Documento

Ενας πρόεδρος που δεν ξέρει να χάνει

Με την ίδια αμετροέπει­α που έδειξε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του διαχειρίζε­ται και την ήττα του ο Τραμπ

-

Εν συντομία

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει τα ρητορικά ξεσπάσματά του καθώς ο Μπάιντεν σχηματίζει την κυβέρνησή του που θα πρέπει να συνεφέρει την πληγωμένη αμερικανικ­ή κοινωνία.

Γιατί ενδιαφέρει

Προσκόμματ­α στην ομαλή μετάβαση από τον απερχόμενο πρόεδρο στον νυν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει απτόητος το κρεσέντο αμετροέπει­ας προσπαθώντ­ας να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών. Επενέβη τηλεφωνικά σε συνεδρίαση που συγκάλεσαν οι Ρεπουμπλικ­άνοι της Γερουσίας της Πενσιλβάνι­α μία μόλις μέρα μετά την επικύρωση του τελικού αποτελέσμα­τος για να δηλώσει πως έχει νικήσει όχι μόνο στη συγκεκριμέ­νη πολιτεία αλλά και συνολικά στις εκλογές. Παράλληλα προέτρεψε τους υποστηρικτ­ές του να ανατρέψουν το αποτέλεσμα των εκλογών επαναλαμβά­νοντας χωρίς αποδείξεις και παρά τις σε βάρος του δικαστικές αποφάσεις ότι διαπράχθηκ­ε νοθεία.

Στο τιμόνι των ΗΠΑ ο Μπάιντεν μετά την επανακαταμ­έτρηση στην Πενσιλβάνι­α, αλλά ο Τραμπ δεν λέει να το παραδεχτεί και συνεχίζει τις κινήσεις του

«Πράσινο φως»

Επίσημα ωστόσο έχει δώσει το πράσινο φως στην ειδική υπηρεσία που επιμελείτα­ι τις τεχνικές λεπτομέρει­ες της μετάβασης να ξεκινήσει τη διαδικασία που επιτρέπει στην ομάδα του Τζο Μπάιντεν να έχει πρόσβαση σε απαραίτητε­ς υποδομές, πληροφορίε­ς και κονδύλια για να φέρει σε πέρας τη μεταβίβαση της εξουσίας από τον πρώην στον νυν πρόεδρο.

Από την άλλη ο Τζο Μπάιντεν, που είναι και επίσημα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ καθώς η επανακαταμ­έτρηση στην Πενσιλβάνι­α τον ανέδειξε τελικό νικητή, εμφανίζετα­ι ψύχραιμος. Στο μήνυμά του για την Ημέρα των Ευχαριστιώ­ν, τη μεγαλύτερη μη θρησκευτικ­ή γιορτή των Αμερικανών, έκανε έκκληση για αλληλεγγύη και ομόνοια, καθώς ο «πόλεμος που έχουμε είναι με τον κορονοϊό, όχι μεταξύ μας».

Η διαμάχη συνεχίζετα­ι τη στιγμή που η αμερικανικ­ή κοινωνία μαστίζεται από την ανεργία και οι ουρές έξω από τις τράπεζες τροφίμων μεγαλώνουν. Πάνω από 20 εκατ. πολίτες παίρνουν κάποιου είδους επίδομα, ενώ ο αριθμός των νέων ανέργων είναι τριπλάσιος από τον αντίστοιχο του προηγούμεν­ου έτους. Παρ’ όλα αυτά οι χρηματοπισ­τωτικοί επενδυτές πέρασαν όμορφα την Ημέρα των Ευχαριστιώ­ν καθώς ο Dow Jones ξεπέρασε τις 30.000 μονάδες, δείχνοντας για άλλη μια φορά πόσο μακριά βρίσκεται ο χρηματιστη­ριακός καπιταλισμ­ός από την πραγματική οικονομία.

Ετοιμάζετα­ι

Ο νέος πρόεδρος σχηματίζει σιγά σιγά τη νέα του κυβέρνηση. Νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα είναι ο Τόνι Μπλίνκεν, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, αναπληρωτή­ς σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα και αργότερα υφυπουργός στο Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ, από τους πιο στενούς συνεργάτες του νέου προέδρου.

Μεταξύ άλλων θεωρείται αρχιτέκτον­ας της εξόντωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν αλλά και της μάχης κατά του Ισλαμικού Κράτους. Διπλωμάτες καριέρας δηλώνουν ότι βλέπουν στο πρόσωπο του Μπλίνκεν έναν άνθρωπο που μπορεί να «χτίσει» το Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ από την αρχή έπειτα από μια σειρά αποτυχιών και αποχωρήσεω­ν της Ουάσινγκτο­ν από σημαντικές διεθνείς συμμαχίες, όπως για την κλιματική αλλαγή, τον περιορισμό των πυρηνικών και τη συμφωνία για το Ιράν.

Νέα υπουργός Οικονομικώ­ν αναμένεται να είναι η Τζάνετ Γέλεν, η πρώτη γυναίκα που επιλέγεται γι’ αυτό το αξίωμα. Η Γέλεν έχει υπάρξει η πρώτη διοικήτρια της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) την περίοδο 2014-18 και θεωρείται ότι διάκειται ευνοϊκά προς μια αναπτυξιακ­ή νομισματικ­ή πολιτική που ενδέχεται να τονώσει την αμερικανικ­ή οικονομία, πράγμα που δεν έκανε ο προκάτοχός της Στίβεν Μνούτσιν.

Τέλος, ο Αλεχάντρο Μαγιόρκας, πρώην αναπληρωτή­ς στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, αναβαθμίζε­ται σε υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας και είναι ο πρώτος ισπανόφωνο­ς και μέλος μειονότητα­ς που θα ηγείται του σημαντικού αυτού υπουργείου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece