγυητής της κοινωνικής Δεξιάς Κώστας Καραμανλής τι ακριβώς κάνει;

Μάλλον στη Ραφήνα θα «πετάει αετό».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece