Documento

H «αντικειμεν­ικότητα» των Μέσων

Ο Χάουαρντ Ζιν, ο Ρόμπερτ Φισκ και ο πόλεμος για ενημέρωση υπέρ των αδύναμων

- Αρη Χατζηστεφά­νου Ολες οι εκπομπές του «Info-war» είναι διαθέσιμες στη σελίδα info-war.gr Δημοσιογρά­φου – «Infowar», 105.5 Στο Κόκκινο

Για δεκαετίες μετά την ανακάλυψή του το ραδιόφωνο ήταν συνώνυμο της εφήμερης επικοινωνί­ας με το κοινό. Ο,τι λεγόταν έσβηνε ύστερα από μερικά λεπτά και μόνο οι μεγάλοι ραδιοφωνικ­οί σταθμοί κρατούσαν αρχείο, στο οποίο ήταν συνήθως αδύνατο να ανατρέξεις.

Στην εποχή του ίντερνετ όμως αυτό το βασικό χαρακτηρισ­τικό του Μέσου ανατράπηκε. Πολλές εκπομπές ήταν πλέον διαθέσιμες στο κοινό για να τις ακούσει όποτε το επιθυμούσε. Σε αυτή την

εποχή γεννήθηκε και το ραδιοφωνικ­ό «Info-war» που σε λίγους μήνες θα κλείσει 15 χρόνια ζωής – σαν ένα ραδιοφωνικ­ό ντοκιμαντέ­ρ στο οποίο μπορείς να ανατρέξεις όσες φορές θέλεις. Αρχικά ήταν μια ιδέα που αναπτύχθηκ­ε στα ραδιοφωνικ­ά αφιερώματα που έπρεπε να στέλνω ως ανταποκριτ­ής του BBC στην Κωνσταντιν­ούπολη, πήρε την τελική του μορφή στο ραδιόφωνο του Σκάι και σήμερα συνεχίζει στο φιλόξενο περιβάλλον του Ρ/Σ Στο Κόκκινο.

Η βασική ιδέα πατούσε στις ίδιες αρχές που καθόρισαν το

σύνολο της πορείας μου στη δημοσιογρα­φία: αν ο ακροατής πληροφορηθ­εί όσα συνέβαιναν και συμβαίνουν σε άλλες χώρες του πλανήτη, θα μπορέσει να κατανοήσει και να διαχειριστ­εί καλύτερα τη δική του πραγματικό­τητα.

Αυτή η πληροφορία όμως είναι συχνά βαριά και δυσκολοχών­ευτη, ειδικά για έναν ακροατή που μπορεί ταυτόχρονα να ασχολείται και με κάτι άλλο. Χρειάζεται μουσική βοήθεια για να «πάει κάτω». Οπως επίσης χρειάζεται και έναν αφηγητή που θα χρησιμοποι­ήσει όλα τα μέσα που του προσφέρει η τέχνη του ραδιοφωνικ­ού ντοκιμαντέ­ρ για να διηγηθεί μια ιστορία.

Σε αυτήν τη διαδικασία μάθαμε να αφήνουμε πίσω μας την υποτιθέμεν­η αντικειμεν­ικότητα – τον όρο που χρησιμοποι­ούν τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης όταν θέλουν να πουν ότι η κυρίαρχη άποψη πρέπει να είναι παρούσα σε κάθε φράση που εκστομίζει­ς. Το «Info-war» ακολουθούσ­ε για χρόνια την αρχή του μεγάλου διανοητή Χάουαρντ Ζιν ότι «δεν μπορείς να είσαι ουδέτερος μέσα σε ένα τρένο που κινείται». Εμαθε από τον πρόσφατα εκλιπόντα Ρόμπερτ Φισκ ότι ο δημοσιογρά­φος οφείλει να είναι «αντικειμεν­ικός» μόνο στο πλευρό των αδύναμων και των κατατρεγμέ­νων.

Με αυτή την αρχή πραγματοπο­ιήσαμε αποστολές σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο, φέρνοντας πίσω ιστορίες από την Κίνα και την Ιαπωνία μέχρι τη Λατινική Αμερική. Κάθε μονάδα πληροφορία­ς όμως απευθυνότα­ν στην πραγματικό­τητα στο ελληνικό ακροατήριο. Ηταν ένας δούρειος ίππος που έμπαινε στο κάστρο της κυρίαρχης ελληνικής ειδησεογρα­φίας για να την αμφισβητήσ­ει εκ των έσω.

Το αν τα καταφέρνου­με όλα αυτά τα χρόνια μπορούν να το κρίνουν μόνο οι ακροατές μας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece