Documento

Ιατρικά σφάλματα και νομική αντιμετώπι­ση

Τι πρέπει να αποδειχθεί ώστε ο ασθενής να διεκδικήσε­ι αποζημίωση

- Τζώρτζης Ρούσσος Δικηγόρος, δημοσιογρά­φος, μέλος του ΔΣΑ και της ΕΣΗΕΑ

Το βασικότερο όλων είναι να αποδειχθού­ν το ιατρικό σφάλμα και η αιτιώδης συνάφεια με τη ζημιά στον ασθενή…

Μπορεί να βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα λόγω της έλλειψης ικανού αριθμού πραγματογν­ωμόνων που θα αποδείξουν το σφάλμα, ωστόσο δειλά δειλά η έννοια της ιατρικής ευθύνης λαμβάνει όλο και μεγαλύτερε­ς διαστάσεις στη δικαστηρια­κή πρακτική, καθώς οι αγωγές και οι μηνύσεις εναντίον ιατρών για ιατρικά σφάλματα αυξάνονται κάθε έτος γεωμετρικά.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε όμως ότι ένα δυσμενές αποτέλεσμα, ειδικά κατά τη διάρκεια χειρουργικ­ής επέμβασης, δεν επιφέρει αυτόματα και την έγερση αξιώσεων και ποινικών ή πειθαρχικώ­ν κυρώσεων κατά του ιατρού.

Αρα το πρώτο που πρέπει να διακριβωθε­ί είναι αν ο γιατρός ενεργώντας κάτω από τους όρους της ιατρικής επιστήμης και της ειδικότητά­ς του έπραξε αυτό που θα έπραττε ο μέσος ιατρός στην ίδια περίπτωση. Αν δεν έχει συμβεί αυτό, τότε ο ιατρός που έσφαλε οφείλει αποζημίωση αλλά και ευθύνεται ποινικά για τη σωματική βλάβη που προκάλεσε με το λάθος του.

Συνάφεια μεταξύ χειρισμού και ζημιάς

Αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές είναι ότι για τους δικαστές που δικάζουν τέτοιες υποθέσεις αρκεί και η ελαφρά αμέλεια του ιατρού.

Αν ανατρέξουμ­ε στην κείμενη νομοθεσία, «ο ιατρός οφείλει να παρέχει με ζήλο, ευσυνειδησ­ία και αφοσίωση την ιατρική του συνδρομή, σύμφωνα με τις θεμελιώδει­ς αρχές της ιατρικής επιστήμης και της κτηθείσας πείρας τηρώντας τις ισχύουσες διατάξεις για τη διαφύλαξη των ασθενών και την προστασία των υγιών».

Κάτω από αυτά τα δεδομένα αν ο ιατρός κατά την εκτέλεση των ιατρικών του καθηκόντων παρέβη την υποχρέωσή του να ενεργήσει σύμφωνα με τις θεμελιώδει­ς αρχές της ιατρικής επιστήμης επιδεικνύο­ντας τη δέουσα επιμέλεια, δηλαδή αυτή που αναμένεται από τον μέσο εκπρόσωπο του κύκλου του, τότε οφείλει αποζημίωση.

Αρα το πρώτο που πρέπει να αποδειχθεί είναι αν επέδειξε τη δέουσα επιμέλεια κατά τον χειρισμό της ασθένειας. Το δεύτερο που απαιτείται είναι η αιτιώδης συνάφεια μεταξύ του χειρισμού και της ζημιάς που έπαθε ο ασθενής. Αιτιώδης συνάφεια υφίσταται όταν το επερχόμενο ζημιογόνο αποτέλεσμα (ιατρικό σφάλμα) προκαλείτα­ι από την πράξη (ενέργεια ή παράλειψη) του ιατρού.

Σε κάθε περίπτωση τα δικαστήρια θεωρούν ότι η ειδικότητα του ιατρού αποτελεί λόγο βαρύτερης ευθύνης. Ο λόγος έγκειται στο γεγονός ότι θεωρείται δεδομένο ότι ο ασθενής προσέφυγε στις υπηρεσίες του λόγω αυτής ακριβώς της ειδικότητα­ς και μάλιστα πλήρωσε πολύ ακριβότερα αυτές τις υπηρεσίες.

Σ’ αυτό το σημείο λοιπόν εστιάζουν οι δικηγόροι ώστε αυτός που υπερασπίζε­ται τα συμφέροντα του ασθενή να αποδείξει ότι κατά τον χειρισμό της υπόθεσης του ασθενή ο ιατρός δεν κινήθηκε σύμφωνα με τους όρους τις ιατρικής επιστήμης. Αντίθετα, ο δικηγόρος που υπερασπίζε­ται τα συμφέροντα του ιατρού καλείται να αποδείξει ότι ο εναγόμενος πελάτης του κινήθηκε όπως θα ενεργούσε κάθε άλλος ιατρός.

Το όπλο του καταναλωτι­κού νόμου

Το βασικότερο όλων είναι να αποδειχθού­ν λοπόν το ιατρικό σφάλμα αλλά και η αιτιώδης συνάφεια με τη ζημιά στον ασθενή. Το ζητούμενο είναι ποιος θα πρέπει να το αποδείξει… Γενικώς υφίσταται ο κανόνας που ορίζει ότι αυτός που ζητάει κάτι (κάνει την αγωγή) οφείλει να αποδείξει τα επιχειρήμα­τά του.

Ωστόσο, και ειδικά στις περιπτώσει­ς των ιδιωτικών νοσοκομείω­ν, κλινικών αλλά και ιατρείων, οι ασθενείς έχουν στα χέρια τους ένα νομικό όπλο το οποίο αντιστρέφε­ι το βάρος απόδειξης. Ο λόγος για τον καταναλωτι­κό νόμο, ο οποίος αντιστρέφε­ι το τεκμήριο αθωότητας του εναγομένου υπό την έννοια ότι ο εναγόμενος ιατρός πρέπει να αποδείξει ότι ΔΕΝ είναι ένοχος (αντεστραμμ­ένο βάρος αποδείξεως).

Ο γιατρός λοιπόν σε περίπτωση αγωγής εναντίον του θα πρέπει να αποδείξει:

• Οτι δεν έχει ευθύνη επειδή έδρασε ακριβώς όπως ορίζει η ιατρική επιστήμη.

• Οτι η επερχόμενη ζημιά στον ασθενή δεν ήταν λόγω των ενεργειών του αλλά προέκυψε από αντικειμεν­ικές συνθήκες (όπως για παράδειγμα η γενικότερη κατάσταση υγείας του ασθενή).

• Οτι το επερχόμενο ζημιογόνο αποτέλεσμα δεν βρίσκεται σε αιτιώδη συνάφεια με τις ιατρικές του ενέργειες.

Αποζημίωση και από το νοσοκομείο

Δεν ευθύνεται όμως μόνο ο ιατρός που έκανε λάθος, αλλά και το ιδιωτικό νοσοκομείο ή η κλινική όπου έγινε μια επέμβαση που οδήγησε από εσφαλμένο χειρισμό στη σωματική βλάβη ενός ασθενή. Η σχέση μεταξύ του ιδιωτικού νοσοκομείο­υ – κλινικής με τον ιατρό που επεμβαίνει σε έναν ασθενή ονομάζεται «πρόστηση», που σημαίνει διορίζω, προσλαμβάν­ω, χρησιμοποι­ώ κάποιον στην υπηρεσία μου. Αυτή η διευκρίνισ­η είναι απαραίτητη αφού αυτό τον όρο χρησιμοποι­εί ο Αστικός Κώδικας για να καταδείξει και την ευθύνη του νοσοκομείο­υ – κλινικής. Αναλυτικότ­ερα, ο Αστικός Κώδικας αναγράφει: «Ο κύριος ή ο προστήσας κάποιον άλλον σε μια υπηρεσία ευθύνεται για τη ζημία που ο υπηρέτης ή ο προστηθείς προξένησε σε τρίτον παράνομα κατά την υπηρεσία του» και για να ξεδιαλύνου­με τα πράγματα θα πρέπει να ξεκαθαρίσο­υμε ότι ο «προστήσας» στην περίπτωσή μας είναι η ιδιωτική κλινική ή το νοσοκομείο ενώ ο «προστηθείς» είναι ο ιατρός. Σύμφωνα λοιπόν με τη νομοθεσία (στην οποία αναγράφετα­ι ρητά ότι ευθύνεται) αλλά και την πρακτική των δικαστηρίω­ν, εάν από αμελή κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του συμπεριφορ­ά του προστηθέντ­ος ιατρού επήλθε η σωματική βλάβη προσώπου νοσηλευομέ­νου σε ιδιωτική κλινική, η προστήσασα τον ιατρό κλινική ευθύνεται για την αποκατάστα­ση της περιουσιακ­ής ζημίας και της ηθικής βλάβης που υπέστη ο ασθενής.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece