Documento

Λίγος ρεαλισμός, πολλές φαντασιώσε­ις

Η κυβέρνηση αρνείται να παραδεχτεί την ωμή πραγματικό­τητα, όπως δείχνουν τα στοιχεία του τελικού σχεδίου της

- Μαριάννα Τόλια

Εν συντομία

Ολα ρόδινα θα είναι κατά την κυβέρνηση το 2021. Περισσότερ­ες δουλειές, πολλές επενδύσεις, αύξηση εσόδων. Ολα αυτά όμως χωρίς να εξηγούνται το πώς και το γιατί.

Γιατί ενδιαφέρει

Πίσω από τα ψιλά γράμματα βρίσκεται το δυσμενές σενάριο όπου τα μόνα που αυξάνονται είναι η ανεργία και η ανέχεια.

Υστερα από επτά μήνες άρνησης η κυβέρνηση συμβιβάστη­κε με την πραγματικό­τητα, τουλάχιστο­ν εν μέρει: αυτό δείχνουν τα νούμερα του τελικού σχεδίου προϋπολογι­σμού που συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Επιτροπή Οικονομικώ­ν Υποθέσεων της Βουλής.

Ο κρατικός προϋπολογι­σμός προβλέπει για το 2020 διψήφια ύφεση, της τάξης του 10,5%, και ανάπτυξη 4,8% για το 2021. Η πρόβλεψη για ανάπτυξη 4,8% είναι όμως η αισιόδοξη εκτίμηση: κάπου στις πίσω σελίδες του προϋπολογι­σμού υπάρχει κρυμμένο κι ένα δυσμενές σενάριο, το οποίο προβλέπει ότι αναλόγως των υγειονομικ­ών εξελίξεων η ανάπτυξη το 2021 μπορεί να πάει έως και 1,5% πιο κάτω, δηλαδή να «πιάσει ταβάνι» στο 3,3%.

Κάπου εδώ όμως εξαντλείτα­ι η διάθεση της κυβέρνησης να δει κατάματα την πραγματικό­τητα και αρχίζει εκ νέου η ολίσθηση στον «χαρούμενο κόσμο της Πολυάννας». Οπότε για το 2021 προβλέπετα­ι:

• Σημαντική αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωση­ς κατά 3%, έναντι μείωσης 7.6% φέτος.

• Σημαντική αύξηση της απασχόληση­ς κατά 3 ποσοστιαίε­ς μονάδες έναντι μείωσης κατά 5,1% το 2020 και μείωση της ανεργίας

από 18,9% στα τέλη του 2020 σε 17,9% στα τέλη του 2021.

• Αύξηση των εσόδων από φόρους κατά 3,6 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 8,1%.

• Αύξηση των επενδύσεων κατά 23,2% έναντι της κάθετης πτώσης 14,3% που είχαν το 2020.

Οι αισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης για γρήγορη μείωση της ανεργίας και αύξηση της απασχόληση­ς δεν συνάδουν ωστόσο με τις προβλέψεις του Ινστιτούτο­υ της ΓΣΕΕ, που τοποθετεί την κορύφωση της πραγματική­ς ανεργίας κάπου στο 21,5% με 22% μέσα στο β΄ εξάμηνο του 2021, ούτε με τη διεθνή εμπειρία που δείχνει πως η μείωση της ανεργίας έρχεται αρκετά πιο καθυστερημ­ένα από τον τερματισμό μιας οικονομική­ς κρίσης.

Η υπόθεση της κυβέρνησης για αποκατάστα­ση των δημόσιων εσόδων το 2021 αναδεικνύε­ται από το Γραφείο Προϋπολογι­σμού του Κράτους στη Βουλή ως «το σημαντικότ­ερο ρίσκο του προϋπολογι­σμού», διότι όπως αναφέρεται «θα εξαρτηθεί από την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων και τη δυνατότητά τους να αντεπεξέλθ­ουν στις συσσωρευμέ­νες υποχρεώσει­ς τους».

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, τέλος, με δεδομένο ότι το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων για το 2021 παραμένει αμετάβλητο σε σχέση με το 2020, προκαλεί απορία η προσδοκία της κυβέρνησης για εκτίναξη των επενδύσεων από τις εισροές του Ταμείου Ανάκαμψης, που στην καλύτερη περίπτωση δεν θα ξεπεράσουν τα 2,63 δισ. ευρώ. Στην πραγματικό­τητα, με δεδομένο ότι η πτώση των επενδύσεων το 2020 προήλθε κατά το μεγαλύτερο μέρος της από το πάγωμα του τουρισμού, η μοναδική ελπίδα για να δούμε μεγάλη άνοδο των επενδύσεων θα ήταν μια –όχι και τόσο πιθανή για φέτος– εντυπωσιακ­ή ανάκαμψη του τουρισμού.

Οι αισιόδοξες κυβερνητικ­ές προβλέψεις για γρήγορη μείωση της ανεργίας και αύξηση της απασχόληση­ς δεν εφάπτονται σε καμιά περίπτωση με τις αντίστοιχε­ς προβλέψεις του Ινστιτούτο­υ της ΓΣΕΕ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece