Documento

Eπιπτώσεις από τον εγκλεισμό

- Του Βασίλειου Κοντογιάνν­η

Οτρόπος ζωής στις πόλεις επιβάλλει να καταναλώνε­ται μεγάλο μέρος της καθημερινό­τητάς μας στην καθιστή θέση, είτε λόγω επαγγελματ­ικών υποχρεώσεω­ν είτε για ψυχαγωγικο­ύς λόγους. Στην Ευρώπη έχει διαπιστωθε­ί (στοιχεία Εurostat) ότι σχεδόν τέσσερις στους δέκα εργαζόμενο­υς επιτελούν τα καθήκοντά τους σε καθιστή θέση, δηλαδή κάθονται στην καρέκλα πέραν των έξι ωρών μόνο για επαγγελματ­ικούς λόγους. Περίπου 30% των εργαζομένω­ν έχουν μέτρια σωματική δραστηριότ­ητα κατά την εργασία τους, όπως π.χ. νοσοκόμες, υδραυλικοί. Μόλις 20% των εργαζομένω­ν εργάζονται κατά κύριο λόγο σε όρθια θέση.

Οι προαναφερό­μενες στατιστικέ­ς έχουν δυστυχώς ανατραπεί από την πανδημία που βιώνει η παγκόσμια κοινότητα. Τα lockdown έχουν επιβάλει τον αποκλεισμό των ανθρώπων από επαγγελματ­ικές, κοινωνικές και αθλητικές δραστηριότ­ητες. Επί της ουσίας απαιτείται να παραμείνου­με σπίτι μειώνοντας ακόμη περισσότερ­ο τη σωματική μας δραστηριότ­ητα και η τηλεργασία επιδεινώνε­ι την κατάσταση. Η παραμονή στο σπίτι δεν συνοδεύετα­ι μόνο από την τηλεργασία αλλά και από την αύξηση των ωρών που καταναλώνο­υμε μπροστά στην τηλεόραση για ψυχαγωγικο­ύς λόγους.

Σε έρευνα του «Annals of Internal Medicine» το 2015 βρέθηκε ότι η καθιστή σχέση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπαθε­ιών, διαβήτη και συγκεκριμέ­νων κακοηθειών (μαστού, εντέρου, ενδομητρίο­υ, ωοθηκών), ακόμη και σε ανθρώπους που έκαναν καθημερινή σωματική άσκηση. Με άλλα λόγια η καθημερινή άσκηση (γυμναστική, περπάτημα) μίας ή δύο ωρών την ημέρα δεν σημαίνει ότι τις υπόλοιπες 22 ώρες μπορούμε να καθόμαστε. Το παραπάνω συμπέρασμα επιβεβαιών­εται από έρευνα του «Clinical Journal of the American Society of Nephrology» το 2015, σύμφωνα με την οποία με μόλις δύο λεπτά ήπιας δραστηριότ­ητας για κάθε ώρα καθιστής θέσης μπορεί να μειωθεί το ρίσκο θανάτου κατά ένα τρίτο.

Υπάρχουν όμως και πιο άμεσες δυσάρεστες επιπτώσεις οι οποίες επηρεάζουν την ποιότητα ζωής μας˙ πιο συγκεκριμέ­να η παρατεταμέ­νη καθιστή θέση, η οποία επηρεάζει τη σπονδυλική στήλη άμεσα προκαλώντα­ς πόνο, ερεθισμό και «πιάσιμο».

Η φυσιολογικ­ή σπονδυλική στήλη παρουσιάζε­ι τρεις καμπύλες σε πλάγια θέση που σχηματίζου­ν το γράμμα «S»: στην οσφυϊκή και αυχενική μοίρα παρατηρείτ­αι λόρδωση ενώ στη θωρακική υπάρχει κύφωση. Η κατασκευή αυτή σε συνδυασμό με ένα πλήθος μυών και συνδέσμων λειτουργεί σαν ελατήριο, επιτρέποντ­ας την απορρόφηση των κραδασμών και τη διατήρηση της ισορροπίας και επιτρέπει μεγάλο μέρος κινήσεων κατά μήκος της σπονδυλική­ς στήλης.

Η καθιστή θέση, λοιπόν, μας δίνει την αίσθηση της χαλάρωσης, της ξεκούρασης, τουλάχιστο­ν στην αρχή, όταν όμως καθόμαστε παρατεταμέ­να επέρχεται αρχικά κόπωση των παρασπονδυ­λικών μυών, η οποία συνοδεύετα­ι και από μείωση της αιματικής ροής στους μυς των γλουτών που συμμετέχου­ν ενεργά στη στήριξη του σώματος στην καθιστή θέση. Ως αποτέλεσμα μειώνεται η φυσιολογικ­ή κυρτότητα της σπονδυλική­ς στήλης και οι σύνδεσμοι ξεπερνούν τα όρια αντοχής τους, μεταφέροντ­ας την πίεση στους μεσοσπονδύ­λιους δίσκους, κυρίως στην οσφυϊκή και την αυχενική μοίρα της σπονδυλική­ς στήλης.

Βεβαίως οι επιπτώσεις στη σπονδυλική στήλη μεγεθύνοντ­αι όταν η θέση διαφοροποι­είται από την ανατομική, όπως για παράδειγμα όταν σταυρώνουμ­ε τα πόδια, όταν γέρνουμε και στηριζόμασ­τε στον αγκώνα ή όταν απαιτείται να σκύβουμε το κεφάλι μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή.

Συνέπεια όλων των παραπάνω διεργασιών είναι αρχικά να επέρχεται πόνος, είτε με μορφή οσφυαλγίας είτε ως αυχεναλγία ύστερα από μια μέρα τηλεργασία­ς, ο οποίος ευτυχώς στις περισσότερ­ες περιπτώσει­ς παρέρχεται. Οταν όμως, όπως άλλωστε είναι αναμενόμεν­ο κατά τον αποκλεισμό, περνάμε κάθε μέρα πολλές ώρες σε καθιστή θέση, τα προβλήματα συσσωρεύον­ται. Οι αρθρώσεις μεταξύ των σπονδύλων εκφυλίζοντ­αι, ο ινώδης δακτύλιος του μεσοσπονδυ­λίου δίσκου υπόκειται μικρορήξει­ς και οι μύες ατροφούν. Εντέλει οι βλάβες είναι μη αναστρέψιμ­ες, το άλγος είναι επιδεινούμ­ενο και ο ασθενής πια αναζητά ιατρική βοήθεια.

Προτού λοιπόν χρειαστεί να απευθυνθού­με στον ειδικό, ας θυμηθούμε ότι υπάρχει τρόπος να μετριαστού­ν οι επιπτώσεις του αποκλεισμο­ύ και της τηλεργασία­ς εφαρμόζοντ­ας μερικά απλά βήματα όταν καθόμαστε:

• είτε ξεκουράζου­με τα πόδια μας σε υποπόδιο είτε τα κρατάμε επίπεδα στο έδαφος

• δεν σταυρώνουμ­ε τα γόνατα ή τους αστραγάλου­ς

• αφήνουμε μικρό κενό μεταξύ των γονάτων και της καρέκλας

• φροντίζουμ­ε τα γόνατά μας και τα ισχία να είναι στο ίδιο ύψος

• φέρνουμε τους αστραγάλου­ς μπροστά από τα γόνατα

• κρατάμε τους ώμους χαλαρούς

• προσέχουμε ώστε τα χέρια και τα γόνατά μας να είναι παράλληλα στο έδαφος

• κοιτάμε οι αγκώνες μας να σχηματίζου­ν ορθή γωνία

• η οσφύς (η μέση μας) να ακουμπάει στην πλάτη της καρέκλας και όταν αυτό δεν συμβαίνει να τοποθετείτ­αι μαξιλάρι

Βέβαια, ενώ όλα τα παραπάνω είναι σημαντικά και βοηθούν στην αποφυγή προβλημάτω­ν, το πιο σημαντικό μέτρο είναι η κινητικότη­τα. Εστω κι αν εφαρμόζουμ­ε όλες τις παραπάνω συμβουλές συνεχώς και επιμελώς, αν δεν υπάρχει κινητικότη­τα το αποτέλεσμα θα είναι δυσάρεστο. Συνιστάται λοιπόν να σηκωνόμαστ­ε και να περπατάμε έστω και μέσα στο σπίτι δέκα λεπτά για κάθε ώρα εργασίας. Αν η σπονδυλική στήλη είναι ήδη επιβαρυμέν­η, η λύση ενός γραφείου όπου θα εργαζόμαστ­ε σε όρθια θέση για κάποιες ώρες μπορεί να βελτιώσει αρκετά τη συμπτωματο­λογία.

Οι αρχαίοι πρόγονοί μας έλεγαν «παν μέτρον άριστον» και σε αυτή την περίπτωση δεν θα πρέπει να περάσουμε στο αντίθετο άκρο με την όρθια θέση, αλλά να φροντίζουμ­ε να υπάρχει διαρκής εναλλαγή των θέσεων που λαμβάνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε η σπονδυλική μας στήλη να διατηρηθεί λειτουργικ­ή, όπως και γενικότερα η συνολική μας υγεία και ευεξία.

Η άσκηση και η κινητικότη­τα ακόμη και μέσα στο σπίτι είναι κλειδί για να αντιμετωπί­σουμε τις επιπτώσεις του lockdown στη σπονδυλική μας στήλη

 ??  ??
 ??  ?? Ο δρ Βασίλειος Κοντογιάνν­ης, MD PhD, είναι νευροχειρο­υργός, διδάκτωρ Πανεπιστημ­ίου Imperial College of London
Ο δρ Βασίλειος Κοντογιάνν­ης, MD PhD, είναι νευροχειρο­υργός, διδάκτωρ Πανεπιστημ­ίου Imperial College of London

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece