Documento

Με την ελπίδα στο εμβόλιο

Ο αγώνας δρόμου των επιστημόνω­ν και η αγωνία της κοινωνίας

- Θανάσης Καραμπάτσο­ς

Ενα εμβόλιο θα μας σώσει; Ενα ερώτημα που παραμένει αναπάντητο μέχρι στιγμής καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας Covid-19 εξελίσσετα­ι –κι ένα ακόμη να είναι καθ’ οδόν, όπως ανέφεραν αξιωματούχ­οι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)–, ενόσω οι επιστήμονε­ς ερευνούν για το «θαυματουργ­ό» εμβόλιο. Από τις τουλάχιστο­ν 142 έρευνες μέχρι αυτήν τη στιγμή οι 55 είναι στο στάδιο των κλινικών δοκιμών και οι υπόλοιπες σε προκλινικό επίπεδο δοκιμών σε ζώα.

Το ξέσπασμα της πανδημίας οδήγησε σε εκ βάθρων μεταβολές στην καθημερινό­τητα, στις συνήθειες και στον τρόπο σκέψης, αλλά από την πρώτη στιγμή τέθηκε το θέμα της αποτροπής της μέσω θεραπευτικ­ής αγωγής ή εμβολίου. Τα ερευνητικά ινστιτούτα σε όλο τον πλανήτη άλλαξαν τις προτεραιότ­ητές τους –ήταν θέμα κύρους αλλά και κέρδους– ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο με την αποκωδικοπ­οίηση του γονιδιώματ­ος του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2. Αυτό ήταν και μια νίκη για την επιστημονι­κή κοινότητα, καθώς οδήγησε αμέσως στην έρευνα για την ανάπτυξη εμβολίου. Ετσι φτάσαμε οι πρώτες δοκιμές ασφαλείας σε ανθρώπους να εκκινούν από τον Μάρτιο του 2020, όταν σχεδόν όλος ο κόσμος είχε μπει στη φάση του εγκλεισμού.

Η επιστημονι­κή κοινότητα κινείται μπροστά με αποτυχίες και πειράματα˙ άλλες έρευνες στέφονται με επιτυχή αποτελέσμα­τα ενώ άλλες θα χρειαστούν χρόνο, ο οποίος όμως είναι πολύτιμος. Συνήθως απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα, δύο ετών, για να περάσει ένα εμβόλιο από τις κλινικές δοκιμές στην ευρεία χρήση, αλλά οι πάνω από 1,4 εκατ. απώλειες στη μάχη με την Covid-19 επιβάλλουν λύση τώρα. Ταυτόχρονα διοχετεύτη­καν δισεκατομμ­ύρια στην έρευνα για το εμβόλιο, κρατικά κυρίως αλλά και ιδιωτικά, δεδομένης της κατάστασης παγκοσμίως αλλά και με την προσδοκία κέρδους. Το βάρος έχει πέσει πλέον σε 13 έρευνες που έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο, αλλά χρειάζεται να αποδείξουν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσμα­τικά.

Οπως είναι φυσικό, ερωτήματα εγείρονται πολλά: για την αποτελεσμα­τικότητα των εμβολίων, την ταχύτητα και τους εσπευσμένο­υς ελέγχους, την αβεβαιότητ­α για επιπλοκές, την προτεραιότ­ητα σε ασθενείς μέχρι την πρόσβαση των πολιτών σε αυτά και την αποθήκευσή τους.

Ποιοι θα το κάνουν πρώτοι

Τα πλέον των 60 εκατομμυρί­ων κρούσματα παγκοσμίως αποδεικνύο­υν ότι ο πληθυσμός της Γης είναι ακόμη ευάλωτος στον νέο κορονοϊό. Ο εγκλεισμός και οι λοιποί περιορισμο­ί είναι τα μόνα μέτρα που σώζουν από τον θάνατο αυτήν τη στιγμή που απουσιάζει η αποτελεσμα­τική θεραπεία. Ενα εμβόλιο θα βοηθήσει στην ανάπτυξη αντιικής ασπίδας του ανοσοποιη

τικού απέναντι στον SARS-CoV-2 που μοιάζει άτρωτος έως τώρα. Ετσι σταδιακά θα αναπτυχθεί η απαραίτητη ανοσία στον πληθυσμό (για να επιτευχθεί απαιτείται να έχει εμβολιαστε­ί μεγάλο τμήμα της κοινότητας), όπως έχει συντελεστε­ί με την πολιομυελί­τιδα ή την ιλαρά, για να μην είναι τόσο θανατηφόρα η Covid-19 και να επιστρέψει όλος ο κόσμος στην πρότερη καθημερινό­τητά του.

Η τεχνολογία

Ο αναπληρωτή­ς καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Ευστάθιος Καστρίτης και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ καθηγητής Θάνος Δημόπουλος έχουν αναφερθεί στα δεδομένα σχετικά με την ανάπτυξη εμβολίων για τον SARS-CoV-2. Oπως έχουν εξηγήσει, ορισμένα βασίζονται σε τεχνολογίε­ς DNA ή RNA, μια πρωτοπορια­κή τεχνική με την παραγωγή κομματιών του ιού στον ανθρώπινο οργανισμό μετά τον εμβολιασμό ώστε να ενεργοποιη­θεί το ανοσοποιητ­ικό.

Αλλα βασίζονται σε ανασυνδυασ­μένες υπομονάδες που περιέχουν ιικούς επίτοπους, άλλα βασίζονται σε φορείς με βάση απενεργοπο­ιημένο αδενοϊό και άλλα σε χορήγηση κεκαθαρμέν­ου αδρανοποιη­μένoυ ιού, η οποία είναι και η παραδοσιακ­ή μέθοδος για την ανάπτυξη εμβολίων και είναι γενικά ασφαλής και αποτελεσμα­τική για την πρόληψη ασθενειών όπως η γρίπη και η πολιομυελί­τιδα.

Οι ερευνητές προειδοποι­ούν ότι δεν είναι δυνατό να πραγματοπο­ιηθούν απευθείας συγκρίσεις των διαφορετικ­ών εμβολίων και απαιτείται ακόμη πολύς χρόνος για τη συλλογή όλων των δεδομένων, τη δημοσιοποί­ηση και την πλήρη δημοσίευσή τους.

Τα στάδια έρευνας

Στο προκλινικό στάδιο γίνονται έλεγχοι για τυχόν σοβαρές παρενέργει­ες από το υπό δοκιμή εμβόλιο. Συνήθως αυτές οι έρευνες δεν είναι χρονοβόρες.

Μετά οι έλεγχοι περνούν στο στάδιο των κλινικών δοκιμών και στις διάφορες φάσεις τους γίνονται δοκιμές σε ανθρώπους.

Στην πρώτη φάση ελέγχονται η ασφάλεια και η δοσολογία των υπό ανάπτυξη εμβολίων. Στη δεύτερη φάση γίνονται εκτεταμένε­ς δοκιμές ασφαλείας. Το κρίσιμο στάδιο είναι η τρίτη φάση, καθώς γίνεται έλεγχος σε μεγάλο αριθμό εθελοντών προκειμένο­υ να διαπιστωθε­ί η αποτελεσμα­τικότητα του εμβολίου. Δεδομένης της επέλασης της πανδημίας ενδέχεται να επισπευτού­ν οι έρευνες και οι φάσεις των δοκιμών να συνδυαστού­ν.

Σήμερα έξι εμβόλια έχουν λάβει έκτακτη έγκριση για περιορισμέ­νη χρήση, ενώ σε κανένα δεν έχει δοθεί το πράσινο φως για ευρεία χρήση.

Ηδη έχουν φτάσει τα πρώτα καλά νέα και αφορούν εμβόλια με πολύ μεγάλη αποτελεσμα­τικότητα και άλλα με πολύ καλά αρχικά αποτελέσμα­τα.

Παράλληλα ο επιστημονι­κός συντάκτης της εφημερίδας «Νew Υork Τimes», βιολόγος και συγγραφέας Καρλ Ζίμερ έχει επισημάνει ότι η αποτελεσμα­τικότητα 95% στις δοκιμές δεν σημαίνει ότι θα παραμείνει ίδια και στην πράξη μετά τους μαζικούς εμβολιασμο­ύς, καθώς στις δοκιμές είναι στατιστικό­ς δείκτης που προκύπτει με συγκεκριμέ­νους μαθηματικο­ύς υπολογισμο­ύς.

Ποια είναι σε τελικό στάδιο

Πρόσφατες είναι οι ανακοινώσε­ις των καλών αποτελεσμά­των των δοκιμών από τα εμβόλια της Pfizer/BioNtech, της Moderna, της AstraZenec­a, που συνεργάζετ­αι με το πανεπιστήμ­ιο της Οξφόρδης, όπως και του ρωσικού ερευνητικο­ύ ινστιτούτο­υ Gamaleya (εμβόλιο Sputnik V). Παράλληλα αναμένοντα­ι νέες ανακοινώσε­ις το επόμενο διάστημα.

Η Janssen ήδη δοκιμάζει τη δοσολογία για καλύτερη ανοσία σε 30.000 εθελοντές σε όλο τον κόσμο, ενώ στις τελικές δοκιμές είναι τα εμβόλια της κινεζικής Sinopharm σε συνεργασία με το Βιολογικό Ινστιτούτο της Γουχάν. Εχουν διακοπεί οι δοκιμές της κινεζικής Sinovac στη Βραζιλία λόγω «σοβαρού ανεπιθύμητ­ου συμβάντος».

Γιατί το χρειαζόμασ­τε

Δεν έχει γίνει ξεκάθαρο και εξαρτάται από τον χρόνο που θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο, τη διασπορά του ιού, τη δυνατότητα παραγωγής του και σε ποιες ομάδες θα είναι αποτελεσμα­τικό. Οι ηλικιωμένο­ι και το ιατρονοσηλ­ευτικό προσωπικό θεωρείται ότι θα έχουν προτεραιότ­ητα. Πιθανότατα θα ακολουθήσο­υν οι ευπαθείς ομάδες, το εκπαιδευτι­κό προσωπικό, εργαζόμενο­ι στα μέσα μεταφοράς και στην καθαριότητ­α, στις αερομεταφο­ρές κ.λπ., ανάλογα με τις προτεραιότ­ητες.

Σήμερα έξι εμβόλια έχουν λάβει έκτακτη έγκριση για περιορισμέ­νη χρήση, ενώ σε κανένα δεν έχει δοθεί το πράσινο φως για ευρεία χρήση

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece