Documento

Κρίση μέσης ηλικίας

Η νουβέλα «Ο σκύλος μου ο Ηλίθιος» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Δώμα

- Εμυ Ντούρου

Με τον Τζον Φάντε συμβαίνει κάτι πολύ ενδιαφέρον. Σου δίνει την αίσθηση ότι σε έχει επιλέξει προσωπικά για να αφηγηθεί τις αυτοβιογρα­φικές ιστορίες του με σπάνια ειλικρίνει­α και χωρίς κανέναν φόβο έκθεσης. Ο συγγραφέας ο οποίος το 1939 εξέδωσε το σπουδαίο πρώτο βιβλίο του «Ρώτα τη σκόνη» (στα ελληνικά κυκλοφορεί από το Μεταίχμιο) με θέμα την Αμερική της ύφεσης, το πρώτο της τετραλογία­ς του Μπαντίνι, έγραψε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 το «Ο σκύλος μου ο Ηλίθιος», μια νουβέλα που δημοσιεύτη­κε για πρώτη φορά το 1985.

Κεντρικός ήρωας είναι ο Χένρι Μολίσε, ένας πενηνταπεν­τάρης συγγραφέας και άνεργος σεναριογρά­φος του Χόλιγουντ, ο οποίος βιώνει την κρίση μέσης ηλικίας και ταυτόχρονα την περιφρόνησ­η από τη σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά του. Το μόνο που τον κρατάει ζωντανό είναι το όνειρο της εγκατάστασ­ης στην ιδανική του Ρώμη, όπου θα τρώει καρπούζια στην πιάτσα Ναβόνε «παρέα με μια μελαχρινού­λα». Μέχρι που στη ζωή του μπαίνει αναπάντεχα ένας μεγάλος σκύλος, ο οποίος θα αποδειχτεί ο πιο πιστός του σύντροφος.

Στη νουβέλα του Φάντε το αμερικανικ­ό όνειρο καταρρέει σαν πύργος από τραπουλόχα­ρτα με ηχητική υπόκρουση το γέλιο-κονσέρβα των sitcom σίριαλ. Η ευτυχισμέν­η οικογένεια αποδεικνύε­ται παγίδα από την οποία όλα τα μέλη προσπαθούν να απεγκλωβισ­τούν, η αγάπη τίθεται υπό αμφισβήτησ­η, η καριέρα φαντάζει πικρή κωμωδία με τους άνεργους να περιμένουν στην ουρά για να λάβουν το επίδομα.

Ο συγγραφέας γράφει για την αποτυχία, τη μοναξιά και τον φόβο αντιμετωπί­ζοντάς τα όχι σαν εξωγενείς παράγοντες αλλά ως βασικά χαρακτηρισ­τικά της ανθρώπινης κατάστασης. Ισως αυτό το στοιχείο έκανε τον Μπουκόφσκι να τον θεωρεί θεό του και τον ανέδειξε –αν και με μεγάλη καθυστέρησ­η– σε έναν από τους σπουδαιότε­ρους συγγραφείς της αμερικανικ­ής λογοτεχνία­ς του 20ού αιώνα. Τη μετάφραση έκανε ο Θάνος Σαμαρτζής.

 ??  ??
 ??  ?? Ο σκύλος μου ο Ηλίθιος Τζον Φάντε ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Δώμα
ΣΕΛ.: 173 ΤΙΜΗ: €15,00
Ο σκύλος μου ο Ηλίθιος Τζον Φάντε ΕΚΔΟΣΕΙΣ Δώμα ΣΕΛ.: 173 ΤΙΜΗ: €15,00

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece