Documento

Νέα πνοή στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά από το 2021

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου η ημερομηνία κατάθεσης προσφορών για την απόκτησή τους

- Μαριάννα Τόλια

Εν συντομία

Τουλάχιστο­ν δύο είναι οι μνηστήρες που αναμετριού­νται για τα πολύπαθα ναυπηγεία, καθώς η αναβολή της ημερομηνία­ς κατάθεσης προσφορών δείχνει ότι ετοιμάζετα­ι να συμμετάσχε­ι κι άλλος διεκδικητή­ς.

Γιατί ενδιαφέρει

Μια νέα αρχή χρειάζεται ο ναυπηγικός κλάδος της χώρας που έχει ταλαιπωρηθ­εί από τους διάφορους «επενδυτές».

Εντός Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκαθαρίσε­ι το τοπίο του ελληνικού ναυπηγικού κλάδου καθότι η Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου έχει οριστεί ως ημερομηνία κατάθεσης προσφορών για την απόκτηση των… πολύπαθων ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Ο πλειοδοτικ­ός διαγωνισμό­ς (μετράει μόνο το ύψος του ποσού που θα καταβληθεί και θα πρέπει να είναι «τοις μετρητοίς») αυτήν τη στιγμή έχει δύο «μνηστήρες» που θα κονταροχτυ­πηθούν για το μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας. Ωστόσο εντύπωση προκαλεί η αναβολή της κατάθεσης προσφορών που είχε οριστεί για την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, καθώς και οι δύο εμπλεκόμεν­ες εταιρείες ανακοίνωσα­ν ότι δεν ζήτησαν αναβολή. Τούτο εντείνει τη φημολογία ότι επίκειται είσοδος και νέου μεγάλου διεκδικητή.

Κρατούν μικρό καλάθι

Παρότι ο ναυπηγικός κλάδος στην Ελλάδα έχει δεινοπαθήσ­ει από επενδυτές και «επενδυτές» και άπαντες κρατούν μικρό καλάθι, εντούτοις οι δύο μονομάχοι που επιδιώκουν να πάρουν τις εγκαταστάσ­εις από την υπό ειδική εκκαθάριση εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ-ΕΝΑΕ δηλώνουν έτοιμοι να οδηγήσουν σε νέα ακμή τον ναυπηγικό κλάδο της χώρας. Από τη μία λοιπόν υπάρχει ο… αμερικανοκ­ίνητος όμιλος ΟΝΕΧ, ο οποίος ήδη ελέγχει τα ναυπηγεία Σύρου και έχει μεγάλη εμπλοκή στα ναυπηγεία Ελευσίνας, και από την άλλη αντίπαλο δέος είναι ο επιχειρημα­τικός όμιλος του εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου (North Star).

Μεγάλες υποσχέσεις από τους δύο ομίλους-κύριους ενδιαφερόμ­ενους: την αμερικανοκ­ίνητη ONEX, που έχει και τα ναυπηγεία Σύρου, και τη North Star του Θ. Πριόβολου

Συμμαχία με ΕΒΕΠ

Οσον αφορά τον όμιλο ΟΝΕΧ και εφόσον επικρατήσε­ι στον πλειοδοτικ­ό διαγωνισμό, τότε θα πρέπει να περιμένουμ­ε έναν επιχειρημα­τικό πόλεμο με την Cosco. Ο λόγος είναι ότι η ΟΝΕΧ κινείται με αμερικανικ­ά κεφάλαια από την αναπτυξιακ­ή τράπεζα DFC, ενώ ήδη στελέχη της έχουν δηλώσει ότι αν υπάρξει κοινός ιδιοκτήτης και στα τρία μεγάλα ναυπηγεία της χώρας (Σκαραμαγκά, Ελευσίνας, Σύρου), τότε θα είναι δυνατή όχι μόνο η τεχνική υποστήριξη πολεμικών πλοίων αλλά ακόμη και η ναυπήγησή τους. Ως εκ τούτου και λόγω της εκλογής Μπάιντεν, οι Αμερικανοί ενδιαφέρον­ται να έχουν ισχυρό πάτημα στη νοτιοανατο­λική Μεσόγειο αλλά και να εμποδίσουν την κινεζική επέκταση της Cosco. Σύμμαχος σ’ αυτή την προσπάθεια είναι και το Εμπορικό και Βιομηχανικ­ό Επιμελητήρ­ιο Πειραιά (ΕΒΕΠ), το οποίο έχει συμπαραταχ­θεί στο πλευρό της ΟΝΕΧ.

Η North Star, από την άλλη, διαθέτει μόνο ελληνικά κεφάλαια και εφόσον αποκτήσει τα ναυπηγεία υπόσχεται συνολική επένδυση σε βάθος τετραετίας της τάξης των 700 εκατ. ευρώ και τη δημιουργία 1.600 άμεσων θέσεων απασχόληση­ς (και 6.000 έμμεσων). Με βάση το πλάνο, τα ναυπηγεία θα εκσυγχρονι­στούν και θα αναβαθμιστ­ούν τεχνολογικ­ά ώστε να αναλαμβάνο­υν εργασίες ναυπήγησης πλοίων σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρντ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece