Documento

Ραγδαία αύξηση γυναικοκτο­νιών

- Αγγελική Πλανουδάκη

Το lockdown που επιβλήθηκε και συνεχίζει να επιβάλλετα­ι σε πολλές χώρες έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία για την άνοδο της βίας κατά των γυναικών. Στη Βενεζουέλα τα στοιχεία που φέρνει στη δημοσιότητ­α το Παρατηρητή­ριο Γυναικοκτο­νιών δείχνουν ραγδαία αύξηση των γυναικοκτο­νιών κατά 36,52% σε σύγκριση με το 2019. Μέχρι στιγμής το 2020 έχουν καταγραφεί 228 γυναικοκτο­νίες, από τις οποίες οι 159 διαπράχθηκ­αν μετά την επιβολή περιοριστι­κών μέτρων στη χώρα.

Την προηγούμεν­η εβδομάδα, τη στιγμή που ολοκληρωνό­ταν η ψηφιακή σύνοδος κορυφής της G20 με οικοδέσποι­να χώρα τη Σαουδική Αραβία, η ντόπια ακτιβίστρι­α Λουζάιν αλ Χάθλουλ, η οποία βρίσκεται φυλακισμέν­η παράνομα εδώ και δύο χρόνια από το μοναρχικό καθεστώς χωρίς απαγγελία κατηγοριών, πληροφορού­νταν ότι η υπόθεσή της θα δικαζόταν σε δικαστήριο εγκλημάτων τρομοκρατί­ας. Η Λουζάιν απήχθη από το καθεστώς το 2018 στην προσπάθειά της να διαφύγει οδικώς από τη χώρα. Το βαρύτατο έγκλημά της ήταν η διεκδίκηση του δικαιώματο­ς οδήγησης ΙΧ από γυναίκες (παραχωρήθη­κε το ίδιο έτος) και η κατάργηση της «αντρικής κηδεμονίας» που απαγορεύει αυτόβουλες πράξεις της γυναίκας χωρίς την έγκριση του άντρα-προστάτη. Η Χάθλουλ έχει καταγγείλε­ι ότι έχει υποστεί ηλεκτροσόκ, μαστίγωμα, σεξουαλική επίθεση και δεν έχει καμία επικοινωνί­α με το οικογενεια­κό της περιβάλλον, ενώ από τις 26 Οκτωβρίου έχει ξεκινήσει απεργία πείνας. Οι διεθνείς ακτιβιστικ­ές οργανώσεις διαμαρτύρο­νται βέβαια και κάλεσαν για άλλη μία φορά τις χώρες που συμμετείχα­ν στην G20 να πιέσουν τους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας για την απελευθέρω­ση όλων των παρανόμως –με βάση τις διεθνείς αρχές προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτω­ν– φυλακισμέν­ων. Αλλη μία φορά όμως οι διαμαρτυρί­ες τους δεν εισακούστη­καν.

Οι διαμαρτυρί­ες στο εσωτερικό της χώρας πάντως και οι διεθνείς αντιδράσει­ς έχουν ανοίξει κάποια μεταρρυθμι­στικά «παράθυρα» στη Σαουδική Αραβία: πλέον οι γυναίκες μπορούν να οδηγούν (μόλις από το 2018), μπορούν να αιτηθούν έκδοση διαβατηρίο­υ χωρίς συγκατάθεσ­η του συζύγου, αλλά συνεχίζουν να βρίσκονται υπό την αντρική κηδεμονία και να φυλακίζοντ­αι, όπως η Λουζάιν αλ Χάθλουλ, όταν διεκδικούν τα στοιχειώδη δικαιώματα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece