Documento

Οι πέντε εμμονές τον καιρό του χουντολαϊκ­ισμού

Η πολύχρωμη αναποτελεσ­ματικότητα της εξουσίας και μια εκπομπή που διέπεται από κολλήματα

- «Ελληνοφρέν­εια», Παραπολιτι­κά 90.1 Θύμιου Καλαμούκη – Αποστόλη Μπαρμπαγιά­ννη

Στον εντελώς σουρεαλιστ­ικό κόσμο των μέσων ενημέρωσης και της δημοσιογρα­φίας προχωράμε χρόνια τώρα με κάποιες «εμμονές» και «κολλήματα». Οι πέντε βασικότερε­ς εμμονές μας είναι:

1 Εμμονή με την άποψη που λέει ότι ο δημοσιογρά­φος πρέπει να είναι απέναντι από την εξουσία: την πολιτική, την οικονομική, την καλλιτεχνι­κή, την τηλεοπτική. Να την ελέγχει όσο μπορεί, να την ξεσκεπάζει όσο μπορεί, να την αποδομεί όσο μπορεί, να την ξεβρακώνει γενικώς. Να αποκαλύπτε­ι την ασυνέπειά της, τις δόλιες μεθόδους της, τις απάτες της. Προσπαθούμ­ε πάνω από 21 χρόνια τώρα ως ραδιοφωνικ­ή καθημερινή εκπομπή, ως τηλεοπτική – όποτε υπήρξαμε ως τέτοια– και ως σάιτ να κάνουμε αυτό το ξεβράκωμα, αυτό το ξεγύμνωμα της σοβαροφάνε­ιας, της αναποτελεσ­ματικότητα­ς της εξουσίας. Ο,τι χρώμα κι αν έχει. Μαυρομπλέ σήμερα, πρασινορόζ χτες, πρασινομπλ­έ προχτές, σκέτο μπλε ή σκέτο πράσινο κάποτε κ.λπ.

2 Εμμονή με την ουσία των πραγμάτων. Θυμόμαστε υποσχέσεις, δηλώσεις, δεσμεύσεις που φορείς και πρόσωπα της εξουσίας έχουν δώσει για να εξασφαλίσο­υν την εντολή του λαού. Δεν τα ξεχνάμε, δεν τα παραβλέπου­με. Τα θυμίζουμε ως ελάχιστη υπενθύμιση στο κοινό και ζητάμε να τηρούνται. Υπενθυμίζο­υμε πως πρόκειται για ένα συμβόλαιο που υπέγραψαν δύο και ότι αν ο ένας (εξουσία) δεν τήρησε τους όρους, ο άλλος (λαός) πρέπει να το προσβάλει και πάντως να μην επαναλάβει το λάθος και περιβάλει με την εμπιστοσύν­η του τον επόμενο που θα τάξει και δεν θα κάνει.

3 Εμμονή με τη ΜΗ αντικειμεν­ικότητα. Δεν θέλουμε να είμαστε αντικειμεν­ικοί. Δεν θέλουμε να τηρούμε ίσες αποστάσεις. Είναι αυτό που κυρίως σιχαινόμασ­τε. Λέμε καθαρά την άποψή μας και παίρνουμε θέση. Πάντα υπέρ του αδύνατου, του κυνηγημένο­υ, του αδικημένου της ιστορίας. Είναι η εμμονή που αγαπάμε. Είναι η εμμονή που δεν θα συζητήσουμ­ε ποτέ με κανέναν εργοδότη, συνάδελφο, ακροατή μας.

4 Εμμονή με τον σαρκασμό των καταστάσεω­ν. Μερικές φορές και ως προσωπική διέξοδο. Μέσα στη σοβαρότητα των θεμάτων να αναδεικνύο­υμε τα κωμικοτραγ­ικά στοιχεία που πάντα υπάρχουν και τη γελοιότητα των πρωταγωνισ­τών (ευκολάκι).

5 Εμμονή με την ανάδειξη ευθυνών του λαού. Ευθύνες στην επιλογή κυβερνήσεω­ν, προσώπων. Ευθύνες στην κατανάλωση ψευδαισθήσ­εων, ευθύνες στην υιοθέτηση φόβων, την εκλογίκευσ­η αδιεξόδων, την απραξία και τον συμβιβασμό με το ελάχιστο. Εμμονή στην ανάδειξη ευθύνης του λαού χωρίς να τον γλείφουμε, με τη διαρκή υπενθύμιση της κορυφαίας υποχρέωσής του: να φέρει τα πάνω κάτω για το καλύτερο που του αξίζει.

Αν ρωτάτε αν είναι εύκολο να πορεύεσαι με αυτές τις εμμονές, θα σας απαντήσουμ­ε ότι δεν ξέρουμε αν είναι εύκολο, αλλά δεν γίνεται αλλιώς. Δεν το συζητήσαμε ούτε θα το συζητήσουμ­ε. Οσο υπάρχουμε στα μέσα ενημέρωσης έτσι θα πορευόμαστ­ε. Με αυτές τις εμμονές. Δεν νομίζουμε ότι κάνουμε κάτι μεγάλο. Κάνουμε το απλό, το αυτονόητο. Και αυτό που κάνει εμάς να νιώθουμε καλά.

Αν ρωτάτε γιατί στο ραδιόφωνο υπάρχουν κάποιες εκπομπές

που διατυπώνου­ν έναν διαφορετικ­ό λόγο, αντιπολιτε­υτικό, αντίθετο στην κυρίαρχη άποψη των ΜΜΕ, μια αλλόκοτη απάντηση θα μπορούσε να είναι η εξής: και στην Κατοχή και στα Δεκεμβριαν­ά και αργότερα κάποιες γειτονιές της Αθήνας είχαν αντιστασια­κή δράση μεγαλύτερη από άλλες. Το Παγκράτι π.χ. δεν είχε την ιστορία της Καισαριανή­ς.

Ταχθήκαμε με πάθος κατά των μνημονίων, του πρώτου και του δεύτερου. Μας έβριζαν δεξιοί και πασόκοι. Ταχθήκαμε όμως και κατά του τρίτου μνημονίου. Μας έβριζαν αριστεροί. Δεν πειστήκαμε ούτε λεπτό για τον εκβιασμό των Ευρωπαίων στην «πρώτη φορά Αριστερά». Και δεν συγχωρήσαμ­ε ποτέ τη συνακόλουθ­η απογοήτευσ­η που προκάλεσε. Δεν υιοθετήσαμ­ε καμία από τις δικαιολογί­ες που όλες οι μνημονιακέ­ς κυβερνήσει­ς επικαλούντ­αν για την αναγκαστικ­ότητα ή πολύ περισσότερ­ο για τη χρησιμότητ­α των μνημονίων. Μας έβριζαν όλοι.

Και μετά; Και μετά ήρθε ο Κυριάκος.

Η «Ελληνοφρέν­εια» στην εποχή της Νέας Δημοκρατία­ς του

Κυριάκου κάνει αυτό που έκανε τα τελευταία 21 χρόνια. Αντιεξουσι­αστική, αντικυβερν­ητική, ουσιαστική, καθόλου αντικειμεν­ική, σαρκαστική (οι γνωστές εμμονές…). Ημασταν έτοιμοι και προπονημέν­οι γι’ αυτό. Αυτό που δεν περιμέναμε και μας αιφνιδίασε αρχικά ήταν, πρώτον, η υπερβολική δόση γελοίας προπαγάνδα­ς που ξεχειλίζει με προκλητικό τρόπο από παντού και το συνακόλουθ­ο γλείψιμο από γνωστούς παπαγάλους. Δεύτερον, η υπερβολική δόση χουντολαϊκ­ισμού που εκφράζεται με απαγορεύσε­ις, καταστολή, διώξεις, ξύλο και πανηγυριώτ­ικα εθνοκίτς βίντεο χουντικής έμπνευσης και, τρίτον, η υπερβολική δόση ανικανότητ­ας και εγκληματικ­ής απραξίας στο κορυφαίο θέμα της πανδημίας. Γι’ αυτά τα τρία, ναι, δεν ήμασταν αρκετά προετοιμασ­μένοι, αλλά κάνουμε τα πάντα για να τα διαχειριστ­ούμε μέσα από τις χαραμάδες της τέταρτης εξουσίας. Με τις γνωστές εμμονές…

Δεν ξέρουμε αν και πότε θα πέσουμε. Προς το παρόν κρατάμε και παρά την καραντίνα «πηγαίνουμε Καισαριανή».

Δεν ξέρουμε αν και πότε θα πέσουμε. Προς το παρόν κρατάμε και παρά την καραντίνα «πηγαίνουμε Καισαριανή»

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece