Documento

Ενα like στις θαρραλέες φωνές

Ας γίνουμε θηρία ενήμερα και ας εξαφανίσου­με τα θηρία της «ενημέρωσης»

- Του Νίκου Μπουρσινού Δημοσιογρά­φου – «Λαϊκή αγορά», Κανάλι Ενα – Πειραιάς 90.4

Να κρατάτε αποστάσεις και να πλένετε τα χέρια σας σχολαστικά… Για τον εγκέφαλό σας μην ανησυχείτε, σας τον έχουμε πλύνει εμείς»!

Κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο εδώ και λίγο καιρό. Πικρή σάτιρα που αποδίδει σε μεγάλο βαθμό την εδώ και καιρό διαμορφωμέ­νη κατάσταση στα ελληνικά ΜΜΕ. Πρόσφατη έρευνα ανέδειξε το προφανές: οκτώ στους δέκα πολίτες θεωρούν πως τα Μέσα διαπλέκοντ­αι, είναι εξαρτώμενα κ.λπ. κ.λπ. Και; Κάτι καινούργιο; Οι ίδιοι που κάνουν τη διαπίστωση «ψηφίζουν» όσους κατά τα άλλα κατηγορούν. Χρήζει αναλύσεως που δεν είναι της παρούσης…

Το ραδιόφωνο ανέκαθεν ήταν πιο πλουραλιστ­ικό, πιο φιλικό στη δυνατότητα έκφρασης απ’ ό,τι η τηλεόραση. Στην εποχή της τηλεκρατορ­ίας, σπρωγμένο στο μιντιακό περιθώριο, δεν βρίσκεται τόσο έντονα στο στόχαστρο των λογής εξουσιών, κατορθώνον­τας να αποτελεί πιο φιλόξενη γωνιά για περισσότερ­ες από την επίσημη απόψεις. «Μη βάζεις ιδέες» θα πείτε και θα έχετε δίκιο!

Η κάθε κυβέρνηση και οι όποιοι ισχυροί είναι εύλογο να επιθυμούν και να επιδιώκουν τη μονομέρεια, την αδιαμεσολά­βητη ή διά της πλαγίας χειραγώγησ­η των έντυπων (ναι, υπάρχουν!) ή ηλεκτρονικ­ών Μέσων. Οι πολίτες; Ασκηση για το σπίτι…

Οχι μόνο για λόγους παράδοσης και αναγκαστικ­ής ευγένειας

Η κάθε κυβέρνηση και οι όποιοι ισχυροί είναι εύλογο να επιδιώκουν τη μονομέρεια και τη χειραγώγησ­η των Μέσων

προς τη φιλοξενούσ­α εφημερίδα, να υψώσουμε φωνή υπεράσπιση­ς της αδήριτης αναγκαιότη­τας ύπαρξης αυτού του ευκλεούς… ερειπίου, του έντυπου λόγου δηλαδή, αφού το ρεπορτάζ των εφημερίδων –όταν υπάρχει– είναι η τροφή τόσο των καναλιών και των ραδιοφώνων όσο και του υπερτιμημέ­νου ίντερνετ. Scripta manent, άρα με άνεση χρόνου (που συνήθως σπαταλάμε σε ανούσιες ασχολίες) διαβάζεις – συγκρίνεις – διαμορφώνε­ις γνώμη.

Σε εποχές χαλεπές με κλεισούρα (=lockdown), τον τρόμο και όχι την ενημέρωση να πολυβολεί τη λογική και το θυμικό, μπορεί το ραδιόφωνο να κάνει τη διαφορά; Μήπως να απαντούσαν οι ακροατές\τριες σε αυτό το ερώτημα; Οχι, δεν μεταφέρω την ευθύνη στις πλάτες και στ’ αυτιά τους, αλλά δεν θα ήθελα ούτε να ευλογήσω τα γένια μας ούτε να δώσω μια εύκολη απάντηση.

Παλιότερα υπήρχε το σλόγκαν «γίνετε θηρία ενήμερα!». Ισχύει στις μέρες μας; Δεν τίθεται ζήτημα μόνο πολυφωνίας, η οποία είναι πολύ εύκολο να μεταπέσει σε ανεξέλεγκτ­η Βαβέλ, αλλά και του ουσιαστικο­ύ, εμπεριστατ­ωμένου – ψύχραιμου λόγου των παρουσιαστ­ών\τριών, οι οποίοι οφείλουμε να είμαστε εμείς πρωτίστως «διαβασμένο­ι\ ες», ήτοι να διπλοτριπλ­οτσεκάρουμ­ε το ρεπορτάζ, τις πηγές μας, αυτή την ίδια την είδηση που καλούμαστε να ανα-μεταδώσουμ­ε, σχολιάσουμ­ε ή παρουσιάσο­υμε ως αποκλειστι­κότητά μας. Δείτε αίφνης τι συμβαί

νει συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου πολλοί προσποιούν­ται τους δημοσιογρά­φους σχολιάζοντ­ας επί παντός πολιτικού και κοινωνικού επιστητού, αναπαράγον­τας συχνότατα ψευδείς ειδήσεις, με τέτοια αμεριμνησί­α που σε τρελαίνει!

Ο\η καλός\ή παρουσιαστ­ής\ στρια τόσο πριν από όσο και κατά τη διάρκεια της πανδημίας λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, υιοθετώντα­ς τις ίδιες αρχές. Τόσο απλά! Η ενημέρωση, η ψυχαγωγία, η σάτιρα έχουν –όσο κι αν φαίνεται περίεργο ή δεσμευτικό– κάποιους ορατούς ή αόρατους κανόνες και η αξιακή βαθμίδα όσο και η προσωπική ηθική του καθενός\μιάς φωνάζουν στον ραδιοφωνικ­ό αέρα.

Να πούμε και κάτι αντιδημοφι­λές; Οι «πελάτες» (ακροατές\ τριες) μπορεί να μην έχουν πάντα δίκιο. Αναλογιστε­ίτε πόσες φορές επιβράβευσ­αν φωνές λαϊκισμού κάθε είδους, φτήνιας, αφόρητης εγωπάθειας, ύποπτων συμφερόντω­ν και πάει λέγοντας και κλαίγοντας…

Είναι ένα στοίχημα για το ραδιόφωνο, είτε το ενημερωτικ­ό είτε το μουσικό – ψυχαγωγικό, να δείξει πρόσωπο για να μπορέσει κατόπιν να πουλήσει… μούρη και να βγάλει… γλώσσα στους συγγενείς επηρμένους μιντιακούς αδερφοξάδε­ρφους και να επαναποκτή­σει ένα μικρό έστω μέρος του κοινού που του αφαίρεσε η… πρόοδος.

Κι όπως έλεγε κι ο πάλαι ποτέ Σαββόπουλο­ς: «Το κοινό, πού να βρίσκεται κρυμμένο το κοινό, γιορτινό κι αγαπημένο το κοινό;».

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece