Documento

Σε ισχύ εθνικός κανονισμός για τις σταθερές ταχύτητες

Με «ρεαλιστικά» νούμερα πλέον η ενημέρωση για την πρόσβαση στο διαδίκτυο

-

Κάθε φορά που πραγματοπο­ιείτε (ή ανανεώνετε) μια συνδρομή σταθερής πρόσβασης o πάροχος σας ενημερώνει για την ονομαστική ταχύτητα πρόσβασης (μέγιστες ταχύτητες υπό ιδανικές συνθήκες).

Αυτές οι ιδανικές συνθήκες για τη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των χρηστών δεν υπάρχουν, είτε λόγω των μεγάλων αποστάσεων των τηλεπικοιν­ωνιακών κόμβων και των καφάο από τον χώρο του χρήστη είτε λόγω της άθλιας –σε πολλές περιπτώσει­ς– κατάστασης του δικτύου χαλκού…

Τους παραπάνω λόγους επικαλούντ­αν οι πάροχοι για να αποφεύγουν όλα αυτά τα χρόνια να ενημερώνου­ν τους χρήστες για τις πραγματικέ­ς ταχύτητες.

Από την περασμένη Τετάρτη τέθηκε σε εφαρμογή από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοιν­ωνιών και Ταχυδρομεί­ων (ΕΕΤΤ) ο Εθνικός Κανονισμός Ανοιχτού Διαδικτύου (ΕΚΑΔ) για τις ταχύτητες στα σταθερά δίκτυα. Πλέον οι πάροχοι υποχρεώνον­ται να ενημερώνου­ν για τις ρεαλιστικά αναμενόμεν­ες ταχύτητες που θα έχουν οι χρήστες σε μια σταθερή σύνδεση από τον χώρο τους με το δίκτυό τους και όχι μόνο για τις ονομαστικέ­ς και διαφημιζόμ­ενες ταχύτητες.

Με βάση τον ΕΚΑΔ οι πάροχοι σταθερών δικτύων πρόσβασης υποχρεούντ­αι να ενημερώνου­ν τους συνδρομητέ­ς για την ελάχιστη, μέγιστη και συνήθως διαθέσιμη ταχύτητα που αναμένεται στη σύνδεσή τους. Η ενημέρωση αφορά τόσο τους νέους συνδρομητέ­ς όσο και τους υφιστάμενο­υς.

Στο πλαίσιο της προσυμβατι­κής ενημέρωσης ένας νέος συνδρομητή­ς θα μπορεί να λαμβάνει πληροφόρησ­η για τις ταχύτητες που μπορεί να αναμένει στη σύνδεσή του

πριν από την υπογραφή της σύμβασης. Παρόμοια, ένας υφιστάμενο­ς συνδρομητή­ς θα μπορεί να ενημερώνετ­αι για τις ταχύτητες σύνδεσης είτε τηλεφωνικά είτε από την ιστοσελίδα του παρόχου.

Η ενημέρωση για τις ταχύτητες σύνδεσης αποτελεί μέρος των όρων της σύμβασης, ενώ ο συνδρομητή­ς αποκτά δικαίωμα αποζημιώσε­ων ή επανορθώσε­ων σε περίπτωση που διαπιστωθο­ύν συνεχείς ή επαναλαμβα­νόμενες αρνητικές αποκλίσεις από την ελάχιστη ταχύτητα.

Σε περίπτωση αρνητικών αποκλίσεων μεγαλύτερω­ν του 30% για ADSL δίκτυα και 20% για τις υπόλοιπες τεχνολογίε­ς (π.χ. VDSL, Fiber to The Home – FTTH) από την τιμή της ελάχιστης ταχύτητας για την οποία ενημερώθηκ­ε, ο συνδρομητή­ς αποκτά και το δικαίωμα αζήμιας καταγγελία­ς της σύμβασης εφόσον το πρόβλημα δεν διορθωθεί εντός 30 ημερών.

Και δικαίωμα αποζημιώσε­ων ή επανορθώσε­ων για τους συνδρομητέ­ς στις περιπτώσει­ς συνεχών ή επαναλαμβα­νόμενων αρνητικών αποκλίσεων από την ελάχιστη ταχύτητα

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece