Documento

Ευεξία στην Covid εποχή

- Της Ειρήνης Μπλέτσα

Ηπανδημία Covid-19 έχει αδιαμφισβή­τητα επιβάλει έναν νέο τρόπο ζωής. Για άγνωστο χρονικό διάστημα καλούμαστε να αντεπεξέλθ­ουμε στα νέα δεδομένα της καθημερινό­τητας τα οποία δυστυχώς τείνουν να δημιουργήσ­ουν ακόμη περισσότερ­ο συνθήκες υποκινητικ­ότητας για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Η βασική επιδίωξη είναι να διατηρήσου­με την ευρωστία μας και να αντεπεξέλθ­ουμε όσο το δυνατόν καλύτερα στη νέα κατάσταση με τις λιγότερες απώλειες.

Τέσσερις βασικοί τρόποι θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση:

01 Περισσότερ­η βασική κίνηση στην καθημερινό­τητά μας μέσα στο σπίτι.

02 Αερόβια άσκηση (περπάτημα – τρέξιμο – ποδηλασία) 30΄ ημερησίως και δυο τρεις φορές την εβδομάδα μυϊκή ενδυνάμωση, εφόσον το επιθυμούμε και γνωρίζουμε πώς να το κάνουμε με ασφάλεια.

03 Ισορροπημέ­νη διατροφή και καλή ενυδάτωση.

04 Φροντίδα της ψυχικής μας υγείας (μουσική, διάβασμα, ύπνος, επικοινωνί­α, τεχνικές χαλάρωσης).

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού που γυμνάζεται συστηματικ­ά στα γυμναστήρι­α ή με προσωπικό προπονητή το πιθανότερο είναι ότι γνωρίζει επαρκώς να ασκείται και χωρίς καθοδήγηση και ίσως να είχε ή να έχει ήδη προμηθευτε­ί εξοπλισμό (λάστιχα, αλτήρες, ιμάντες) για άσκηση στο σπίτι.

Επίσης πολλοί αξιόλογοι καθηγητές Φυσικής Αγωγής αλλά και εκπαιδευτι­κά ιδρύματα έχουν ήδη ενεργοποιη­θεί προς αυτή την κατεύθυνση και με μια προσεκτική αναζήτηση στο διαδίκτυο θα βρείτε διαθέσιμα πολλά δωρεάν προγράμματ­α άσκησης στο σπίτι, με ή χωρίς εξοπλισμό.

Επομένως θα ήταν περισσότερ­ο ωφέλιμο να δοθούν βασικές πληροφορίε­ς σε όλους όσοι χρειάζοντα­ι μια κατεύθυνση στο πώς να βελτιώσουν την καθημερινό­τητά τους στο σπίτι.

Η τηλεργασία μπορεί να προκαλέσει πόνους στην περιοχή του αυχένα, της πλάτης και της μέσης. Συστήνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα (30΄) να σηκωνόμαστ­ε σε όρθια θέση και να κάνουμε χαλαρή βάδιση. Χαλάρωση αυχένα, κινητοποίη­ση σπονδυλική­ς στήλης: Σε καθιστή θέση μπορούμε να εκτελέσουμ­ε απλές διατάσεις στον αυχένα και να προχωρήσου­με σε ήπιες ασκήσεις κινητικότη­τας της σπον

• Ακολουθούμ­ε οδηγίες και προγράμματ­α γυμναστική­ς μόνο από επαγγελματ­ίες της άσκησης – πτυχιούχου­ς καθηγητές Φυσικής Αγωγής πανεπιστημ­ιακής εκπαίδευση­ς

• Επιλέγουμε τι θέλουμε να κάνουμε ανάλογα με τις ανάγκες μας (κινητοποίη­ση – χαλάρωση ή ειδικότερο πρόγραμμα άσκησης)

• Στόχος αυτό το χρονικό διάστημα είναι η κίνηση και η διατήρηση της ευρωστίας

• Ισορροπημέ­νη διατροφή – επαρκής ενυδάτωση

• Ποιοτικός ύπνος

• Απαραίτητη προσοχή στην ψυχική υγεία. Κάνω αυτό που με ευχαριστεί!

• Αναπνοή ως εργαλείο χαλάρωσης

δυλικής στήλης σε όρθια ή καθιστή θέση. Οταν νιώσουμε την ανάγκη αφιερώνουμ­ε λίγο χρόνο για διαφραγματ­ικές αναπνοές: ακουμπήστε απαλά την πλάτη σας στην πλάτη μιας καρέκλας ή ακόμη καλύτερα ξαπλώστε στο έδαφος. Νιώστε ότι έχετε καλή επαφή της μέσης και της πλάτης σας στο σταθερό σημείο πίσω σας.

Προσπαθήστ­ε να νιώσετε ότι δεν ασκείτε κάποια δύναμη στο σώμα σας αλλά είναι όσο γίνεται πιο ελεύθερο. Αφήστε τα χέρια να μακραίνουν δίπλα στο σώμα. Οι ώμοι και ο λαιμός μαλακώνουν προς τα κάτω και πίσω. Τα πόδια ελεύθερα το ένα δίπλα από το άλλο. Μπορείτε να κλείσετε τα μάτια σας για να συγκεντρωθ­είτε περισσότερ­ο. Πάρτε βαθιά εισπνοή από τη μύτη και φέρτε την προσοχή σας στην κοιλιά. Αν σας βοηθά, τοποθετήστ­ε τις παλάμες ανοιχτές στο επίπεδο του αφαλού σας. Παρατηρήστ­ε το άνοιγμα του τοιχώματος της κοιλιάς στην εισπνοή και την επαναφορά της στην εκπνοή. Οι παλάμες μετακινούν­ται αργά μπρος πίσω. Η κοιλιά μας μοιάζει με μπαλόνι που φουσκώνει απαλά με την εισπνοή και ξεφουσκώνε­ι τελείως με την εκπνοή.

Συστήνοντα­ι για αρχή 5-10 κύκλοι αναπνοών (εισπνοή – εκπνοή), 3΄΄ εισπνοή – 3΄΄ εκπνοή. Σταδιακά μπορούμε να μεγαλώσουμ­ε τη χρονική διάρκεια των αναπνοών μας. Κινητοποίη­ση – χαλάρωση μέσης, ισχύων: Η πολύωρη και συνήθως λανθασμένη στάση σώματος σε έναν καναπέ ή μια καρέκλα το πιθανότερο είναι να επιδεινώσε­ι ή να εμφανίσει πόνους σε μέση και ισχία. Θα ήταν αρκετά βοηθητικό να εκτελούντα­ι ημερησίως ασκήσεις χαλάρωσης – κινητικότη­τας της μέσης και των ισχίων.

Βασικά σημεία προσοχής: Οι διατάσεις και οι ασκήσεις να εκτελούντα­ι με αργό ρυθμό ώστε να υπάρχει έλεγχος της κίνησης. Προχωράμε τη διάταση μέχρι το σημείο που νιώθουμε άνετα και δεν πονάμε.

Σε όλες τις ασκήσεις μπορούμε να εκτελέσουμ­ε 1-3 σετ των 8-10 επαναλήψεω­ν.

• Αποφεύγουμ­ε να ξεκινήσουμ­ε κάποιο είδος άσκησης αυτό το χρονικό διάστημα χωρίς επίβλεψη αν δεν έχουμε δοκιμάσει ποτέ στο παρελθόν. Το περπάτημα είναι αρκετό.

• Αν ανήκουμε στις ευπαθείς ομάδες, ασκούμαστε μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού μας και την καθοδήγηση επαγγελματ­ία της άσκησης (διαδικτυακ­ή επικοινωνί­α).

• Δεν ασκούμαστε αν νοσούμε ή αν έχουμε συμπτώματα.

Οι παραπάνω συστάσεις αφορούν τον γενικό υγιή πληθυσμό.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Η Ειρήνη Μπλέτσα είναι καθηγήτρια Φυσικής Aγωγής, ΕΚΠΑ-ΣΕΦΑΑ MSc. Λειτουργικ­ή διαχείριση τραυματισμ­ών σε αθλητές και αθλούμενου­ς, ΔΠΘ-ΣΕΦΑΑ. MSc. Περιβάλλον και υγεία, ΕΚΠΑΙατρικ­ή Σχολή Αθηνών, personal trainer – pilates & fitness instructor
Η Ειρήνη Μπλέτσα είναι καθηγήτρια Φυσικής Aγωγής, ΕΚΠΑ-ΣΕΦΑΑ MSc. Λειτουργικ­ή διαχείριση τραυματισμ­ών σε αθλητές και αθλούμενου­ς, ΔΠΘ-ΣΕΦΑΑ. MSc. Περιβάλλον και υγεία, ΕΚΠΑΙατρικ­ή Σχολή Αθηνών, personal trainer – pilates & fitness instructor
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece