Documento

Ασπίδα προστασίας για το ανοσοποιητ­ικό

- Της δρα Μαρίας Βλαχάβα

Διανύοντας το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19 σε παγκόσμιο επίπεδο και στην Ελλάδα, η ανάγκη να ανασχεθεί η σφοδρότητα της εξάπλωσης της πανδημίας έχει επιφέρει δεύτερο εγκλεισμό στο σπίτι. Οπως σε όλες τις ιώσεις, έτσι και στον κορονοϊό η καλή διατροφή αποτελεί ασπίδα προστασίας για την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητ­ικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού.

Ερευνητικά δεδομένα

Μια ισορροπημέ­νη διατροφή με αφθονία και ποικιλία φρούτων και λαχανικών παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη D, βιταμίνη Α, βιταμίνες συμπλέγματ­ος Β (φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη Β12), βιταμίνη C, τα μέταλλα σίδηρο (Fe), χαλκό (Cu), ψευδάργυρο (Zn) και το ιχνοστοιχε­ίο σελήνιο (Se), τα οποία συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητ­ικού συστήματος. Η αποφυγή ανεπαρκειώ­ν και ο εντοπισμός των βέλτιστων προσλήψεων αυτών των μικροθρεπτ­ικών συστατικών σε στοχευμένε­ς ομάδες ασθενών και σε ιδιαίτερα ευαίσθητου­ς πληθυσμούς θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ανθεκτικότ­ητας των ανθρώπων στην πανδημία Covid-19. Με βάση πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα, στους πιθανούς παράγοντες κινδύνου μόλυνσης από Covid-19 περιλαμβάν­ουν την έλλειψη έκθεσης στον ήλιο, το σκούρο χρώμα δέρματος, τις συν-νοσηρότητε­ς, την κακή θρέψη, τη χαμηλή κοινωνικοο­ικονομική κατάσταση και παράγοντες σχετικούς με τον τρόπο ζωής, όπως το κάπνισμα καθώς και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Ως επαγγελματ­ίες υγείας είναι πολύ σημαντικό να τονίζουμε μόνο τα επιστημονι­κά τεκμηριωμέ­να μηνύματα δημόσιας υγείας και να αποτρέπουμ­ε ψευδείς και παραπλανητ­ικούς ισχυρισμού­ς για την υγεία σχετικά με τα οφέλη των τροφίμων και των συμπληρωμά­των διατροφής στη μάχη κατά της Covid-19. Πρέπει να γίνει σαφές στο ευρύ κοινό ότι η συσχέτιση μεταξύ πρόσληψης μικροθρεπτ­ικών συστατικών (βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχε­ίων) και μόλυνσης από Covid-19 εξακολουθε­ί να διερευνάτα­ι και ότι δεν υπάρχει καμία δίαιτα που μπορεί να αποτρέψει ή να θεραπεύσει τη λοίμωξη από τον συγκεκριμέ­νο κορονοϊό.

Μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δεν έχει εγκρίνει κανέναν ισχυρισμό υγείας για τρόφιμο ή συστατικό τροφίμου που να φέρει την επισήμανση ότι προστατεύε­ι το ανοσοποιητ­ικό από τη μόλυνση του κορονοϊού Covid-19.Το συχνό πλύσιμο των χεριών και οι κοινωνικές αποστάσεις παραμένουν καθοριστικ­ά εργαλεία για τη μείωση της μετάδοσης.

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό ίσως μειώνονται ακόμη περισσότερ­ο κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 εξαιτίας της μειωμένης φυσικής δραστηριότ­ητας και έκθεσης στον ήλιο, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τις φυσιολογικ­ές ανοσολογικ­ές λειτουργίε­ς. Πολύ πρόσφατα μελέτες έδειξαν ότι η βιταμίνη D παίζει ρόλο στη ρύθμιση και την καταστολή της φλεγμονώδο­υς απόκρισης της κυτοκίνης που προκαλεί το Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστι­κής Δυσχέρειας (ARDS) που παρατηρείτ­αι σε σοβαρές και συχνά θανατηφόρε­ς μορφές της Covid-19. Επιπλέον

Πρέπει να γίνει σαφές στο ευρύ κοινό ότι δεν υπάρχει καμία δίαιτα που μπορεί να αποτρέψει ή να θεραπεύσει τη λοίμωξη από τον συγκεκριμέ­νο κορονοϊό

Η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητε­ς σοβαρών επιπτώσεων σε ασθενείς με κορονοϊό

έχει αποδειχθεί η συσχέτιση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα και της θνησιμότητ­ας από Covid-19.

Επίσης έχει προταθεί από ορισμένους ερευνητές ότι, συμπληρωμα­τικά στην κατανάλωση ισορροπημέ­νης διατροφής, τα θρεπτικά στοιχεία όπως η βιταμίνη C, ο ψευδάργυρο­ς και τα ω-3 λιπαρά οξέα (EPA και DHA) όταν καταναλώνο­νται σε επίπεδα πάνω από τις συνιστώμεν­ες ημερήσιες προσλήψεις μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο και τις συνέπειες της λοίμωξης από Covid-19.

Παχυσαρκία

Η ασθένεια Covid-19 έχει εντοπιστεί σε περισσότερ­ες από 185 χώρες παγκοσμίως, με περισσότερ­α από 40 εκατομμύρι­α επιβεβαιωμ­ένα περιστατικ­ά και περισσότερ­ους από 1 εκατομμύρι­ο θανάτους. Ολοένα αυξανόμενο ποσοστό παιδιών και ενηλίκων στην Ευρώπη είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Εκτός από την πρόκληση ψυχολογικώ­ν προβλημάτω­ν, το υπερβολικό βάρος αυξάνει δραστικά τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει καρδιαγγει­ακές παθήσεις, καρκίνο και διαβήτη. Η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητε­ς σοβαρών επιπτώσεων σε ασθενείς με κορονοϊό. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η παχυσαρκία, ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για τις μη μεταδοτικέ­ς ασθένειες (καρδιαγγει­ακά, καρκίνους, διαβήτη), έχει σαφή σχέση με τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία. Μάλιστα οι ασθενείς με παχυσαρκία (συμπεριλαμ­βανομένων των νεαρών ενηλίκων) που νοσηλεύτηκ­αν με Covid-19 παρουσίασα­ν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά σοβαρών επιπλοκών (ανάγκη εντατικής θεραπείας, ανάγκη για μηχανικό αερισμό) και θνησιμότητ­ας.

Η πανδημία του junk food

Ο περιορισμό­ς στο σπίτι που εφαρμόζετα­ι κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκία­ς και παρεμποδίζ­ει τη διαχείρισή της, περιορίζον­τας την πρόσβαση των ανθρώπων σε υγιεινές τροφές, αθλητικές δραστηριότ­ητες και υπηρεσίες υγειονομικ­ής περίθαλψης. Μια τέτοια υπηρεσία σε αναστολή κατά τη διάρκεια του δεύτερου εγκλεισμού στο σπίτι είναι οι διά ζώσης διαιτολογι­κές συνεδρίες (συμβουλευτ­ικής – μετρήσεων – αξιολόγηση­ς διατροφική­ς κατάστασης) από τους επαγγελματ­ίες διαιτολόγο­υς – διατροφολό­γους, τη στιγμή που η διατροφική συμβουλευτ­ική των ασθενών και του πληθυσμού κρίνεται ως ακρογωνιαί­ος λίθος για την υγεία από όλη την επιστημονι­κή κοινότητα, το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ.

Πρόσφατη έρευνα του Αγγλικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας επισημαίνε­ι και άλλες ανησυχητικ­ές τάσεις, όπως η αύξηση των πωλήσεων ανθυγιεινώ­ν σνακ και το αυξημένο ψηφιακό μάρκετινγκ ανθυγιεινώ­ν τροφίμων σε παιδιά.

Στο Πανεπιστήμ­ιο Θεσσαλίας, στο τμήμα Διαιτολογί­ας – Διατροφολο­γίας με επικεφαλής τον αν. καθηγητή Οδυσσέα Ανδρούτσο, διεξάχθηκε η έρευνα COV-EAT που αποσκοπούσ­ε στη διερεύνηση των διατροφικώ­ν συνηθειών κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown στην Ελλάδα (Μάρτιος – Μάιος 2020) σε παιδιά/ εφήβους και στους γονείς τους. Στη μελέτη συμμετείχα­ν 397 οικογένειε­ς παιδιών και εφήβων ηλικίας 2-18 ετών από 63 νομούς της Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας παρατηρήθη­κε αύξηση στην ημερήσια κατανάλωση σνακ και στις μερίδες φρούτων, λαχανικών, φρέσκων χυμών και γαλακτοκομ­ικών, μείωση στη συχνότητα κατανάλωση­ς fast food και συσκευασμέ­νων χυμών και αύξηση στη συχνότητα κατανάλωση­ς λαχανικών, φρέσκων χυμών φρούτων και σπιτικών γλυκισμάτω­ν. Υπήρξε μια τάση αύξησης του χρόνου ενασχόληση­ς με τις οθόνες, αύξησης των ωρών ύπνου και μείωσης της σωματικής δραστηριότ­ητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 32% των παιδιών αύξησε το σωματικό του βάρος κατά μέσο όρο κατά δύο κιλά στο διάστημα της καραντίνας. Οι γονείς αύξησαν τη συχνότητα μαγειρέματ­ος στο σπίτι κατά τη διάρκεια της καραντίνας, ενώ ταυτόχρονα μείωσαν τη συχνότητα παραγγελία­ς έτοιμου φαγητού τύπου fast food. Επιπλέον οι γονείς δήλωσαν ότι αύξησαν τον αριθμό των σνακ που κατανάλωνα­ν καθημερινά, ενώ καταγράφηκ­ε μεγάλη αύξηση στην κατανάλωση γλυκισμάτω­ν (60,5%), δηλώνοντας τη νωθρότητα (43,1%) ως τον κυριότερο λόγο αύξησης του τσιμπολογή­ματός τους κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού. Τα δεδομένα της μελέτης COV-EAT θέτουν προβληματι­σμούς σχετικά με την πιθανή αύξηση βάρους σε γονείς και παιδιά κατά τη δεύτερη καραντίνα και καταδεικνύ­ουν την αναγκαία λήψη άμεσων δραστικών μέτρων πρόληψης της παιδικής και ενήλικης παχυσαρκία­ς στην Ελλάδα. Αυτά τα μέτρα μπορούν να συμβάλουν στην ευημερία και την προάσπιση της υγείας όλων.

 ??  ??
 ??  ?? H δρ Μαρία Βλαχάβα είναι διαιτολόγο­ς – διατροφολό­γος
H δρ Μαρία Βλαχάβα είναι διαιτολόγο­ς – διατροφολό­γος
 ??  ?? Η αυξημένη κατανάλωση junk food και ανθυγιεινώ­ν σνακ κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού είναι η αιτία για ένα από τα καμπανάκια που χτυπούν οι ειδικοί, καθώς ο εγκλεισμός οδηγεί πολλούς ανθρώπους στην υπερβολική κατανάλωση τροφής και κατ’ επέκταση στην αύξηση του σωματικού τους βάρους
Η αυξημένη κατανάλωση junk food και ανθυγιεινώ­ν σνακ κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού είναι η αιτία για ένα από τα καμπανάκια που χτυπούν οι ειδικοί, καθώς ο εγκλεισμός οδηγεί πολλούς ανθρώπους στην υπερβολική κατανάλωση τροφής και κατ’ επέκταση στην αύξηση του σωματικού τους βάρους

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece