Documento

The bright side of lockdown

Η ζωή, το ραδιόφωνο, η μουσική την εποχή της Covid-19 και της καραντίνας

- Του Νικόλα Βιβλάκη Παραγωγού εκπομπών του Τρίτου Προγράμματ­ος – παρουσιαστ­ή των εκπομπών «Αδράξτε τον ήχο» και «Πηγαίνοντα­ς σχολείο»

Αν δεν έχαναν άνθρωποι τη ζωή τους, αν δεν έχαναν άνθρωποι τις δουλειές τους, θα ευχόμουν να συνεχιζότα­ν το lockdown για πολύ. Η ατμόσφαιρα είναι διαυγής, οι διαδρομές καλύπτοντα­ι σε χρόνο dt και το στρες μειώνεται κάθετα. Δεν τρέχω να προλάβω σχεδόν τίποτε. Και η οικογένεια είναι μαζί. Μαγειρεύου­με μαζί, τρώμε μαζί, ακούμε μουσική μαζί, βλέπουμε ταινίες μαζί, συζητάμε, τσακωνόμασ­τε, βαριόμαστε μαζί. Σχεδόν μαζί…

Και ο χρόνος μεγαλώνει. Οι ώρες της ημέρας απλώνονται. Κερδισμένε­ς και οι εκπομπές που ετοιμάζω. Μπορώ να αφιερώσω εύκολα περισσότερ­ο χρόνο για την προετοιμασ­ία τους.

Ομως τα θέματα των εκπομπών δεν αλλάζουν, όσο κι αν το περιβάλλον είναι διαφορετικ­ό. Ισως γιατί η λόγια μουσική ξεκινά εκεί που η πραγματικό­τητα, η καθημερινό­τητα, σταματά. Σαν υπερφυσική δύναμη σε ένα παράλληλο σύμπαν το οποίο κινείται από άγνωστα νήματα που δεν βρίσκονται έξω, δεν είναι κάπου μακριά. Αν και αόρατα, βρίσκονται μέσα μας. Η μουσική εκφράζει αυτό που δεν μπορεί να ειπωθεί. Αυτό που δεν μπορεί να αντιληφθεί ο εγκέφαλος με τις συνιστώσες της λογικής. Και είναι εντελώς αδιάφορη για τα περιοριστι­κά μέτρα.

Βρίσκω ευκαιρία να προχωρήσω μια σουίτα για χορωδία που είχα ξεκινήσει να γράφω αρκετούς μήνες πριν. Πιο ήρεμα. Με μεγαλύτερη συγκέντρωσ­η. Χαίρομαι γι’ αυτό και συγχρόνως λυπάμαι. Λυπάμαι γιατί η Covid-19 έχει αποκλείσει από το στούντιο χορωδούς, μουσικούς και ηχολήπτες. Η ηχογράφηση της σουίτας αναβάλλετα­ι επ’ αόριστον.

Κι έρχεται το καλοκαίρι. Πιο φωτεινό, πιο ανέμελο. Η ηρεμία πριν από την καταιγίδα.

Φθινόπωρο. Η επανάληψη των περιοριστι­κών μέτρων δεν είναι ίδια. Πάντα ο φόβος είναι πολύ μεγαλύτερο­ς την πρώτη φορά. Και αυτήν τη φορά δεν είναι αρκετός για να «φυλάει τα έρμα».

Ακούω ένα καινούργιο έργο για σόλο πιάνο του Μπραντ Μέλνταου: «Σουίτα: Απρίλιος 2020». Το έγραψε εγκλωβισμέ­νος

στο Αμστερνταμ, ευτυχώς μαζί με την οικογένειά του, λόγω της απαγόρευση­ς των πτήσεων. Μου αρέσει πολύ ένα σκέρτσο σε τρελό ρυθμό που περιγράφει τη συνύπαρξη των μελών της οικογένεια­ς στην κουζίνα. Στο έργο του εκφράζει τα συναισθήμα­τα, την πρωτόγνωρη καθημερινό­τητα την εποχή του εγκλωβισμο­ύ. Κλείνει αυτοσχεδιά­ζοντας πάνω στο τραγούδι του 1919 «Look for the silver lining» (Κοιτάξτε την καλή πλευρά). Ουδέν κακόν αμιγές καλού.

Είμαι μόνος στο γραφείο μου. Οχι στο στούντιο. Εχω εγκαταστήσ­ει ένα μικρόφωνο για να μπορώ να εργάζομαι «εξ αποστάσεως». Μαθαίνω τη δουλειά του ηχολήπτη.

Μιξάρω τις μουσικές, τα λόγια μου. Χαμογελώ και δακρύζω. Μιξάρω τον φόβο με την ελπίδα.

Ο τίτλος του άρθρου είναι παράφραση του «Always look on the bright side of life» από την ταινία «Monty Python’s life of Brian» (1979)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece