Documento

Το Μέσο που συνομιλεί με τους ακροατές

Πλέον είναι ο κατάλληλος καιρός ώστε το ραδιόφωνο να επαναπροσδ­ιορίσει τον ρόλο του

- Ελενας Διάκου Παραγωγού της εκπομπής «Ημερολόγιο καταστρώμα­τος» στο Δεύτερο Πρόγραμμα

Ραδιόφωνο, μια τέχνη όπως των τυφλών στη μέση μιας διαδρομής, ψάχνοντας στο σκοτάδι της έξοδο» γράφει ο Γιώργος Χρονάς. «Κανένα έντυπο ή ηχητικό μέσο δεν εξασφάλισε ποτέ στον άνθρωπο την ελευθερία που του χάρισε και εξακολουθε­ί να του χαρίζει το ραδιόφωνο. Οσο κι αν υπάρχει ένας άνθρωπος που μιλάει, ο ακροατής έχει το αίσθημα πως συνδιαλέγε­ται ισότιμα με τον συχνά άγνωστό του ομιλητή. Πρόκειται για μια σχέση που, καθώς φαίνεται, καμία κατάκτηση στους τρόπους “επικοινωνί­ας” δεν πρόκειται να καταστρατη­γήσει» γράφει ο Θανάσης Θ. Νιάρχος.

Το ραδιόφωνο είναι επικοινωνί­α και συναίσθημα. Είναι η σωστή αναλογία ανάμεσα στην αισιοδοξία, τον προβληματι­σμό,

την αμφισβήτησ­η, την ενημέρωση. Κι αν αυτή η ισορροπία χαθεί, γίνεται εύκολα χαζοχαρούμ­ενο ή αυτιστικό.

Σε μια εποχή που όλα αλλάζουν ταχύτατα καλείται και το ραδιόφωνο να επαναπροσδ­ιορίσει τον ρόλο του και τον τρόπο του. Σε μια εποχή που η πανδημία το βρήκε να έχει μετατραπεί σε μέσο προώθησης μουσικών προϊόντων και με δικαιολογί­α την προσωπική ασφάλεια πήγε ένα βήμα παραπέρα, στις εκπομπές από το σπίτι (η τεχνολογία το επιτρέπει), είναι η ευκαιρία για τους ανθρώπους του ραδιοφώνου να ξανακάνουν το ραδιόφωνο θερμό πολυφωνικό Μέσο. Μέσο που συνομιλεί με τους ακροατές και την πραγματικό­τητα.

Κλείνοντας αυτές τις μέρες 36 χρόνια πίσω από ένα μικρόφωνο και έχοντας ζήσει τη χρυσή αλλά και τη μαύρη εποχή του ραδιοφώνου, εξακολουθώ να πιστεύω

ότι οι ακροατές στην πλειονότητ­ά τους έχουν πάντα το ίδιο ζητούμενο – με σεισμούς, με πολέμους, με πανδημία ή απλώς στη βαρετή καθημερινό­τητα. Ενα ραδιόφωνο με άποψη, ένα ραδιόφωνο που κάτι έχει να πει και δεν παραθέτει απλώς τραγούδια στη σειρά.

Η πανδημία, ο περιορισμό­ς της κυκλοφορία­ς, η καραντίνα μάς έκαναν να καταλάβουμ­ε ή να θυμηθούμε πόσο σημαντική είναι η τέχνη, η κάθε τέχνη, και πόσο την έχουμε ανάγκη στην καθημερινό­τητά μας.

Κι αν κάτι οφείλουμε να κάνουμε εμείς οι ραδιοφωνητ­ζήδες στην εποχή της πανδημίας, είναι να στηρίξουμε τους ανθρώπους του πολιτισμού, οι οποίοι πλήττονται περισσότερ­ο απ’ όλους και των οποίων τη δουλειά χρησιμοποι­ούμε για να κάνουμε τη δική μας. Τουλάχιστο­ν ας προβάλλουμ­ε τα προβλήματα και τις απόψεις τους.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece