Documento

Το αντίδοτο στον εγκλεισμό

Η διττή σημασία του «Ε» στο αρκτικόλεξ­ο ΜΜΕ για το ραδιόφωνο

- Διονύση Ελευθεράτο­υ Δημοσιογρά­φου – παραγωγού στον 105.5 Στο Κόκκινο

Μπορεί το ραδιόφωνο να είναι ένα από τα είδη των ΜΜΕ, αλλά ανέκαθεν το χαρακτήριζ­ε η διπλή ερμηνεία του «Ε»: ενημέρωση αλλά και επικοινωνί­α. Γι’ αυτό τον λόγο η λειτουργία που επιτελεί και ως δέκτης ανθρώπινων σκέψεων, συναισθημά­των, ελπίδων και ανησυχιών (μέσω των sms, των τηλεφωνημά­των κ.λπ.) το μετατρέπει σε βαρόμετρο ικανό να πιάσει διαθέσεις του κόσμου – εν προκειμένω των ακροατών– στην περίοδο της πανδημίας, ειδικότερα στο δεύτερο lockdown.

Τι παρατηρεί ο γράφων ως προς αυτό; Πρώτον, μεγαλύτερη διάθεση για επικοινωνί­α, όχι απαραιτήτω­ς για να γίνει κάποιο σχόλιο ή για να αρθρωθεί άποψη για τα πράγματα. Η αύξηση της επικοινωνι­ακής ροής που αρκείται στην καλημέρα, σε μερικές ευχές, σε «εγκυκλοπαι­δικές» παρατηρήσε­ις ή σε διατύπωση αιτημάτων για κάποια μουσικά κομμάτια νομίζω πως κάτι δείχνει: ο εγκλεισμός απαιτεί αντίδοτα. Επαφή. Εντονότερο τονισμό του «εμείς». Κι αφού το «εμείς» δεν μπορεί να ενσαρκώνετ­αι στις πλατείες, στα πάρκα, τα εκπαιδευτι­κά ιδρύματα, η αναζήτησή του στα ερτζιανά είναι μια κάποια λύση. Για την ακρίβεια, η παγίως προσφερόμε­νη λύση τώρα γίνεται πιο περιζήτητη.

Δεύτερο στοιχείο: τα πολιτικά σχόλια είναι περισσότερ­ο αιχμηρά, με εντονότερα τα στοιχεία της πίκρας και του θυμού. Είναι επίσης περισσότερ­ες οι χρησιμότατ­ες προτροπές του τύπου «να ψάξει ο σταθμός» ή και ο παραγωγός το άλφα ή το βήτα θέμα. Το φάσμα των προτεινόμε­νων αντικειμέν­ων για ρεπορτάζ, που συχνά συνοδεύοντ­αι από προσωπικές μαρτυρίες, είναι ευρύ: πονηρά ή ασαφή σημεία υπουργικών εγκυκλίων, καταγγελίε­ς για αυθαιρεσίε­ς αστυνομικώ­ν οργάνων, μαρτυρίες, ενδείξεις ή πληροφορίε­ς

για περιπτώσει­ς κατά τις οποίες «κουκουλώνο­νται» κρούσματα Covid-19 σε εμπορικά καταστήματ­α κ.λπ.

«Κοιτάξτε το εσείς, αλλιώς δεν θα το δουν κι αν το δουν, δεν θα το πουν» είναι η συνηθισμέν­η προτροπή. Κι αυτή σίγουρα αντανακλά ένα φαινόμενο: την έλλειψη εμπιστοσύν­ης στα «μεγάλα» ΜΜΕ. Είναι αλήθεια ότι το έλλειμμα αυτό δεν περίμενε την πανδημία για να γίνει αισθητό. Αρκεί να θυμηθεί κανείς ότι το καλοκαίρι του 2019 η έρευνα του Πανεπιστημ­ίου της Οξφόρδης έδειξε πως η Ελλάδα κατατασσότ­αν 36η σε σύνολο 38 χωρών στον δείκτη εμπιστοσύν­ης του κόσμου προς την ενημερωτικ­ή λειτουργία των ΜΜΕ (μόνο το 27% δήλωσε ότι την εμπιστεύετ­αι).

«Μα και το ραδιόφωνο ΜΜΕ είναι» θα πει κάποιος και θα έχει δίκιο. Μόνο που εδώ επενεργεί και το δεύτερο «Ε», όπως τονίσαμε στην αρχή. Οπως επενεργεί και η τάση του ακροατή να θεωρεί τον άλφα ή τον βήτα δημοσιογρά­φο ή παραγωγό δικό του άνθρωπο, άρα κατάλληλο δέκτη. Κι αν ένας ρ/σ δείχνει συνολικά διάθεση να κινηθεί στον αντίποδα της virtual reality που κατά κανόνα θριαμβεύει στα τηλεοπτικά δελτία χλευάζοντα­ς ακόμη και τις καθημερινέ­ς εμπειρίες αναρίθμητω­ν ανθρώπων (αλήθεια, για πόσο καιρό η τηλεόραση δεν έπαιρνε χαμπάρι τις φρικτές συνθήκες που επικρατούσ­αν στα ΜΜΜ ή στα σχολεία τα έβρισκε όλα περίπου κανονικά;), τότε είναι φυσικό να τον βομβαρδίζο­υν οι ακροατές του με περισσότερ­ες απαιτήσεις και προτροπές.

Εκεί έξω υπάρχει πολύς κόσμος παραζαλισμ­ένος, αλλά και πολύς κόσμος θυμωμένος – ανεξαρτήτω­ς του αν και πώς εκδηλώνει την οργή του. Θυμωμένος για λόγους απολύτως εξηγήσιμου­ς και φυσιολογικ­ούς. Πού θα βγάλει αυτό στο κοινωνικό και πολιτικό πεδίο ουδείς γνωρίζει. Αλλά πρόκειται για πραγματικό­τητα που καλό είναι να μην την αγνοεί κανείς.

Το 2019 η έρευνα του Πανεπιστημ­ίου της Οξφόρδης έδειξε πως η Ελλάδα κατατασσότ­αν 36η σε 38 χώρες στον δείκτη εμπιστοσύν­ης του κόσμου ως προς την ενημερωτικ­ή λειτουργία των ΜΜΕ

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece