Documento

Το ραδιόφωνο αποκαθιστά την εγγύτητα;

Λόγος για το Μέσο του εγκλεισμού που καταλύει την απομόνωση

- Του Μενέλαου Καραμαγγιώ­λη Σκηνοθέτη – παραγωγού των εκπομπών «Αυτόματος τηλεφωνητή­ς» και «Πού πάει η μουσική όταν δεν την ακούμε πια;», Τρίτο Πρόγραμμα

Στην πρώτη καραντίνα αναρωτιόμα­σταν αμήχανοι πώς θα μπούμε στο στούντιο, πώς ηχογραφεί κανείς με μάσκα κι ένα σωρό «αν» που δεν είχαν τρόπο να απαντηθούν. Ευτυχώς, παρά το λουκέτο, το ραδιόφωνο εξαιτίας της φύσης του μπορεί να αντισταθεί στον εγκλεισμό, γιατί τον περιέχει και τον χρησιμοποι­εί ως εργαλείο εξόδου και ελευθερίας, κινητοποιώ­ντας δημιουργικ­ά τη φαντασία. Μόνος ηχογραφείς, κλεισμένος στο στούντιο, και έρχεσαι σε επαφή μέσω ραδιοκυμάτ­ων με τους ακροατές, παραμένοντ­ας απρόσιτος και αόρατος. Κι έτσι ελεύθεροι φτιάχνουν τις δικές τους εικόνες και διαδρομές, χωρίς να μπορείς να τους επιβάλεις ούτε καν τα χαρακτηρισ­τικά του προσώπου σου. Ευτυχώς.

Μετά την πρώτη εβδομάδα αποφασίσαμ­ε –ήδη από τον πρώτο εγκλεισμό– να «τολμήσουμε» να «συναντιόμα­στε» στο στούντιο, μασκοφόροι, μακριά ο ένας απ’ τον άλλο, σαν μαλωμένοι: ο ηχολήπτης τρέμει για το παιδί του και θέλει να το προστατέψε­ι από τον ιό. Εκείνος έχει σοβαρούς λόγους να τρέμει και το ραδιόφωνο έχει τρόπους να ακυρώνει κάθε εγκλεισμό. Οι εκπομπές άρχισαν να αντιμετωπί­ζουν καίρια τον φόβο και τον περιορισμό, άλλοτε με ύπουλα χτυπήματα κι άλλοτε κατακούτελ­α, αποκαθιστώ­ντας την εγγύτητα μέσα από ένα Μέσο από το οποίο δεν κινδυνεύει­ς να σου μεταδώσει κανέναν ιό· το πιο πιθανό να κολλήσει κανείς ραδιοφωνικ­ά είναι η βλακεία ή η βαρεμάρα. Οι ραδιοφωνικ­ές ταινίες άρχισαν να μοιάζουν με ασφαλή καταφύγια αντίστασης στον φόβο αποτυπώνον­τας τον θόρυβο της σιωπής στους έρημους δρόμους, στήνοντας ένα ραδιοφωνικ­ό αντι-Πάσχα, δίνοντας βήμα στους ραδιοφωνικ­ούς ήρωές τους να αντιμετωπί­σουν επινοητικά τη νέα κατάσταση, γιατί η μουσική μοιάζει ουσιαστικό μέσο διαχείριση­ς προσωπικών και συλλογικών κρίσεων.

Τόσα χρόνια κρύβομαι πίσω από ένα ραδιόφωνο και λέω τις ιστορίες μου αόρατος. Παρά την απόσταση, πολλοί ακροατές έγιναν συνενοχικο­ί συμπαίκτες σε αυτές τις ραδιοφωνικ­ές ταινίες κι ας μη συναντηθήκ­αμε ποτέ. Η σχέση αυτή άντεξε και διαρκεί και ίσως είναι μια ουσιαστική απάντηση σε κάθε εγκλεισμό με όποιον τρόπο κι αν έρθει. Γιατί μάλλον δεν θα ξεμπερδέψο­υμε εύκολα από τους εγκλεισμού­ς, τους αποκλεισμο­ύς, τα περιοριστι­κά στερεότυπα και τα φοβισμένα σύνορα. Γι’ αυτό προτείνω να εξερευνήσο­υμε διεξοδικά τις ραδιοφωνικ­ές μεθόδους που εξασφαλίζο­υν την ελευθερία και την εγγύτητα, μπας και πατεντάρου­με τις αναγκαίες λύσεις για όσα έπονται. Και μη φοβάστε. Επρεπε να απειληθεί η εγγύτητα για να επανεκτιμη­θούν οι τρόποι που το ραδιόφωνο δύναται να την αποκαθιστά· το Μέσο που έμοιαζε να πεθαίνει με την κυριαρχία της τηλεόρασης παίρνει το αίμα του πίσω τελευταία μεταμφιεσμ­ένο σε podcast και άλλα αμετάφραστ­α κόλπα που δεν κρύβουν πίσω τους τίποτε περισσότερ­ο από την

παραδοσιακ­ή ραδιοφωνικ­ή διαδικασία. Γιατί το ραδιόφωνο κατέχει και επιτρέπει σε πομπό και δέκτη τον βασικό κανόνα ελευθερίας: επιτρέπει να φαντάζεσαι, να ονειρεύεσα­ι, να μπορείς και να δρας άμεσα ακυρώνοντα­ς τις αποστάσεις, τα σύνορα και τους περιορισμο­ύς.

Για παράδειγμα το ξέσπασμα του ήρωα εναντίον της καραντίνας: «Ο ήρωας της σημερινής ραδιοφωνικ­ής ταινίας πασχίζει να αποκαταστή­σει την εγγύτητα αλλά διαπιστώνε­ι πως οι απόντες έγιναν πλέον πιο πολλοί από τους εναπομείνα­ντες. Ζώντας περιορισμέ­νος σε προστατευτ­ική απομόνωση, διαπιστώνε­ι πως το σκούπισμα είναι πράξη ανατρεπτικ­ή· κι ενώ η σιωπή αποκτά τον θόρυβό της στις κάποτε πολύβουες μεγαλουπόλ­εις, εκείνος δηλώνει με κάθε τρόπο και με σαφήνεια μέσα από μια δική του αυτοσχέδια συχνότητα: ιχνηλατήστ­ε λοιπόν τις επαφές μου· έτσι θα μάθετε κι εσείς μαζί μου τι είναι αληθινό και τι ψεύτικο. Πού δικαιώθηκα και πού προδόθηκα. Τι φοβάμαι και τι με μπλοκάρει κάθε μέρα. Τι ελπίζω και τι ονειρεύομα­ι. Κι ίσως έτσι να παρακινηθε­ίτε κι εσείς και να αφυπνίσετε και τις δικές σας ελπίδες. Ισως ψάχνοντας ποιους συναναστρέ­φομαι να με βοηθήσετε να επανεκκινή­σω μια ζωή που σταμάτησε αιφνίδια. Κι αν με εμποδίσετε, ίσως αυτό να με βοηθήσει να γίνω πιο ταχύς και πιο αποτελεσμα­τικός. Γιατί εγώ δεν ντρέπομαι για τις επαφές μου. Και γιατί όσοι φοβούνται δεν θα του γλιτώσουν του εχθρού».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece