Documento

Η θύμηση ενός κόκκινου τρανζίστορ

Από την αφωνία της πρώτης καραντίνας στην «αριστεία» που μας κυβερνά

- Του Μανόλη Πολέντα Μουσικού παραγωγού και δημοσιογρά­φου στον 105.5 Στο Κόκκινο

Στην πρώτη καραντίνα τον Φεβρουάριο του 2020 δεν έκανα καμία εκπομπή από το ραδιόφωνο, συνεπώς η μονοφωνία σε αυτή την περίπτωση ίσχυε με την έννοια ότι ήμουν μόνο δέκτης – κάτι που μου προκάλεσε μετά τη δεύτερη ή τρίτη εβδομάδα αμηχανία, αφού έχω συνηθίσει να είμαι πομπός. Για να σπάσω αυτήν τη μονοτονία της μονοφωνίας άρχισα να αλλάζω σταθμούς κάθε φορά που ένιωθα «κλειστοφοβ­ία» (τρόπος του λέγειν), που πήγαζε κυρίως από την ακρόαση των δελτίων ειδήσεων από έναν σταθμό. Ακόμη και η αλλαγή φωνής εκφωνητή/τριας επηρέαζε τη διάθεσή μου – φαντάζομαι με τον τρόπο που μικρές διαφορές στο τοπίο ασκούν τεράστια επίδραση στη ζωή ενός φυλακισμέν­ου.

Μονοφωνία επίσης καθώς έχω συνηθίσει να συνδιαλέγο­μαι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με ακροατές και ακροάτριες. Εκείνο το feedback, οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις μου σε αυτές, οι ευχαριστίε­ς των ακροατών που φέρνουν ικανοποίησ­η για όποιον κόπο καταβάλλει κανείς στην προετοιμασ­ία μιας εκπομπής, όλα αυτά μου έλειπαν όλο και πιο πολύ όσο συνεχιζότα­ν η απουσία μου από την εκπομπή.

Παρ’ όλα αυτά –και επειδή ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα–, η πρώτη καραντίνα μου θύμισε τα χρόνια της πρώιμης εφηβείας μου, με ένα τρανζιστορ­άκι μέσα σε κόκκινη δερμάτινη θήκη που μου το είχε χαρίσει ο πατέρας μου και δεν έλειψε ποτέ από το κομοδίνο μου. Τότε ήμουν δέκτης μόνο, αργά τη νύχτα πολλές φορές ακούγοντας «νέο κύμα» στη δεκαετία του ’60, πολύ νέο κύμα, άλλοτε που περίμενα με πάθος να ακούσω το μουσικό σήμα της εκπομπής «Το σπίτι των ανέμων» που ήταν το φινάλε του δεύτερου μέρους από το «Concierto de Aranjuez» του Ροντρίγκο, με το οποίο παραμένω τρελά ερωτευμένο­ς, ή όταν το έπαιρνα μαζί μου στο γήπεδο στα Χανιά για να ακούω ταυτόχρονα μετάδοση των αγώνων του Ολυμπιακού.

Φαντάζομαι πως οι συνάδελφοι που ζουν μόνοι στο σπίτι δυσκολεύτη­καν ακόμη περισσότερ­ο, με περισσότερ­η εσωτερική «καραντίνα» και περισσότερ­ο χρόνο για να σκεφτούν πόσο τους έλειψε η επαφή με τους ακροατές τους. Οπως και να ’χει, το «γκρίζο φάσμα» της ζωής σε καραντίνα συνεχίζετα­ι δυστυχώς και ό,τι κι αν προσπαθούμ­ε να κάνουμε για να αντέξουμε την πανδημία και τους φόβους που μας προκαλεί δεν πρόκειται να ισοφαρίσει τη ζωή στο στούντιο. Μέχρι τότε το ραδιόφωνο, τα βιβλία, ο καλός κινηματογρ­άφος

σε βίντεο (ναι, βίντεο, γιατί δεν βλέπω και καμιά πλειάδα προσφοράς ποιοτικών ταινιών στο τηλεοπτικό πρόγραμμα), αλλά κυρίως το ραδιόφωνο για μένα που μεγάλωσα με αυτό και που χρόνια δουλεύω σε αυτό θα παραμείνου­ν –μαζί με την οικογένειά μου– ο μόνιμος σύντροφος.

Ευτυχώς η δεύτερη καραντίνα που διανύουμε είναι λιγότερο αυστηρή. Αλλά και τι μ’ αυτό; Είναι πιο θανατηφόρα. Ας όψονται η «αριστεία» που μας κυβερνά και οι τραγικές συνέπειες της αμετανόητη­ς έχθρας που τρέφει για τη δημόσια υγεία. Ας είναι.

Στο θέμα μας. Ακόμη και στην έξοδο για το σουπερμάρκ­ετ, για έναν περίπατο, με ραδιόφωνο πάντα είμαστε. Με μουσική, σχόλια επ’ αυτής από τους παραγωγούς, συνεντεύξε­ις με ανθρώπους της τέχνης, μετάδοση ποδοσφαιρι­κών αγώνων, αυτά. Για μένα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece