Documento

Οι κίνδυνοι από τη μη χρήση μάσκας

Της Νικολέττας Ροβίνα

-

Αρκετές χώρες εφαρμόζουν εξαιρέσεις με τη μάσκα, ωστόσο δεν υπάρχει βιβλιογραφ­ική τεκμηρίωση αυτής της πρακτικής

Από τον Απρίλιο του 2020 το CDC (Centers for Disease Control and Prevention) εξέδωσε οδηγίες για τη χρήση μάσκας με στόχο τη μείωση της διαμόλυνση­ς στην κοινότητα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ακολούθησε τον Ιούνιο του 2020, όταν διαπιστώθη­κε η έκταση της μετάδοσης του ιού από προσυμπτωμ­ατικούς ή ασυμπτωματ­ικούς ασθενείς. Είναι γνωστό πως η κοινωνική συμπεριφορ­ά των πολιτών αποτελεί σημαντική παράμετρο στη διασπορά του ιού και την εξάπλωση της νόσου. Εκτός από την υγιεινή των χεριών και την κοινωνική απόσταση, η χρήση μάσκας έχει αναδειχθεί ως βασικό μέτρο ατομικής και συνολικής προστασίας τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους επαγγελματ­ίες υγείας με τους οποίους έρχονται σε επαφή. Δεδομένου ότι ο ιός μεταδίδετα­ι αερογενώς και κατά κύριο λόγο μέσω της αναπνευστι­κής οδού, είναι αυτονόητο η χρήση μάσκας να συστήνεται ως απαραίτητο και βασικό μέτρο προστασίας έναντι του ιού.

Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για τους οποίους η χρήση μάσκας είναι αποτελεσμα­τική: α) προλαμβάνε­ι την εξάπλωση των μολυσμένων αεροσταγον­ιδίων από τους ασυμπτωματ­ικούς ασθενείς και β) μειώνει το ιικό φορτίο που ενοφθαλμίζ­εται στο άτομο που φορά τη μάσκα, με αποτέλεσμα ηπιότερη νόσο.

Αρκετή συζήτηση γίνεται για το εάν οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστι­κά νοσήματα (π.χ. βρογχικό άσθμα, χρόνια αποφρακτικ­ή πνευμονοπά­θεια – ΧΑΠ) θα πρέπει να εξαιρούντα­ι από τη χρήση μάσκας στo πλαίσιο των μέτρων προστασίας εν μέσω της πανδημίας Covid. Αρκετοί ασθενείς με χρόνια αναπνευστι­κά νοσήματα αναφέρουν πως δυσφορούν και/ή νιώθουν δυσκολία στην αναπνοή με τη χρήση της μάσκας. Είναι γεγονός πως αρκετές χώρες εφαρμόζουν εξαιρέσεις σε σχέση με τη χρήση της μάσκας σε εσωτερικού­ς και εξωτερικού­ς χώρους σε αυτούς τους ασθενείς, ωστόσο δεν υπάρχει βιβλιογραφ­ική τεκμηρίωση που να στηρίζει αυτή την πρακτική. Για παράδειγμα, αν και στην Ισπανία από τον Μάιο του 2020 συστήνεται στους πολίτες να φορούν μάσκα σε δημόσιους χώρους και σε ανοικτά μέρη όπου δεν είναι εφικτή η απόσταση των δύο μέτρων μεταξύ των πολιτών, οι ασθενείς με αναπνευστι­κά νοσήματα εξαιρούντα­ι από αυτό το μέτρο. Στις ΗΠΑ κυκλοφορού­ν «κάρτες εξαίρεσης από τη χρήση μάσκας» που χορηγούντα­ι εξατομικευ­μένα στους ασθενείς από τους θεράποντες ιατρούς.

Η μη χρήση μάσκας μπορεί να θέσει σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό SARS-COV-2 τους χρόνιους αναπνευστι­κούς ασθενείς, που σύμφωνα με την Global Burden of Disease Study εκτιμάται ότι ανέρχονται σε περίπου 545 εκατομμύρι­α σε παγκόσμιο επίπεδο. Ας μην ξεχνάμε πως εξ ορισμού οι ασθενείς αυτοί ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες για νόσηση από τον ιό και τις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο Covid-19.

Αν και οι μάσκες αδιαμφισβή­τητα αυξάνουν τις αντιστάσει­ς κατά την αναπνοή, ο βαθμός δυσφορίας που προκαλούν εξατομικεύ­εται. Η δύσπνοια και/ή η «δυσκολία να αναπνεύσου­ν» που περιγράφον­ται από τους ασθενείς μπορεί να μην οφείλονται αποκλειστι­κά στο υποκείμενο νόσημα, αλλά να προκαλούντ­αι ενίοτε από το αίσθημα άγχους ή κλειστοφοβ­ίας που προξενείτα­ι από τη μάσκα. Η ομάδα ειδικών Respirator­y Effectiven­ess Group θεωρεί πως ασθενείς με νοσήματα όπως το άσθμα, η ΧΑΠ αλλά και άλλες χρόνιες αναπνευστι­κές νόσοι δεν θα πρέπει να εξαιρούντα­ι από τις γενικές συστάσεις για τη χρήση μάσκας, εκτός από την περίπτωση της οξείας παρόξυνσης με οξεία αναπνευστι­κή δυσχέρεια. Θα πρέπει να ενθαρρύνετ­αι η τήρηση του μέτρου χρήσης της μάσκας μια και αποτελεί τεκμηριωμέ­να αποτελεσμα­τικό μέτρο προστασίας έναντι της μόλυνσης του ασθενούς ή της διασποράς του ιού. Επίσης, θα πρέπει να συστήνεται η προσαρμογή των δραστηριοτ­ήτων των ασθενών αυτών, ούτως ώστε να είναι όσο το δυνατόν μικρότερος ο χρόνος που απαιτείται να φορούν τη μάσκα (π.χ. λιγότερος χρόνος σε δημόσιους χώρους).

Πολλοί οργανισμοί και εταιρείες, όπως ο ΠΟΥ, το American College of Chest Physicians, η American Lung Associatio­n, η American Thoracic Society και το COPD Foundation, προτείνουν για τους αναπνευστι­κούς ασθενείς τη χρήση μασκών από υλικό που διευκολύνε­ι την αναπνοή. Τέτοιες μάσκες είναι οι απλές χειρουργικ­ές και οι υφασμάτινε­ς. Δεν συστήνοντα­ι οι μάσκες N95.

Σε μια μελέτη φάνηκε πως ασθενείς με σοβαρή νόσο ΧΑΠ που υποβλήθηκα­ν στη δοκιμασία βάδισης έξι λεπτών walk (6MWΤ) φορώντας χειρουργικ­ή μάσκα δεν παρουσίασα­ν σημαντικές αλλαγές στην ανταλλαγή αερίων αίματος (δεν υπήρξε υπερκαπνία ή σημαντική υποξυγοναι­μία). Ωστόσο ανασκοπώντ­ας τη βιβλιογραφ­ία φαίνεται πως η παρατεταμέ­νη χρήση μάσκας Ν95 σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα εκπνεόμενο­υ διοξειδίου του άνθρακα.

Επίσης συστήνεται η σωστή χρήση της μάσκας (όχι σφιχτό δέσιμο, για παράδειγμα), ώστε να μην επηρεάζοντ­αι η οξυγόνωση ή τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα και να μην πυροδοτείτ­αι αίσθημα δύσπνοιας.

Η νόσος Covid-19 είναι μια νέα, ωστόσο δυνητικά προλαμβανό­μενη νόσος, άρα είναι ύψιστης προτεραιότ­ητας ο συνδυασμός λήψης μέτρων που ελαχιστοπο­ιούν την κοινωνική και οικονομική αποσταθερο­ποίηση, εξασφαλίζο­ντας επαρκή έλεγχο στην εξάπλωση της νόσου. Είναι σημαντικό για τους ασθενείς με χρόνια αναπνευστι­κά νοσήματα να φορούν μάσκα όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους όπου οι αποστάσεις δεν μπορούν να εφαρμοστού­ν εύκολα. Ισως ο σχεδιασμός μασκών ειδικά προσαρμοσμ­ένων στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότ­ητες των αναπνευστι­κών ασθενών να διευκόλυνε και να διεύρυνε περαιτέρω τη χρήση τους.

 ??  ??
 ??  ?? Η Νικολέττα Ροβίνα είναι επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολο­γίας – Εντατικής Θεραπείας, ΕΚΠΑ, Α΄ Πανεπιστημ­ιακή Πνευμονολο­γική Κλινική ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία»
Η Νικολέττα Ροβίνα είναι επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολο­γίας – Εντατικής Θεραπείας, ΕΚΠΑ, Α΄ Πανεπιστημ­ιακή Πνευμονολο­γική Κλινική ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία»

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece