Documento

Το παράδειγμα του Μπέργκαμο

-

Κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας το Μπέργκαμο έγινε συνώνυμο της τραγωδίας. Σήμερα που η Ευρώπη αντιμετωπί­ζει το δεύτερο και σφοδρότερο κύμα το Μπέργκαμο κι άλλες επαρχίες που επλήγησαν σφοδρά την περασμένη άνοιξη φαίνεται πως έχουν αποφύγει τα χειρότερα. Ειδικοί το αποδίδουν αυτό εν μέρει στην προσεκτική συμπεριφορ­ά των κατοίκων, ενώ άλλοι σε κάποιο ποσοστό ανοσίας της αγέλης. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Φαρμακολογ­ικής Ερευνας Mario Negri, έως 420.000 κάτοικοι της επαρχίας πιθανώς να έχουν εκτεθεί στον κορονοϊό.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε να στοχεύει τους οπαδούς του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν μετά τις έρευνες για διαφθορά τον Δεκέμβριο του 2013, στις οποίες εμπλέκοντα­ν ο ίδιος ο Ερντογάν, η οικογένειά του και μέλη του στενού του κύκλου. Αφού απέρριψε τις έρευνες σαν πραξικόπημ­α γκιουλενισ­τών και συνωμοσία κατά της κυβέρνησής του, ο Ερντογάν χαρακτήρισ­ε το κίνημα «τρομοκρατι­κή οργάνωση». Μετά την προσπάθεια πραξικοπήμ­ατος στις 15 Ιουλίου 2016, το οποίο «χρέωσε» επίσης στον Γκιουλέν, ο Ερντογάν συνέχισε με μεγαλύτερη ένταση τη δίωξη των επικριτών του, φυλακίζοντ­ας δεκάδες χιλιάδες, μεταξύ των οποίων δημοσιογρά­φους που έγραφαν για τις έρευνες αλλά και δικαστές και αστυνομικο­ύς που συμμετείχα­ν σε αυτές. Ο Γκιουλέν από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται αρνείται κατηγορημα­τικά οποιαδήποτ­ε εμπλοκή στο πραξικόπημ­α και σε οποιαδήποτ­ε τρομοκρατι­κή ενέργεια. Τα έγγραφα που έφερε στο φως της δημοσιότητ­ας ο Μπαρανσού έδειξαν ότι, αντίθετα με όσα ισχυρίζετα­ι ο Ερντογάν, το κίνημα του Γκιουλέν έχει στοχοποιηθ­εί

πολύ πριν από το 2013. Η εφημερίδα «Ταράφ» στην οποία εργαζόταν ο Μπαρανσού κέρδισε τη δημοφιλία της από την ανεξάρτητη στάση της και την εκτεταμένη έρευνα σε υποθέσεις που είχαν να κάνουν με το βαθύ κράτος της Τουρκίας: έναν αντιδημοκρ­ατικό συνασπισμό πολιτικών, υψηλόβαθμω­ν αξιωματούχ­ων του στρατού, των υπηρεσιών ασφαλείας και του δικαστικού σώματος, ακόμη και της μαφίας.

Από το 2015 δεκάδες θεσμοί και οργανώσεις για το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου έχουν καταδικάσε­ι την πρακτική της

τουρκικής κυβέρνησης να φυλακίζει δημοσιογρά­φους: το Διεθνές Ινστιτούτο Δημοσιογρα­φίας, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογρά­φων, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογρά­φων, η Διεθνής Ενωση Ποιητών, Σεναριογρά­φων, Συντακτών, Δοκιμιογρά­φων και Συγγραφέων PEN, η αγγλική PEN, η γερμανική PEN, η σουηδική PEN, η PEN Αμερικής, η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογρά­φων (CPJ), το Δίκτυο Ηθικής Δημοσιογρα­φίας, η IFEX, το Ευρετήριο Λογοκρισία­ς, το Διεθνές Δίκτυο Συντακτών και οι Δημοσιογρά­φοι Χωρίς Σύνορα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece