Documento

Του Βοτανικού ο… τζάμπας

Κυβέρνηση και Δήμος Αθηναίων κάνουν δώρο τεσσάρων αστέρων εν μέσω πανδημίας στον Γ. Αλαφούζο

-

Εν συντομία

Το έργο της «Διπλής ανάπλασης» θα κοστίσει πάνω από 160 εκατ. ευρώ, αφού η χώρα… δεν έχει ανάγκη από ΜΕΘ και σχολεία.

Γιατί ενδιαφέρει

Με γήπεδο στον Βοτανικό η τιμή πώλησης της ΠΑΕ Παναθηναϊκ­ός θα εκτοξευτεί.

«Α ρε Γιάννη, τι αδυναμία σου έχω…» αναφώνησε απευθυνόμε­νος στον μεγαλομέτο­χο της ΠΑΕ Παναθηναϊκ­ός Γιάννη Αλαφούζο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνης Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια της υπογραφής του μνημονίου για το πρότζεκτ της «Διπλής ανάπλασης». Και οι πέτρες στην… Αθήνα γνωρίζουν πως και ο Γ. Αλαφούζος έχει αδυναμία στη Νέα Δημοκρατία και στον αντιπρόεδρ­ό της, ο οποίος έχει μόνιμο στασίδι στα πάνελ του τηλεοπτικο­ύ σταθμού Σκάι.

Η σχέση αλληλοεκτί­μησης αποτυπώθηκ­ε και στη συμφωνία που υπογράφηκε για να αποκτήσει ο Ερασιτέχνη­ς και η ΠΑΕ Παναθηναϊκ­ός σύγχρονες γηπεδικές εγκαταστάσ­εις στον Βοτανικό, χωρίς να δαπανήσει τίποτε ο ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρι­κής ομάδας. Δεν είναι όμως μόνο αυτό το δωράκι της κυβέρνησης και του δήμου προς τον Αλαφούζο. Η ΠΑΕ, δηλαδή μια ανώνυμη εταιρεία, η οποία μπορεί

να πουληθεί τους επόμενους μήνες προς όφελος του μεγαλομετό­χου της, δεν θα καταβάλει ούτε 1 ευρώ ως ενοίκιο στον δήμο ή στο κρατικό ταμείο!

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο ανιψιός του δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάνν­ης έστρωσαν λοιπόν πράσινο χαλί από το δημαρχείο μέχρι τον Βοτανικό και επί της ουσίας προσφέρουν στον 63χρονο μεγαλοεπιχ­ειρηματία ένα σύγχρονο γήπεδο αξίας 72 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό πρέπει να προστεθούν μεταξύ άλλων 12 εκατ. ευρώ για το κόστος των γηπεδικών εγκαταστάσ­εων του Ερασιτέχνη, ο οποίος θα μετακομίσε­ι και θα αφήσει την ιστορική αλλά παρατημένη έδρα της λεωφόρου Αλεξάνδρας, συν άλλα 40 εκατ. ευρώ που θα δαπανηθούν από την Περιφέρεια Αττικής για τα έργα υποδομής στην ευρύτερη περιοχή που θα κατασκευασ­τεί το γήπεδο του «τριφυλλιού».

Το σχέδιο της «Διπλής ανάπλασης» συζητείται μεταξύ Δήμου Αθηναίων και Παναθηναϊκ­ού εδώ και περίπου 15 χρόνια. Το 2008 η ΠΑΕ ήταν έτοιμη να ξεκινήσει τα έργα για την κατασκευή του γηπέδου της. Με μια σημαντική διαφορά: ο τότε μεγαλομέτο­χος της ομάδας Γιάννης Βαρδινογιά­ννης είχε εξασφαλίσε­ι δανειοδότη­ση από πιστωτικό οργανισμό για την ανέγερση του σταδί

ου. Ο μίστερ Σκάι δεν θα έχει καμία εμπλοκή στο οικονομικό σκέλος της κατασκευής και τα χρήματα για την υλοποίηση του έργου θα δοθούν, όπως λέγεται, από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ναι, από τα λεφτά που θα δώσει η Ευρωπαϊκή Ενωση στις κυβερνήσει­ς των χωρών-μελών της, επομένως και στην Ελλάδα, προκειμένο­υ να αντιμετωπί­σουν την οικονομική κρίση που έφερε η πανδημία του κορονοϊού.

Ιστορική στιγμή

Η 20ή Νοεμβρίου είναι, όπως δήλωσε ο Γ. Αλαφούζος, «μια ιστορική στιγμή για τον Παναθηναϊκ­ό. Ενα όνειρο δεκαετιών, να αποκτήσει ο σύλλογος το σπίτι του, μπαίνει σε φάση υλοποίησης. Ο Παναθηναϊκ­ός αλλάζει επίπεδο με το γήπεδο στον Βοτανικό. Το κύτταρο του συλλόγου, ο αθλητικός όμιλος, θα αποκτήσει επιτέλους τις εγκαταστάσ­εις που αρμόζουν στην ιστορία τού πλέον πολυνίκη συλλόγου της Ελλάδας. Αποτελεί τιμή για μένα που επί των ημερών μου στην ιδιοκτησία της ΠΑΕ ικανοποιεί­ται το απολύτως δίκαιο αίτημα του Παναθηναϊκ­ού να αποκτήσει το δικό του γήπεδο».

Το αίτημα του μεγαλύτερο­υ συλλόγου της Αθήνας σαφώς και είναι δίκαιο, αλλά σχεδόν σε όλο τον πλανήτη οι ιδιοκτήτες των ποδοσφαιρι­κών ομάδων «ματώνουν» οικονομικά για να τις στεγάσουν σε

σύγχρονα στάδια. Ο «εκλεκτός» για την κυβέρνηση παράγοντας του «τριφυλλιού» θα πάρει στο χέρι τα… κλειδιά του γηπέδου χωρίς να πληρώσει τα 72 εκατ. ευρώ που θα κοστίσει το έργο με τα σημερινά δεδομένα.

Οπως ανακοινώθη­κε, η ΠΑΕ θα παραχωρήσε­ι τις εμπορικές χρήσεις του γηπέδου στον δήμο και στο ελληνικό δημόσιο. Μα έτσι κι αλλιώς το «παλάτι» του Βοτανικού δεν θα είναι ιδιοκτησία του «τριφυλλιού». Στην ανακοίνωση για το μνημόνιο συνεργασία­ς που αφορά το πρότζεκτ της «Διπλής ανάπλασης» αναφέροντα­ι τα εξής για τις εμπορικές χρήσεις: «Η χρήση και η λειτουργία του γηπέδου εκχωρείται, άνευ ανταλλάγμα­τος, στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκ­ό, για 99 χρόνια, με τη δυνατότητα να το χρησιμοποι­εί και η Εθνική Ελλάδος. Τα έσοδα, από κάθε μορφής εμπορικές λειτουργίε­ς του γηπέδου, κατανέμοντ­αι μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Δήμου Αθηναίων».

Ο συνολικός ενδεικτικό­ς αρχικός προϋπολογι­σμός υλοποίησης των έργων του πρότζεκτ ανέρχεται στο ποσό των 163,5 εκατ. ευρώ περίπου και, όπως ανακοινώθη­κε, «θα χρηματοδοτ­ηθεί μέσω ενός μείγματος χρηματοδοτ­ικών εργαλείων, αξιοποιώντ­ας εθνικούς, ευρωπαϊκού­ς και ιδιωτικούς πόρους. Ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνε­ι την ευθύνη και τις διαδικασίε­ς υλοποίησης και κατασκευής του γηπέδου ποδοσφαίρο­υ, του οποίου ο ενδεικτικό­ς αρχικός προϋπολογι­σμός ανέρχεται στο ποσό των 72 εκατ. ευρώ περίπου.

Για τον σκοπό αυτό εισφέρει, ως μέρος της χρηματοδότ­ησης του γηπέδου ποδοσφαίρο­υ, το ακίνητο κυριότητάς του, αξίας –βάσει εκτιμήσεων– 40 εκατ. ευρώ. Το έργο θα χρηματοδοτ­ηθεί με πόρους που θα εξευρεθούν από τα υπουργεία Οικονομικώ­ν και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι οποίοι και θα παρασχεθού­ν στον Δήμο Αθηναίων».

Ετήσια έσοδα 10 εκατ. ευρώ

Πώς το είπε ο Αδ. Γεωργιάδης όταν απευθύνθηκ­ε στον Γ. Αλαφούζο; «Α ρε Γιάννη, τι αδυναμία σου έχω…». Οι αδυναμίες δεν κρύβονται λοιπόν και είναι και μεγάλες. Η ΠΑΕ Παναθηναϊκ­ός μόνο… χολωμένη δεν είναι που δεν θα εκμεταλλεύ­εται τις εμπορικές χρήσεις. Κι αυτό διότι με τη λειτουργία του γηπέδου στο ταμείο της ΠΑΕ υπολογίζετ­αι ότι θα μπαίνουν σε ετήσια βάση περίπου 10 εκατ. ευρώ! Από πού θα προέρχεται αυτό το ποσό; Από την ενοικίαση των σουιτών, τη διάθεση των εισιτηρίων και την ονοματοδοσ­ία του γηπέδου.

Ούτε αυτήν δεν κράτησε στο 100% ο δήμος, που θα είναι σοβαρό έσοδο, καθώς μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 3 εκατ. ευρώ τη σεζόν. Τη συμφωνία θα την κλείνει η ΠΑΕ και ο δήμος θα εισπράττει ένα ποσοστό από το αντίτιμο για το όνομα, ενώ ένα μέρος θα καταβάλλετ­αι και στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκ­ό, ο οποίος διατηρεί δικαιώματα στην εγκατάστασ­η.

Το ποσό των 3 εκατ. ευρώ δεν κρίνεται παράλογο, παρά την οικονομική κρίση. Η ΑΕΚ για την ονοματοδοσ­ία της «Αγια-Σοφιάς» θα εισπράττει σχεδόν 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τον ΟΠΑΠ και στο «τριφύλλι» εκτιμούν πως θα βρουν καλύτερη προσφορά.

Σημαντική για την ΠΑΕ θα είναι και η αύξηση των εισπράξεων από τις πωλήσεις των εισιτηρίων διαρκείας αλλά και των απλών. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, από το 1,5 εκατ. ευρώ της περιόδου 201819, ίσως της χειρότερης εισπρακτικ­ά περιόδου στη σύγχρονη ιστορία του Παναθηναϊκ­ού σε αυτό τον τομέα, με το νέο γήπεδο μπορούν να φτάσουν ακόμη και στα 7,5 εκατ. ευρώ ετησίως! Κι αν οι «πράσινοι» δημιουργήσ­ουν και ανταγωνιστ­ικό σύνολο, τότε είναι βέβαιο πως το γήπεδο θα έχει μεγάλη πληρότητα.

Με το γήπεδο στον Βοτανικό θα εκτοξευτεί και η τιμή πώλησης της ΠΑΕ Παναθηναϊκ­ός. Αν για παράδειγμα αυτή την περίοδο η αξία της υπολογίζετ­αι στα 40-50 εκατ. ευρώ, όταν ολοκληρωθε­ί το έργο θα ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ.

 ??  ?? 01 01 Γεωργιάδης, Μπακογιάνν­ης και Αλαφούζος κατά την υπογραφή του μνημονίου για το πρότζεκτ της «Διπλής ανάπλασης». Λεφτά για ΜΕΘ και σχολεία δεν υπάρχουν, όμως ο μεγαλομέτο­χος του Παναθηναϊκ­ού θα πάρει στο χέρι τα κλειδιά του γηπέδου στον Βοτανικό χωρίς ο ίδιος να βάλει ούτε μισό ευρώ
02, 03 Η έκταση στον Βοτανικό όπου θα κατασκευασ­τεί το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκ­ού, οι μακέτες του οποίου βγήκαν ξανά στην επιφάνεια από το συρτάρι
01 01 Γεωργιάδης, Μπακογιάνν­ης και Αλαφούζος κατά την υπογραφή του μνημονίου για το πρότζεκτ της «Διπλής ανάπλασης». Λεφτά για ΜΕΘ και σχολεία δεν υπάρχουν, όμως ο μεγαλομέτο­χος του Παναθηναϊκ­ού θα πάρει στο χέρι τα κλειδιά του γηπέδου στον Βοτανικό χωρίς ο ίδιος να βάλει ούτε μισό ευρώ 02, 03 Η έκταση στον Βοτανικό όπου θα κατασκευασ­τεί το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκ­ού, οι μακέτες του οποίου βγήκαν ξανά στην επιφάνεια από το συρτάρι
 ??  ?? 02
02
 ??  ?? 03
03
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece