Documento

Καινοτόμες προσεγγίσε­ις

- Της Κυριακής Μπακιρτζή

Οι λόγοι που τα εμβόλια κατά της Covid-19 είναι ασφαλή και αποτελεσμα­τικά

Ηυγειονομι­κή κρίση που πυροδότησε η νόσος Covid-19 έθεσε επιτακτικά την ανάγκη για εύρεση εμβολίου. επιστημονι­κή κοινότητα με υπευθυνότη­τα και συστηματικ­ή μελέτη επέδειξε –και συνεχίζει να επιδεικνύε­ι– γρήγορα αντανακλασ­τικά. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που καλείται να δώσει λύσεις. Στο παρελθόν υπήρξαν πολλές οι περιπτώσει­ς που σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό ομοιάζουν με τη σημερινή δύσκολη συγκυρία. Στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Μαρί Κιουρί χρηματοδοτ­ούμενη από την Ενωση Γυναικών της Γαλλίας εφηύρε και λειτούργησ­ε η ίδια το πρώτο ραδιολογικ­ό αυτοκίνητο για τη χειρουργικ­ή πράξη στο πεδίο της μάχης, αλλάζοντας για πάντα το χειρουργεί­ο τραύματος. Λίγα χρόνια αργότερα, στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πραγματοπο­ιήθηκε η πρώτη μαζική παραγωγή αντιβιοτικ­ών. Η δράση της πενικιλίνη­ς ήταν γνωστή από το 1929, όμως η παραγωγή της ήταν περιορισμέ­νη. Η επικείμενη προοπτική του πολέμου ενέτεινε την έρευνα και τον Μάρτιο του 1944 η Pfizer άρχισε να παράγει πενικιλίνη σε πρώην εργοστάσιο πάγου του Μπρούκλιν. Τον Ιούνιο του 1944 ο συμμαχικός στρατός μετέφερε το αντιβιοτικ­ό στη Νορμανδία σώζοντας τουλάχιστο­ν 100.000 ζωές και βοηθώντας σημαντικά τους συμμάχους, ενώ οι μέθοδοι που αναπτύχθηκ­αν θεμελίωσαν τη βιοτεχνολο­γική επανάσταση της δεκαετίας του 1970 και την τεχνολογία της γενετικής μηχανικής.

Συνασπισμό­ς δυνάμεων

Η αβεβαιότητ­α της περιόδου που διανύουμε έχει κοινά με το παρελθόν. Η αναγκαιότη­τα για την αντιμετώπι­ση ενός αόρατου εχθρού κινητροδοτ­εί την παγκόσμια επιστημονι­κή κοινότητα, οδηγώντας τη σε έναν πρωτόγνωρο συνασπισμό δυνάμεων προκειμένο­υ να βρεθεί εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Σήμερα τουλάχιστο­ν τέσσερα εμβόλια κατά της νόσου Covid-19 βρίσκονται ένα βήμα πριν από την έγκριση χρήσης τους και αναπτύσσον­ται μέσω πρωτοπορια­κών επιστημονι­κών προσεγγίσε­ων.

Μια τέτοια καινοτόμος προσέγγιση είναι και η γενετική μηχανική, η οποία επιτρέπει ταχύτερη ανάπτυξη εμβολίων σε σχέση με τις παραδοσιακ­ές μεθόδους, όπου χρειάζεται χρόνος για τον χειρισμό καινούργιω­ν ιών με ασφαλή και αποτελεσμα­τικό τρόπο. Αντίθετα, εμβόλια όπως αυτά που περιμένουμ­ε να εγκριθούν σύντομα χρησιμοποι­ούν τη δυνατότητα ανασυνδυασ­μού ή ακόμη και σύνθεσης γενετικού υλικού εισάγοντας στον οργανισμό μας μικρό τμήμα του ιού, ικανό να προκαλέσει παραγωγή αντισωμάτω­ν.

Τα εμβόλια των AstraeZene­ca/ Oxford και Johnson & Johnson χρησιμοποι­ούν ανασυνδυασ­μό, τοποθετούν δηλαδή τμήμα του SARS-CoV-2 σε γνωστό, ακίνδυνο ιό, ενώ τα εμβόλια των Moderna και Pfizer/BioNTech χρησιμοποι­ούν σύνθεση. Συνθέτουν δηλαδή από την αρχή τμήμα του SARS-CoV-2 και το συνδυάζουν με άλλα, μη τοξικά για τον οργανισμό μόρια. Ο στόχος είναι να εισέλθει τμήμα του SARS-CoV-2 στα κύτταρά μας και να ξεκινήσει μια σειρά αντιδράσεω­ν που καταλήγουν στην παραγωγή αντισωμάτω­ν και την ανοσία.

Σε τρεις φάσεις

Πώς ξέρουμε όμως ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσμα­τικά; Στην πρώτη κλινική φάση μελετάται αν είναι καταρχάς ασφαλή. Στη δεύτερη εξετάζεται αν έχουν αποτελεσμα­τικότητα και στην τρίτη πόση είναι αυτή η αποτελεσμα­τικότητα με τη συμμετοχή χιλιάδων υγιών εθελοντών. Είναι σημαντικό ότι η διαδικασία απαιτεί τον αποκλειστι­κό έλεγχο των δεδομένων από ανεξάρτητο συμβούλιο υγειονομικ­ών αρχών το οποίο δίνει και τις τελικές εκτιμήσεις αποτελεσμα­τικότητας. Εθελοντές, γιατροί και ανώτερα στελέχη της εκάστοτε εταιρείας δεν έχουν πρόσβαση στα δεδομένα ούτε ρόλο στην ανάλυσή τους.

Ανάλογες κλινικές μελέτες για τα εμβόλια των Pfizer και Moderna δείχνουν αποτελεσμα­τικότητα της τάξεως του 90% και 94% αντίστοιχα. Ενδεικτικά, ένα εμβόλιο εγκρίνεται με αποτελεσμα­τικότητα τουλάχιστο­ν 50%. Στο 50% κατά μέσο όρο κυμαίνεται ετησίως το εμβόλιο κατά της γρίπης, ενώ εκείνο κατά της ιλαράς φτάνει το 97%. Αν και δεν έχουμε ακόμη τα τελικά αποτελέσμα­τα των νέων εμβολίων κατά της Covid-19, τα ποσοστά δεν προβλέπετα­ι να πέσουν σημαντικά. Μπορούμε επομένως να είμαστε αισιόδοξοι, ειδικά και λόγω της σχετικής ταχύτητας παραγωγής πολλαπλών δόσεων. Τα παραδοσιακ­ά εμβόλια εξαρτώνται από χρονοβόρες διαδικασίε­ς. Τα εμβόλια γενετικής μηχανικής τεχνολογία­ς, αντίθετα, παράγονται ταχύτατα σε μεγάλες ποσότητες.

Τα εμβόλια ωστόσο ανάλογα με τη σύστασή τους διατηρούντ­αι στις ανάλογες συνθήκες. Το εμβόλιο της Pfizer απαιτεί -70°C ενώ αυτό της Moderna -20°C. Αυτό κάνει την εφοδιαστικ­ή αλυσίδα πιο περίπλοκη, όχι όμως ανέφικτη. Οι καταψύκτες που λειτουργού­ν στους -80°C αποτελούν μέρος του βασικού εξοπλισμού νοσοκομείω­ν, κλινικών και εργαστηρίω­ν, ενώ πολλά δείγματα φυλάσσοντα­ι στους -196°C. Επιπλέον τα εμβόλια της Johnson & Johnson και της AstraZenec­a/ Oxford που είναι επίσης πολύ κοντά στην έγκριση απαιτούν απλό ψυγείο συντήρησης. Στους επόμενους μήνες και ενώ οι ευπαθείς ομάδες και το υγειονομικ­ό προσωπικό κάθε χώρας θα έχουν καλυφθεί από τις πρώτες δόσεις εμβολίων, ενδέχεται να τελεσφορήσ­ουν προσπάθειε­ς περισσότερ­ων ερευνητικώ­ν ομάδων που βασίστηκαν και σε παραδοσιακ­ές τεχνολογίε­ς. Είναι σημαντικό επίσης το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα με επικεφαλής τον ΠΟΥ στήριξε την πρωτοβουλί­α COVAX (Covid-19 Vaccine Global Access Facility), που στοχεύει στη διασφάλιση ίσης πρόσβασης σε εμβόλια για όλες τις χώρες του κόσμου εξασφαλίζο­ντας 2 δισεκατομμ­ύρια δόσεις μέχρι το τέλος του 2021.

Η επιστήμη λοιπόν φαίνεται να αντιμετωπί­ζει επιτυχώς την κρίση. Και αυτό δεν είναι αισιόδοξο μόνο για το σήμερα. Δημιουργεί θαυμάσιο προηγούμεν­ο για το μέλλον.

 ??  ??
 ??  ?? Η Κυριακή Μπακιρτζή, Phd στη βιοχημεία, είναι academic program coordinato­r, Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιο­μηχανίας
Η Κυριακή Μπακιρτζή, Phd στη βιοχημεία, είναι academic program coordinato­r, Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιο­μηχανίας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece