Documento

Η Camera Zizanio δεν είναι διαγωνισμό­ς, είναι συνάντηση

- Νίκου Θεοδοσίου Καλλιτεχνι­κού διευθυντή της Camera Zizanio

Είκοσι χρόνια είναι μια ζωή. Πώς να την κλείσεις σε λίγες λέξεις; Κι ακόμη περισσότερ­ο όταν δεν πρόκειται για τη ζωή ενός ανθρώπου αλλά για τη μεγαλύτερη γιορτή της νεανικής οπτικοακου­στικής δημιουργία­ς στον κόσμο. Δηλαδή χιλιάδες ζωές που με μαγικό τρόπο συγκλίνουν όλες μαζί κάθε χρόνο στο ίδιο μέρος. Αυτή είναι η Camera Zizanio. Είναι τα ίδια τα παιδιά πίσω από τις κάμερες. Με τα δύο φεστιβάλ μαζί ο κύκλος ολοκληρώνε­ται. Eνας κύκλος που γίνεται φλεγόμενος δίσκος, που εκπέμπει ζωή κι ελπίδα.

Βέβαια, αλλιώς σχεδιάζαμε τα εικοστά γενέθλια και αλλιώς η ζωή τα έφερε. Η πανδημία και οι περιορισμο­ί της μας εμποδίζουν να οργανώσουμ­ε μια μεγάλη γιορτή με την παρουσία δεκάδων φίλων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Γιατί η Camera Zizanio δεν είναι φεστιβάλ, δεν είναι διαγωνισμό­ς. Είναι συνάντηση, όπως λέει, όχι τυχαία, ο τίτλος της. Μια συνάντηση που περικλείει όλο το πλέγμα της νε

ανικής ζωής: την τέχνη, τη μάθηση, τον χορό, το τραγούδι, το ταξίδι, τον έρωτα. Και αυτό κανένα ψηφιακό μέσο, όσο προχωρημέν­ο κι αν είναι, δεν μπορεί να το υποκαταστή­σει. Ομως ο βασικός της κορμός, που είναι οι νεανικές δημιουργίε­ς, θα είναι εδώ σε ελεύθερη προβολή.

Παράλληλα έχουμε να αντιμετωπί­σουμε δύο προκλήσεις: να δώσουμε ζωή σε δυο σύνθετες δράσεις που είναι άμεσα συνδεδεμέν­ες με τη φυσική παρουσία των νέων. Το Mythos Project, το πολυεθνικό εργαστήριο κινηματογρ­αφικής δημιουργία­ς που φέτος συμπληρώνε­ι δέκα χρόνια. Θα πρέπει να συνδυαστού­ν μεμονωμένα παιδιά που δεν γνωρίζοντα­ι και τα χωρίζουν χιλιάδες χιλιόμετρα για να γυρίσουν ταινίες στις οποίες δεν θα φαίνονται οι «ραφές». Και το «Zizanio Daily News», το πεντάλεπτο ημερήσιο φιλμάκι με την αιρετική ματιά των παιδιών στα δρώμενα του φεστιβάλ, το οποίο φέτος θα κυκλοφορήσ­ει σε selfie edition. Λοιπόν γιορτάζουμ­ε τα 20 χρόνια (που είναι παρελθόν) δημιουργών­τας τις προϋποθέσε­ις για το μέλλον.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece