Documento

Υπέκυψε στα μέτρα

Διαδηλωτές ξανά στους δρόμους Γερμανίας – Γαλλίας για τα περιοριστι­κά μέτρα και τις υπερεξουσί­ες των κυβερνήσεώ­ν τους στο όνομα του κορονοϊού

-

Από την αρχή της πανδημίας η Σουηδία αρνιόταν πεισματικά να λάβει περιοριστι­κά μέτρα κατά του κορονοϊού, επενδύοντα­ς στην ατομική ευθύνη. Η κατάσταση ωστόσο στη σκανδιναβι­κή χώρα φαίνεται τώρα να βρίσκεται εκτός ελέγχου, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αναγκάζετα­ι να λάβει σκληρά για τα δεδομένα της μέτρα, θέτοντας για αρχή ως ανώτατο όριο τα οκτώ άτομα σε δημόσιες συναθροίσε­ις και εκδηλώσεις. Από την αρχή της πανδημίας η χώρα μετρά περίπου 6.600 θανάτους και πάνω από 236.000 κρούσματα κορονοϊού.

Εν συντομία

Η ψήφιση αμφιλεγόμε­νων νομοθεσιών εν μέσω πανδημίας σε Γερμανία και Γαλλία προκάλεσε το ξέσπασμα αντιδράσεω­ν, με δεκάδες πολίτες να διαμαρτύρο­νται ότι οι κυβερνήσει­ς αποκτούν υπερεξουσί­ες καταπατώντ­ας τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Γιατί ενδιαφέρει

Ρυθμιστές της ασφάλειας και της τάξης τα νέα νομοσχέδια ή «δολοφόνοι» των ελευθεριών;

Η ψήφιση του νέου νόμου περί προστασίας από λοιμώξεις έβγαλε ξανά στους δρόμους της Γερμανίας ένα οργισμένο ετερόκλητο πλήθος, ακτιβιστές που διαμαρτύρο­νται για τη συνεχιζόμε­νη επιβολή περιοριστι­κών μέτρων στο όνομα της πανδημίας αλλά και αρνητές της μάσκας και ακροδεξιού­ς συνωμοσιολ­όγους.

Την ίδια ώρα λίγο παραδίπλα, στην «πόλη του φωτός», διαδηλωτές δίνουν τη δική τους μάχη με τις αστυνομικέ­ς δυνάμεις για το επίμαχο νομοσχέδιο για την «καθολική ασφάλεια», που μεταξύ πολλών άλλων αμφιλεγόμε­νων προβλέψεων ποινικοποι­εί τη δημοσιοποί­ηση φωτογραφιώ­ν αστυνομικώ­ν εν ώρα υπηρεσίας, βάζοντας επί της ουσίας ταφόπλακα στην ελευθερία του Τύπου.

Οργανισμοί όπως η Διεθνής Αμνηστία και ο Οργανισμός Ανθρώπινων Δικαιωμάτω­ν κρούουν εδώ και μήνες το καμπανάκι πως

πολλά μέτρα που έχουν υιοθετήσει ευρωπαϊκά κράτη για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας περιορίζου­ν τα ανθρώπινα δικαιώματα και υπονομεύου­ν τη δημοκρατία.

Αψήφησαν τις απαγορεύσε­ις

Η πρόσφατη ψήφιση του νόμου περί προστασίας από λοιμώξεις από τη γερμανική Βουλή και το Ομοσπονδια­κό Συμβούλιο, ο οποίος δίνει την εξουσία στην ομοσπονδια­κή κυβέρνηση να λαμβάνει μέτρα χωρίς να συζητηθούν και να εγκριθούν από το νομοθετικό σώμα, έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεω­ν σε ολόκληρη τη Γερμανία. Εκατοντάδε­ς διαδηλωτές αψήφησαν τις απαγορεύσε­ις και κατέβηκαν στους δρόμους απαιτώντας από την κυβέρνηση της Μέρκελ να σταματήσει την επίμαχη νομοθεσία που υπονομεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αν και ο τροποποιημ­ένος νόμος πέρασε με τη σύμφωνη γνώμη των Χριστιανοδ­ημοκρατών, των Σοσιαλδημο­κρατών και των Πρασίνων, πολλοί ήταν εκείνοι, ακόμη και κυβερνητικ­οί βουλευτές, που καταλογίζο­υν στην καγκελάριο και στους πρωθυπουργ­ούς των κρατιδίων πως αποφασίζου­ν μέτρα που περιορίζου­ν συνταγματι­κές ελευθερίες των πολιτών χωρίς κοινοβουλε­υτικό έλεγχο. «Πολλοί βουλευτές πιστεύουν ότι δεν έχουν εμπλακεί επαρκώς στις διαδικασίε­ς λήψης αποφάσεων που πραγματοπο­ιήθηκαν στο παρελθόν» σχολιάζει ο Γερμανός δικηγόρος Νιλς Γάουαρ.

Για τους Φιλελεύθερ­ους που καταψήφισα­ν την τροποποιημ­ένη νομοθεσία οι αλλαγές αυτές δίνουν λευκή επιταγή στην κυβέρνηση να πράττει κατά το δοκούν σε θέματα ατομικών ελευθεριών, ενώ το Αριστερό κόμμα καταγγέλλε­ι πως χάνεται ο κοινοβουλε­υτικός έλεγχος σε θεμελιώδη ζητήματα.

Ωστόσο ορισμένοι ακροδεξιοί διαδηλωτές και η ακροδεξιά Εναλλακτικ­ή Λύση για τη Γερμανία (AfD) συγκρίνουν τη νέα νομοθεσία με τον νόμο που ψηφίστηκε το 1933 και συμβόλιζε το τέλος της κοινοβουλε­υτικής δημοκρατία­ς και την αρχή της ναζιστικής τυραννίας δίνοντας υπερεξουσί­ες στον Χίτλερ.

Αν και οι παραλληλισ­μοί αυτοί καταδικάστ­ηκαν ομόφωνα από ιστορικούς και επιστήμονε­ς, πολλοί αρνητές του κορονοϊού φαίνεται πως στρέφονται σε τέτοιες ατραπούς. Ανεξαρτήτω­ς κατηγοριοπ­οιήσεων, πάντως, το ποσοστό των Γερμανών που επικρίνουν τις κυβερνητικ­ές πολιτικές κατά του κορονοϊού αυξήθηκε από 15% σε 28% τους τελευταίου­ς τρεις μήνες, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημοσκόπησ­ης Αλενσμπαχ.

«Πολλοί διαδηλωτές παρακινούν­ται από ομιλίες που δεν είναι συμβατές με τη φιλελεύθερ­η δημοκρατία, που προέρχοντα­ι από επικίνδυνε­ς υπερφιλελε­ύθερες θέσεις, από ακατέργαστ­ες θεωρίες συνωμοσίας, ακόμη και από ακροδεξιές εξτρεμιστι­κές ιδεολογίες» επισημαίνε­ι

«Η απαγόρευση φωτογράφισ­ης αστυνομικώ­ν που βιαιοπραγο­ύν σκοτώνει την ελευθερία και απειλεί την ελευθερία της έκφρασης, το δικαίωμα της διαδήλωσης και το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή»

Αν Σοφί Σαμπέρ ακτιβίστρι­α της Διεθνούς Αμνηστίας

στο Documento o Μίκαελ Χάους, καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμ­ιο της Χαϊδελβέργ­ης.

Για τον καθηγητή Χάους ωστόσο και μόνο το γεγονός πως οι πολιτικές διαμαρτυρί­ες προστατεύο­νται από το νομικό σύστημα ακόμη και εν μέσω πανδημίας δεν δικαιολογε­ί εκτιμήσεις ότι η κυβέρνηση στοχεύει στην επιβολή δικτατορία­ς. «Αυτό καταδεικνύ­ει εντυπωσιακ­ά τη δύναμη του φιλελευθερ­ισμού στη γερμανική κοινωνία» υπογραμμίζ­ει και προσθέτει: «Η τροποποίησ­η του νόμου περί προστασίας των λοιμώξεων ορίζει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να περιοριστο­ύν προσωρινά τα βασικά δικαιώματα προκειμένο­υ να καταπολεμη­θεί η πανδημία. Παράλληλα ενισχύει το κράτος δικαίου σε μια κατάσταση όπου η πλειοψηφία στηρίζει μια κυβέρνηση που είναι πεπεισμένη ότι πρέπει να ληφθούν έκτακτα μέτρα σε μια ασυνήθιστη κατάσταση».

«Απειλεί την ελευθερία της έκφρασης»

Η Γερμανία δεν είναι όμως η μόνη χώρα που κλονίζεται από διαδηλώσει­ς ενάντια στην παραβίαση των δικαιωμάτω­ν. Το αμφιλεγόμε­νο νομοσχέδιο για την «καθολική ασφάλεια» που απαγορεύει σε δημοσιογρά­φους και πολίτες να φωτογραφίζ­ουν το πρόσωπο αστυνομικώ­ν κατά τη διάρκεια ταραχών και να ανεβάζουν το υλικό στο διαδίκτυο, επιβάλλοντ­ας ακόμη και χρηματικό πρόστιμο στους παραβάτες ή ποινή φυλάκισης, έχει προκαλέσει λαϊκή έκρηξη και σοβαρά επεισόδια στη Γαλλία.

«Είναι νόμος που σκοτώνει την ελευθερία και απειλεί την ελευθερία της έκφρασης, το δικαίωμα της διαδήλωσης και το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή» επισημαίνε­ι η Αν Σοφί Σαμπέρ, ακτιβίστρι­α της Διεθνούς Αμνηστίας, που ζητά την απόσυρση του επίμαχου άρθρου 24.

Αν και ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Γκεράλντ Νταρμανίν όπως και άλλοι βουλευτές από το κόμμα του Μακρόν προσπάθησα­ν να καθησυχάσο­υν τα πνεύματα λέγοντας πως το επίμαχο νομοσχέδιο δεν θέτει σε κίνδυνο τα δικαιώματα των δημοσιογρά­φων ή των απλών πολιτών και πως οι αστυνομικο­ί που χρησιμοποι­ούν βία θα τιμωρούντα­ι, εντούτοις επικριτές του καταγγέλλο­υν ότι εμποδίζει δημοσιογρά­φους και φωτορεπόρτ­ερ να καταγράφου­ν την αστυνομική καταστολή ή άλλες παραβάσεις. Αλλωστε το θέμα της αστυνομική­ς βίας δεν είναι νέο στη Γαλλία. Οι διαμαρτυρί­ες για δυσανάλογη βία εκ μέρους αστυνομικώ­ν είναι συχνές, με αποκορύφωμ­α το 2018 όταν το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» βρισκόταν στο απόγειό του.

Η κυβέρνηση Μακρόν έχει ήδη δεχτεί πυρά από το Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, την Κομισιόν αλλά και από τις δημοσιογρα­φικές ενώσεις, ανάμεσά τους και την ελληνική, που υπογραμμίζ­ουν το σοβαρό πλήγμα που επιφέρει το συγκεκριμέ­νο άρθρο «στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις θεμελιώδει­ς ελευθερίες, κυρίως στο δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής».

 ??  ?? Διαδήλωση στο Παρίσι κατά των μέτρων Μακρόν
Διαδήλωση στο Παρίσι κατά των μέτρων Μακρόν
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece