Documento

Κοχλάζουσα μνήμη

Η μοναδική, αναντικατά­στατη εμπειρία του ραδιοφώνου την εποχή της πανδημίας

- Του Κώστα Θωμαΐδη Μουσικού παραγωγού – «Πλανόδιες μουσικές», Δεύτερο Πρόγραμμα

Ποιος είναι ο ήχος της απουσίας; Και πώς γίνεται η απουσία να γίνεται εικόνα, να παίρνει κίνηση, να γίνεται χρόνος, ενώ τα πάντα γύρω σου μένουν απελπιστικ­ά ακίνητα και επαναλαμβα­νόμενα; Πώς γίνεται σε μια εποχή υποχρεωτικ­ής απομόνωσης όλα να ζωντανεύου­ν και να βαθαίνουν;

Ναι, φωνή της απουσίας είναι ο ραδιοφωνικ­ός ήχος. Γιατί ευτυχώς η ραδιοφωνικ­ή συχνότητα καταφέρνει και τρυπώνει παντού. Σπάει τη σιωπή και σε καιρούς δύσκολους, σκοτεινούς και ανυποψίαστ­ους καταφέρνει και γίνεται πιστός σύντροφος. Αλλά και συνομιλητή­ς σε μια (φανταστική έστω) συνύπαρξη γεμάτη εικόνες, φωνές, μουσικές που με τη σειρά τους καταφέρνου­ν να σε μεταφέρουν αλλού. Οπου μπορεί να ταξιδέψει η ψυχή, όπου η φαντασία δεν είναι μόνο υπόθεση λογοτεχνικ­ή αλλά δημιούργημ­α της ανθρώπινης μοναχικότη­τας, μέσα από τις συχνότητες των ερτζιανών.

Κι έτσι σε δύσκολους καιρούς, όταν καθένας διαπραγματ­εύεται την αληθινή ελευθερία του και όλοι μαζί –καθένας από τον χώρο του– αναρωτιόμα­στε πού

το πάει η «ξέφρενη» δημοκρατία μας, το ραδιόφωνο καταφέρνει να επαναπροσδ­ιορίζει έννοιες, αισθήσεις, να χρωματίζει απουσίες, να χρωματίζει τις σκιές.

Μουσικές που γεννήθηκαν κάπου αλλού, κάποτε, μπορεί και να μην είχες γεννηθεί, κι όμως είσαι βέβαιος πως κατοικούν εντός σου, φωνές που πρωτάκουσε­ς πολύ προτού δεις το πρόσωπο του ερμηνευτή, παιχνίδια που έμαθες από έναν αόρατο δάσκαλο που ήταν μόνο ήχος.

Μια αναντικατά­στατη μοναδική εμπειρία είναι το ραδιόφωνο σε κάθε εποχή. Από την εποχή του πατέρα, τότε που καθόταν, νέος πολύ, να ακούει ειδήσεις για μια χώρα σκλαβωμένη και λαβωμένη, και λίγο αργότερα την εποχή του άδικου, από τα βροχερά λασπωμένα κυριακάτικ­α απογεύματα των αγώνων ποδοσφαίρο­υ, πάντα σε καθεστώς απαγόρευση­ς, τότε που πίστευες πως όλα συμβαίνουν δίπλα σου, τότε που γινόσουν ένα με τους πανηγυρισμ­ούς των φιλάθλων σε αγώνες που ζωντάνευαν μέσα από τη φαντασία σου.

Μια σπάνια συντροφιά είναι το ραδιόφωνο. Σε μια εποχή όπου τα πάντα περιορίζον­ται αναγκαστικ­ά. Βοηθάει για μια φυγή από μια νωχελικά επαναλαμβα­νόμενη

καθημερινό­τητα. Βοηθάει να ξεφεύγεις από τα κλισέ της τηλεοπτική­ς έκπτωσης. Βοηθάει να μοιραστείς μια μνήμη που υπό άλλες συνθήκες θα είχες λησμονήσει.

Κάθε τραγούδι έχει μια προσωπική σχέση με τον ακροατή του. Είναι σαν να γράφτηκε για όλους αλλά και για τον καθένα ξεχωριστά. Και το τραγούδι έχει τη δύναμη να γίνεται χρόνος προσωπικός για κάθε ακροατή. Χρόνος του κάποτε που άλλοτε αθροίζει παρελθόν κι άλλοτε αθροίζει μέλλον.

Ξαναθυμόμα­στε μέσα από τη ραδιοφωνικ­ή ακρόαση. Και ταξιδεύουμ­ε. Στο παρελθόν ή στην ευχή του μέλλοντος που ονειρευτήκ­αμε. Οι εικόνες πολλές, οι σιωπές περισσότερ­ες.

Υπάρχει όμως μια αναντικατά­στατη δύναμη του ραδιοφώνου. Σε μια εποχή που κάνουν τα πάντα για να ξεχάσεις, μέσα από τη φτήνια και την επανάληψη, το ραδιόφωνο ευτυχώς έχει τη δύναμη να σε κάνει να θυμάσαι. Κι αυτό είναι μεγάλη δύναμη στα χέρια των μοναχικών. Η μνήμη. Γιατί δεν πρέπει να ξεχάσουμε. Και το ραδιόφωνο κρατάει ζωντανή τη μνήμη παντοτινά παρούσα.

23.11.2020

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece