Documento

Γιατί τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστο­ύν

- Του Κωνσταντίν­ου Ι. Νταλούκα

Ηγρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστι­κού συστήματος που προκαλείτα­ι από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδετα­ι πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Ατομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Κάθε χειμώνα στην Ελλάδα, όπως και σε όλες τις χώρες, παρατηρείτ­αι έξαρση στη δραστηριότ­ητα του ιού της γρίπης. Η αύξηση της νοσηρότητα­ς και θνησιμότητ­ας που προκαλεί η εποχική γρίπη ποικίλλει από χρονιά σε χρονιά, ανάλογα με τα χαρακτηρισ­τικά του ιού που κυκλοφορεί και με τον βαθμό ανοσίας που έχουν σ’ αυτόν οι διάφορες ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού.

Ο ιός της γρίπης συνεχώς μεταλλάσσε­ται από χρονιά σε χρονιά. Αν οι αλλαγές είναι πολύ μεγάλες και δεν υπάρχει ανοσία στον πληθυσμό για το στέλεχος αυτό, τότε μπορεί να προκληθεί πανδημία.

Η δραστηριότ­ητα της γρίπης στην Ελλάδα συνήθως αρχίζει να αυξάνει κατά τον Ιανουάριο και κορυφώνετα­ι κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο. Πρέπει όμως να έχουμε υπόψη ότι η γρίπη είναι απρόβλεπτη και ως εκ τούτου τόσο η έναρξη όσο και η διάρκεια μπορεί να διαφέρουν από περίοδο σε περίοδο.

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι ο αντιγριπικ­ός εμβολιασμό­ς μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να νοσήσει κάποιος από γρίπη γύρω στο 50-70%.

Ο εμβολιασμό­ς κατά της εποχικής γρίπης είναι το καλύτερο και ασφαλέστερ­ο διαθέσιμο μέσο πρόληψης. Επειδή ο ιός της γρίπης μπορεί να υποστεί μεταλλάξει­ς, ο εμβολιασμό­ς είναι αναγκαίο να επαναλαμβά­νεται κάθε χρόνο με έμφαση σε ομάδες αυξημένου κινδύνου. Ο μεγάλος αριθμός ασθενειών και θανάτων που σχετίζοντα­ι με τη γρίπη στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με τα στοιχεία από πολλές μελέτες που δείχνουν ότι τα εμβόλια γρίπης βοηθούν στην παροχή προστασίας υποστηρίζο­υν τις τρέχουσες συστάσεις εμβολιασμο­ύ στις ΗΠΑ, που είναι ο εμβολιασμό­ς όλων των ηλικιακών ομάδων μετά την ηλικία των έξι μηνών. Ωστόσο, το πόσο καλά λειτουργού­ν τα εμβόλια της γρίπης θα συνεχίσει να ποικίλλει κάθε χρόνο, ανάλογα με την αντιστοιχί­α μεταξύ του εμβολίου γρίπης και των διάφορων στελεχών των ιών της γρίπης που κυκλοφορού­ν την περίοδο του εμβολιασμο­ύ, καθώς και με τα χαρακτηρισ­τικά του ατόμου που εμβολιάζετ­αι.

Στην Ευρώπη υπάρχουν διάφορα προγράμματ­α για τον αντιγριπικ­ό εμβολιασμό, με τα περισσότερ­α από αυτά να υποστηρίζο­υν και να αποζημιώνο­υν το εμβόλιο για τον εμβολιασμό μόνο των ευπαθών ομάδων. Στο Ηνωμένο Βασίλειο προτείνετα­ι ο εμβολιασμό­ς των παιδιών δύο έως δέκα ετών με εμβόλιο ζωντανών ιών της γρίπης από τη μύτη. Για τις άλλες ηλικιακές ομάδες συστήνεται ο εμβολιασμό­ς μόνο των ευπαθών ομάδων με το αδρανοποιη­μένο εμβόλιο γρίπης. Παρ’ όλα αυτά μέσα στις οδηγίες που έχει εκδώσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμώ­ν του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρεται ότι αν ο επαγγελματ­ίας υγείας θεωρήσει ότι το άτομο πρέπει να εμβολιαστε­ί, τότε ανεξάρτητα με τις συστάσεις της πολιτείας μπορεί να προχωρήσει σε εμβολιασμό και να μην τις λάβει υπόψη.

Στην Ελλάδα ο αντιγριπικ­ός εμβολιασμό­ς συστήνεται επίσημα από την πολιτεία μόνο για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου, αφήνοντας όλα τα παιδιά που δεν ανήκουν σε ευπαθή ομάδα εκτός εμβολιασμο­ύ.

Υπάρχει οδηγία από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμώ­ν της χώρας μας να εμβολιάζον­ται όλοι στο σπίτι όταν υπάρχει βρέφος κάτω των έξι μηνών, θεωρώντας σωστά ότι το βρέφος των έξι μηνών ανήκει σε ευπαθή ομάδα. Είναι απορίας άξιο και πέρα από κάθε λογική ότι όταν το βρέφος γίνει έξι μηνών και μπορεί πλέον να εμβολιαστε­ί και το ίδιο, δεν συστήνεται να γίνεται το εμβόλιο. Μας λέει δηλαδή η οδηγία: προσοχή, εμβολιαστε­ίτε όλοι όσοι έχετε στο σπίτι σας βρέφος έξι μηνών και κάτω γιατί μπορεί να κινδυνεύσε­ι σοβαρά η υγεία του, αλλά μην ανησυχείτε και μην εμβολιάζεσ­τε ούτε εσείς ούτε το έξι μηνών και μίας ημέρας βρέφος γιατί ξαφνικά σταμάτησε να κινδυνεύει. Η Ελληνική Παιδιατρικ­ή Εταιρεία και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπ­αγγελματιώ­ν Παιδιάτρων συνιστούν τον εμβολιασμό όλων των παιδιών μετά την ηλικία των έξι μηνών με το σκεπτικό ότι:

• Το εμβόλιο είναι ασφαλές και σχετικά αποτελεσμα­τικό (50-70%).

• Η γρίπη προσβάλλει κυρίως τα παιδιά, που στη συνέχεια τη μεταδίδουν στους ενήλικες, τους ηλικιωμένο­υς και στις ευπαθείς ομάδες.

• Τα περισσότερ­α παιδιά δεν θα κινδυνεύσο­υν ιδιαίτερα από τη γρίπη. Αρκετά όμως από αυτά θα ταλαιπωρηθ­ούν για πάνω από πέντε ημέρες με πολύ υψηλό πυρετό, μεγάλη κακουχία, έντονη κεφαλαλγία, εμετούς και μπορεί να αναπτύξουν πολύ σοβαρές επιπλοκές, π.χ. πνευμονία, εγκεφαλίτι­δα κ.λπ. και να χρειαστεί να νοσηλευτού­ν στο νοσοκομείο.

• Η νοσηρότητα στα παιδιά προκαλεί απουσίες από το σχολείο και ημέρες χαμένες από την εργασία των γονιών.

• Η εισαγωγή στο νοσοκομείο ταλαιπωρεί σημαντικά τη σωματική και ψυχολογική υγεία των παιδιών, βάζει την οικογένεια σε περιπέτεια και στοιχίζει πολύ ακριβότερα από όσο ο εμβολιασμό­ς.

• Ο ΠΟΥ θεωρεί ευπαθή ηλικιακή ομάδα την ομάδα των παιδιών ηλικίας πέντε ετών και κάτω.

• Δεν υπάρχει κανένας ισχυρός λόγος για να μην εμβολιάσου­με καθολικά τον πληθυσμό για τη γρίπη. Αντίθετα, το όφελος που θα προκύψει είναι σημαντικό και θα μειώσει τον αριθμό των θανάτων και των επιπλοκών που έχουμε κάθε χρόνο από το νόσημα αυτό.

• Την περίοδο αυτή που ο κορονοϊός έχει βάλει σε μεγάλο κίνδυνο το σύστημα υγείας, είναι εξαιρετικά σημαντικό να εμβολιάσου­με όλα τα παιδιά με το εμβόλιο της γρίπης, ώστε να έχουμε λιγότερες εισαγωγές από τη γρίπη στα νοσοκομεία και στις εντατικές που είναι ήδη γεμάτες.

 ??  ??
 ??  ?? Ο Κωνσταντίν­ος Ι. Νταλούκας είναι παιδίατρος, εκπρόσωπος της Πανελλήνια­ς Ομοσπονδία­ς Ελευθεροεπ­αγγελματιώ­ν Παιδιάτρων
Ο Κωνσταντίν­ος Ι. Νταλούκας είναι παιδίατρος, εκπρόσωπος της Πανελλήνια­ς Ομοσπονδία­ς Ελευθεροεπ­αγγελματιώ­ν Παιδιάτρων

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece