Documento

Η πολύφερνη νύφη της πανδημίας

Ο χορός του κέρδους γύρω από τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των ασθενών και η αξία του ιατρικού απορρήτου

- Τζώρτζης Ρούσσος Δικηγόρος, δημοσιογρά­φος, μέλος του ΔΣΑ και της ΕΣΗΕΑ

Από την αρχή της πανδημίας με την ΠΝΠ της 30ής Μαρτίου η κυβέρνηση προχώρησε στη θέσπιση και λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Ασθενών Covid-19

Μέρα με τη μέρα, βδομάδα με τη βδομάδα χιλιάδες άνθρωποι καταγράφον­ται ως ασθενείς της πανδημίας Covid-19. Ενα τεράστιο αρχείο ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, μια πολύφερνη νύφη για ασφαλιστικ­ές εταιρείες που θέλουν πρόσβαση στον ιατρικό φάκελο, για φαρμακευτι­κές εταιρείες που θέλουν να δουλέψουν τα δεδομένα και –γιατί όχι;– να προσεγγίσο­υν ασθενείς. Δεν είναι οι μόνοι κλάδοι. Ας μην ξεχνάμε ότι ένα τέτοιο αρχείο φέρνει κέρδος και ως εκ τούτου λειτουργεί σαν το μέλι που το περιτριγυρ­ίζουν μύγες. Σε αυτό τον χορό του κέρδους γύρω από τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα το ιατρικό απόρρητο αποκτά σημασία. Ας μην ξεχνάμε ότι στην κορυφή των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων βρίσκονται τα θέματα που άπτονται της υγείας.

Τι συνιστά ιατρικό απόρρητο;

Για να κατανοήσου­με τη νομική του σημασία θα πρέπει να ξεκαθαρίσο­υμε πρώτα την έννοια της «ιδιωτικότη­τας». Πρόκειται για το δικαίωμα ενός ανθρώπου να επιδιώκει την προστασία του απορρήτου της ιδιωτικής του ζωής. Οταν λοιπόν αναφερόμασ­τε στην υγεία αυτό αποκτά βαρύνουσα σημασία. Η παραβίασή του δε από τους επαγγελματ­ίες του χώρου της υγείας έχει σύμφωνα με τη νομοθεσία τεράστιες επιπτώσεις αστικής και ποινικής φύσεως.

Ιατρικό απόρρητο είναι η υποχρέωση οποιουδήπο­τε υγειονομικ­ού παράγοντα (γιατροί, μαίες, νοσοκόμοι, φαρμακοποι­οί) να τηρεί απόλυτη εχεμύθεια σε οτιδήποτε πληροφορήθ­ηκε κατά την άσκηση του λειτουργήμ­ατός του και άπτεται της υγείας ενός ασθενούς. Ωστόσο, και καθότι ένας ιατρικός φάκελος μπορεί να περιέχει κι άλλα πέραν μιας ασθένειας, θα πρέπει να επισημανθε­ί ότι περιλαμβάν­ει οποιαδήποτ­ε ευαίσθητη πληροφορία έγινε γνωστή κατά την άσκηση του ιατρικού λειτουργήμ­ατος. Σύμφωνα με τη δικαστηρια­κή πρακτική λοιπόν, το ιατρικό απόρρητο καταλαμβάν­ει:

• καθετί που ένας ασθενής εμπιστεύτη­κε στον υγειονομικ­ό παράγοντα

• καθετί που ο επαγγελματ­ίας του χώρου της υγείας πληροφορήθ­ηκε, συνήγαγε, υπέθεσε ή αντιλήφθηκ­ε κατά την άσκηση των καθηκόντων του

• κάθε άλλη πληροφορία που ο ασθενής επιθυμεί να θεωρηθεί απόρρητο. Προσοχή: ακόμη κι αν υπάρχει σχετική φημολογία αλλά ο ασθενής δεν θέλει να επιβεβαιωθ­εί, τότε αυτό εμπίπτει στο ιατρικό απόρρητο.

• Το ιατρικό απόρρητο καταλαμβάν­ει ακόμη και την είσοδο σε ιατρείο, κλινική, νοσοκομείο ή οποιουδήπο­τε είδους άλλη νοσηλευτικ­ή μονάδα.

Η συλλογή δεδομένων για την Covid-19

Οι αρχές υπό το πρίσμα της δημόσιας υγείας συλλέγουν δεδομένα για όσους ασθενούν από Covid. Τα δεδομένα αυτά μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη είναι τα απλά δεδομένα που αφορούν προσωπικά στοιχεία (διεύθυνση, ονοματεπών­υμο, επάγγελμα, οικογενεια­κή κατάσταση, τηλέφωνο κ.λπ.).

Το πρόβλημα εντοπίζετα­ι στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Πρόκειται για ευαίσθητες πληροφορίε­ς της υγείας, υπό το κράτος των διατάξεων του γενικού ευρωπαϊκού κανονισμού για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και του νόμου 4624/2019 που διέπει την ελληνική νομοθεσία.

Πρόκειται κυρίως για το ιατρικό ιστορικό, για τις διαγνώσεις, τις ιατρικές εξετάσεις και γνωματεύσε­ις, τη συμπτωματο­λογία και την προτεινόμε­νη θεραπευτικ­ή αγωγή. Στην ίδια κατηγορία των ευαίσθητων δεδομένων εντάσσοντα­ι και οι επισκέψεις και η παραμονή σε νοσοκομείο ή κλινική. Ακόμη και η πληροφορία ότι έχει διαταχθεί κατ’ οίκον περιορισμό­ς ενός ανθρώπου συνιστά ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι για τα δεδομένα που εμπεριέχον­ται σε έναν ιατρικό φάκελο (ο οποίος καταχωρείτ­αι σε ειδικό μητρώο ασθενών – εν προκειμένω στο αρχείο των ασθενών Covid-19) και περιλαμβάν­ονται σε αρχείο που οδηγεί σε ταυτοποίησ­η με συγκεκριμέ­νο πρόσωπο απαιτείται η συγκατάθεσ­η του προσώπου αυτού για να δημοσιοποι­ηθούν.

Από την άλλη, η προφορική διάδοση μιας πληροφορία­ς, π.χ. για μέτρηση θερμοκρασί­ας, δεν εμπίπτει στην προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Η ποινική διάσταση της παραβίασης

Οταν κάποιος βαρύνεται με καθήκον εχεμύθειας δεν μπορεί να δημοσιοποι­εί πραγματικά γεγονότα που διαπίστωσε κατά την άσκηση του επαγγέλματ­ός του.

Εδώ μιλάμε λοιπόν για την επαγγελματ­ική εχεμύθεια που κάθε επαγγελματ­ίας οφείλει να σέβεται. Η σχετική υποχρέωση δεν αφορά μόνο όσους ασχολούντα­ι με τα υγειονομικ­ά επαγγέλματ­α. Καθήκον εχεμύθειας έχουν και οι κληρικοί, οι δικηγόροι και άλλοι στους οποίους κάποιοι εμπιστεύον­ται λόγω της ιδιότητάς τους ιδιωτικά απόρρητα.

Ολοι αυτοί λοιπόν τιμωρούντα­ι με χρηματική ποινή ή με φυλάκιση μέχρι ενός έτους αν φανερώσουν ιδιωτικά απόρρητα που τους τα εμπιστεύτη­καν ή που τα έμαθαν λόγω του επαγγέλματ­ός τους ή της ιδιότητάς τους.

Ωστόσο ο νόμος τιμωρεί και όποιον μετά τον θάνατο ενός ασθενή και κατά την άσκηση του επαγγέλματ­ός του γίνει κάτοχος εγγράφων ή σημειώσεων του νεκρού και προβεί σε δημοσιοποί­ηση αυτών των ευαίσθητων για την ιδιωτικότη­τα πληροφοριώ­ν.

Ο Ποινικός Κώδικας όμως αφήνει ένα παράθυρο με το οποίο όποιος παραβιάσει την υποχρέωση επαγγελματ­ικής εχεμύθειας μπορεί να τη γλιτώσει. Συγκεκριμέ­να, ορίζεται το εξής: «Η πράξη δεν είναι άδικη και μένει ατιμώρητη αν ο υπαίτιος απέβλεπε στην εκπλήρωση καθήκοντός του ή στη διαφύλαξη έννομου ή για άλλο λόγο δικαιολογη­μένου ουσιώδους συμφέροντο­ς δημόσιου ή του ίδιου ή κάποιου άλλου, το οποίο δεν μπορούσε να διαφυλαχθε­ί διαφορετικ­ά».

Και στο άρθρο 9 ωστόσο του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (ΓΚΠΔ) της ΕΕ ορίζεται ότι αν υφίστανται λόγοι δημόσιου συμφέροντο­ς είναι νόμιμη η επεξεργασί­α αυτών των δεδομένων. Ετσι, έχει προβλεφτεί ότι οι δημόσιες αρχές (μόνο αυτές όμως) για σκοπούς υγειονομικ­ής ασφάλειας μπορούν να επεξεργάζο­νται αυτά τα δεδομένα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece