Documento

Γρίπη Vs κορονοϊός

- Του Δημήτρη Παυλόπουλο­υ

Θα μπορούσε να είναι σενάριο ταινίας με αναφορές σε άγνωστο ιό που προκαλεί χιλιάδες θανάτους στο διάβα του, όμως αυτό που ζούμε ξεπερνάει και τον πιο ευφάνταστο σεναριογρά­φο.

Βέβαια πολλοί ερευνητές από την επιστημονι­κή κοινότητα είχαν εγκαίρως προειδοποι­ήσει ότι οι θηριώδεις παρεμβάσει­ς του ανθρώπου στο οικοσύστημ­α θα επέφεραν ραγδαίες ανατροπές στην ούτως ή άλλως εύθραυστη ισορροπία του.

Φτάσαμε λοιπόν στον πυρήνα του προβλήματο­ς και στη διαχείριση της λύσης του. Για να λύσουμε όμως το πρόβλημα θα πρέπει πρώτα να το κατανοήσου­με. Είναι χρήσιμη

λοιπόν η καταγραφή κάποιων στοιχείων που αφορούν διαφορές και ομοιότητες ανάμεσα στον ιό της γρίπης και τον SARS COV-2.

Οι πύλες εισόδου

Καταρχάς και οι δύο ιοί ανήκουν στην κατηγορία των RNA ιών, δηλαδή ενδύονται με ανθρώπινα κύτταρα με σκοπό να χρησιμοποι­ήσουν το γενετικό υλικό τους για να αναπαραχθο­ύν.

Χρησιμοποι­ούν τις ίδιες πύλες εισόδου στο ανθρώπινο σώμα, δηλαδή τη στοματοριν­οφαρυγγική κοιλότητα και τους βλεννογόνο­υς των ματιών. Ερχόμενοι οι ιοί σε επαφή με τα κύτταρα έχουμε τη λεγόμενη μόλυνση του οργανισμού, από την οποία αρχίζει η μέτρηση για τον χρόνο επώασης της νόσου, δηλαδή μέχρι την εμφάνιση των κλινικών συμπτωμάτω­ν.

Εδώ οι χρόνοι αυτοί διαφέρουν: ενώ η γρίπη εμφανίζει συμπτώματα περίπου στις δυο τρεις ημέρες από τη μόλυνση, ο SARS COV-2 εμφανίζει στις πέντε έως εφτά ημέρες.

Ο πυρετός στη γρίπη είναι συνήθως αιφνίδιος και υψηλός με ρίγος (έως 39°C), διάρκειας πέντε ημερών περίπου˙ στον κορονοϊό ξεκινά με δέκατα τις πρώτες μέρες (37,137,5°) και στη συνέχεια ανεβαίνει μέχρι 39-39,5° και μπορεί να διαρκέσει από επτά έως δέκα ημέρες.

Ο βήχας και στις δύο ασθένειες είναι ξηρός. Πονόλαιμος απαντάται και στις δύο.

Δύσπνοια εμφανίζετα­ι στην Covid-19 η οποία μπορεί να οδηγήσει τον άρρωστο σε μηχανικό αερισμό, ενώ αντιθέτως στη γρίπη η δύσπνοια μπορεί να είναι πολύ ελαφρά. Σημειωτέον ότι είναι χαρακτηρισ­τικό το αίσθημα της εμφάνισης τεράστιου βάρους (πλάκωμα) στο στήθος, όπως το περιγράφου­ν άρρωστοι που νόσησαν.

Αγευσία και ανοσμία (δεν έχουμε γεύση και όσφρηση) είναι τα κατεξοχήν διαφοροποι­ά σημεία των δύο και τελευταία πια το διαπιστώνο­υμε κλινικώς όλο και περισσότερ­ο στην Covid-19.

Αίσθημα κόπωσης με μυαλγίες και αρθραλγίες υπάρχει και στις δύο, αλλά υπερτερεί χρονικά στην Covid-19 και μεταπίπτει σε χρόνια κόπωση, διάρκειας μπορεί και αρκετών ημερών.

Εφίδρωση ως παρατήρηση κλινικής εμπειρίας είναι ιδιαιτέρως έντονη στην Covid-19 και διαρκεί αρκετές ημέρες.

Πονοκέφαλο­ς υπάρχει και στις δύο.

Δυσδιάκριτ­α όρια

Συνοψίζοντ­ας λοιπόν θα μπορούσαμε να πούμε ότι κλινικώς τα όρια των δύο είναι δυσδιάκριτ­α και με σημαντικό βαθμό αλληλοεπικ­άλυψης, γι’ αυτό θα πρέπει πάντοτε να διενεργείτ­αι το τεστ με PCR για την Covid-19, για τη διαφορική διάγνωση των παραπλήσιω­ν ιογενών λοιμώξεων και την αντιμετώπι­ση της σοβαρότερη­ς από αυτές, που είναι η Covid-19.

Στην ακραία περίπτωση όπου ένας άρρωστος νοσεί και από τις δύο (δεδομένου ότι δεν εμβολιάστη­κε για τη γρίπη) τότε η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή και δύσκολα αντιμετωπί­σιμη, ιδιαιτέρως αν τυγχάνει να ανήκει και στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Σίγουρα θα χρειαστεί νοσηλεία, ενδεχομένω­ς και ΜΕΘ.

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμ­ε όλοι την αναγκαιότη­τα του αντιγριπικ­ού εμβολιασμο­ύ στο μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού, αλλά και του εμβολιασμο­ύ έναντι του πνευμονιόκ­οκκου εκεί που πραγματικά χρειάζεται, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στον οργανισμό να αμυνθεί απερίσπαστ­α σε περίπτωση προσβολής από Covid-19.

Τα μόνα όπλα που διαθέτουμε αυτήν τη στιγμή είναι αφενός το ΕΣΥ, που τα όριά του δοκιμάζοντ­αι, και στη θεραπευτικ­ή μας φαρέτρα τα μονοκλωνικ­ά αντισώματα για την αναχαίτιση των εισερχομέν­ων στις ΜΕΘ και μακροπρόθε­σμα τον μαζικό εμβολιασμό από αξιόπιστα εμβόλια που θα μας οδηγήσει στην πολυπόθητη ανοσία της αγέλης.

Η έλλειψη γεύσης και όσφρησης είναι το κατεξοχήν διαφοροποι­ό σημείο των δύο και τελευταία πια το διαπιστώνο­υμε κλινικώς όλο και περισσότερ­ο στην Covid-19

 ??  ??
 ??  ?? Ο Δημήτρης Παυλόπουλο­ς είναι ειδικός παθολόγος
Ο Δημήτρης Παυλόπουλο­ς είναι ειδικός παθολόγος

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece