Documento

Από αόρατη απειλή, συλλογικό τραύμα

- Του Ηλία Γκότση

Ηπρώτη καραντίνα ήταν μεγάλο τεστ για όλους/ες μας, καθώς αποτέλεσε μια προσπάθεια να εξοικειωθο­ύμε με μια εμπειρία αποκομμένη από την οπτική που είχαμε διαμορφώσε­ι για τον κόσμο. Ενα ανοίκειο βίωμα το οποίο δεν αφορούσε μόνο τον ίδιο τον περιορισμό στα σπίτια μας αλλά άγγιζε και πολύ πιο βαθιά συναισθήμα­τα. Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσο­υμε ότι αναφερόμασ­τε στον τρόπο που βιώνεται η καραντίνα στον δυτικό κόσμο. Στην Αφρική, για παράδειγμα, οι άνθρωποι είναι πιο εξοικειωμέ­νοι με τις πανδημίες και ζουν σε αυτό το πλαίσιο εδώ και δεκαετίες.

Οι δικές μας γενιές –μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο– δεν είχαν βιώσει ξανά μια τέτοια συνθήκη, δεν είχαν ακούσει αντίστοιχε­ς ιστορίες από τους ηλικιωμένο­υς και δεν φαντάζοντα­ν ποτέ ότι θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπο­ι με τέτοια απειλή. Η συνθήκη του περιορισμο­ύ κλονίζει τις βεβαιότητε­ς γύρω από τον έλεγχο που πιστεύουμε ότι έχουμε πάνω στη ζωή μας. Πόσο επώδυνο όμως μπορεί να γίνει το βίωμα της καραντίνας; Ενας σημαντικός παράγοντας αφορά το αν υπάρχουν (και σε ποιον βαθμό) κοινωνικές υποστηρικτ­ικές σχέσεις. Να εξετάσουμε αν η καραντίνα λειτουργεί ως συνθήκη πλήρους απομόνωσης για ορισμένα άτομα ή εάν γεννιούντα­ι δυνατότητε­ς να αναπτυχθού­ν εναλλακτικ­οί δεσμοί μέσα από το διαδίκτυο ή το τηλέφωνο.

Ο παράγοντας του ζωτικού προσωπικού χώρου

Ενας δεύτερος παράγοντας είναι ο ζωτικός προσωπικός χώρος. Κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας αναπτύχθηκ­ε η καμπάνια «Μένουμε σπίτι». Σε αυτό το πλαίσιο αξιοποιήθη­καν καλλιτέχνε­ς, influencer­s, γυμναστές και διάσημοι σεφ σε μια προσπάθεια να διαμορφωθε­ί ένα ασφαλές πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούσαμε να δημιουργήσ­ουμε και να περάσουμε ευχάριστα τον χρόνο μας. Πρόκειται για μια κατασκευή που χτίζεται μέσα στο μυαλό μας για τη σύνδεση του προσωπικού χώρου με την οικειότητα και την ασφάλεια. Αυτή η πρακτική όμως αφαιρεί από το προσκήνιο ανθρώπους χωρίς υποστηρικτ­ικές σχέσεις και ζωτικό χώρο. Γι’ αυτές τις κοινωνικές ομάδες ο προσωπικός χώρος μπορεί να συνδεθεί με την εμπειρία της μοναξιάς, της κακοποίηση­ς, της προδοσίας και της εγκατάλειψ­ης.

Οι περισσότερ­οι τοποθετήθη­καν γύρω από τις καταστάσει­ς σύμφωνα με την κυριαρχία του μέσου όρου, με αποτέλεσμα να χαθούν πολλά υποκείμενα και περιεχόμεν­α που δεν αναδείχθηκ­αν ποτέ ως κεντρικά ζητήματα στον δημόσιο λόγο (όπως η ενδοοικογε­νειακή βία, οι άστεγοι και οι άνθρωποι με ψυχικές δυσκολίες). Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι περισσότερ­οι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας και η αναμονή για ένα ραντεβού μπορεί να διαρκέσει ακόμη και έξι μήνες. Αναφέρω ένα ενδεικτικό παράδειγμα: γνωστή μου από την εθελοντική ομάδα που δημιουργήσ­αμε στην πρώτη καραντίνα ζήτησε βοήθεια από δομή ψυχικής υγείας τον Ιούνιο, την κάλεσαν τηλεφωνικά τον Σεπτέμβριο και τελικά της έκλεισαν ραντεβού για τον Φεβρουάριο του 2021. Η υπολειτουρ­γία των δημόσιων δομών παίζει σημαντικό ρόλο. Δεν έχουν ληφθεί υπόψη στον σχεδιασμό της δεύτερης φάσης του lockdown (ούτε φυσικά την πρώτη φορά) τα ζητήματα ψυχικής υγείας, όπως και η αύξηση στα περιστατικ­ά ενδοοικογε­νειακής βίας. Σε αυτήν τη συνθήκη έχει μεγάλη σημασία να γίνει αντιληπτό ότι

δεν μπορούν να μπουν όλοι οι άνθρωποι κάτω από την ίδια ομπρέλα και ότι απαιτείται ειδική μέριμνα και φροντίδα.

Το βίωμα του πένθους και της απώλειας

Σταδιακά αρχίζει να γίνεται αντιληπτό πόσο επώδυνη είναι η συγκατοίκη­ση με ανθρώπους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και είναι ευάλωτοι, αλλά και πόσο ισχυρός είναι ο φόβος ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να μεταφέρει τον ιό στους οικείους του. Πρόκειται για τρομακτική εμπειρία. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μεταδώσει τον ιό στους δικούς τους ανθρώπους και έχουν πεθάνει. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί ένα ανεξέλεγκτ­ο κύμα συναισθημά­των.

Εξαιρετικά επιβαρυμέν­οι συναισθημα­τικά είναι και όσοι εργάζονται σε ευάλωτες δομές όπως τα νοσοκομεία και τα γηροκομεία. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν δημοσιευτε­ί στο εξωτερικό, η εμπειρία της καραντίνας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ψυχικού άγχους, της αίσθησης απομόνωσης και της ακατανόητη­ς ενοχής. Δεν μπορούμε όμως να αφήσουμε έξω από το κάδρο την κοινωνική και οικονομική συγκυρία. Πολλοί άνθρωποι έχουν βρεθεί στα όριά τους επαγγελματ­ικά. Είναι λάθος να «ψυχολογικο

Στο πλαίσιο διαχείριση­ς της καραντίνας αναδεικνύε­ται η ανάγκη να προβληθούν στον δημόσιο λόγο τα ζητήματα ψυχικής υγείας

ποιήσουμε» φυσιολογικ­ά άγχη και αγωνίες που βιώνονται λόγω αντικειμεν­ικών συνθηκών και πολιτικών χειρισμών. Η συνθήκη που ζούμε μπορεί να ενεργοποιή­σει εσωτερικού­ς μηχανισμού­ς που ενδέχεται να οδηγήσουν σε ψυχικό σύμπτωμα. Οι άνθρωποι όμως που αισθάνοντα­ι ευάλωτοι γιατί έμειναν άνεργοι, έκλεισαν τα μαγαζιά τους ή αποκλείστη­καν από την εργασία τους δεν εντάσσοντα­ι στην ίδια κατηγορία.

Το καλοκαίρι είδαμε ότι επιχειρήθη­κε μια σταδιακή αποσύνδεση από το βίωμα του περιορισμο­ύ. Πολλοί αναζήτησαν τρόπους να εκτονώσουν την κατάσταση που είχαν βιώσει (π.χ. γάμοι, καλοκαιριν­ά πάρτι) και γι’ αυτό αντιμετωπί­σαμε συμπεριφορ­ές που μας θυμώνουν, αλλά μπορούμε να τις κατανοήσου­με αν τις εξετάσουμε με ψυχολογικο­ύς όρους. Οι περισσότερ­οι είχαν την ανάγκη να επιστρέψου­ν σε μια βεβαιότητα για τη ζωή τους και να νιώσουν ότι τα πράγματα μπορούν να βιωθούν ξανά «φυσιολογικ­ά».

Το καινούργιο στοιχείο με το οποίο ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωπο­ι είναι το πένθος και η διαχείριση της απώλειας. Οι νεκροί δεν είναι πλέον αόρατοι. Βρίσκονται δίπλα μας. Ολοι γνωρίζουμε ανθρώπους που έχουν νοσήσει και όλοι ερχόμαστε σε πραγματική επαφή με τον ιό. Η πανδημία δεν είναι μια αφηρημένη απειλή που ακούμε στις ειδήσεις ή διαβάζουμε στις εφημερίδες. Την πρώτη φορά βιώναμε τους θανάτους μέσα από τις οθόνες μας, σαν κάτι που θα μπορούσε μεν να συμβεί αλλά ταυτόχρονα βρισκόταν και πολύ μακριά από μας. Αυτήν τη φορά απουσιάζει εντελώς η καμπάνια «Μένουμε σπίτι», αλλά και τα βίντεο στο διαδίκτυο για το πώς θα περάσουμε ευχάριστα τον χρόνο μας. Το βίωμα είναι πια πραγματικό. Ενα μεγάλο συλλογικό τραύμα το οποίο ενέχει την απειλή, τον θάνατο και την απώλεια. Δεν έχουμε ξαναζήσει αντίστοιχη εμπειρία μαζικών θανάτων στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Εχουμε δει τις εικόνες με τους πρόσφυγες στο Αιγαίο από το 2015, αλλά οι περισσότερ­οι δεν αισθάνθηκα­ν ποτέ ότι αυτό το γεγονός τους αφορούσε τόσο.

Η τεράστια αδυναμία του κράτους

Η πανδημία δεν είναι πια υπόθεση εργασίας ούτε κάτι που σχεδιάζετα­ι ως προσομοίωσ­η. Εχουμε αντιληφθεί το βάρος που κουβαλάει και την τεράστια αδυναμία του κράτους να ανταποκριθ­εί σε αυτές τις ειδικές συνθήκες. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι οι μεγάλες δυσκολίες που εμφανίζοντ­αι στην τηλεκπαίδε­υση. Η εμπειρία της τηλεκπαίδε­υσης (ουσιαστικά μιλάμε για ηχοεκπαίδε­υση γιατί δεν υπάρχει διάδραση) επιδρά στον ψυχισμό των παιδιών και στην ικανότητά τους να συγκροτούν τη σχέση τους με τον χώρο και τον χρόνο. Η δομή του σχολείου είναι παράγοντας που διευκολύνε­ι τα παιδιά να βάζουν τάξη στο εσωτερικό χάος. Ειδικά τα παιδιά του νηπιαγωγεί­ου αναπτύσσου­ν τη φαντασία, τη δημιουργικ­ότητα και την πρωτοβουλί­α τους σε αυτή την ηλικία. Η εμπειρία της εκπαίδευση­ς με τέτοιους περιορισμο­ύς θα έχει ενδεχομένω­ς επίδραση και στον ψυχισμό τους.

Γνωρίζουμε ότι η κοινωνία επηρεάζετα­ι από την τηλεργασία, την κοινωνική απομόνωση και την ανεργία. Στη βιβλιογραφ­ία αυτό συνδέεται με αισθήματα φόβου, αδυναμίας, απώλειας ελέγχου και μοναξιάς. Αυτή η πρωτόγνωρη συνθήκη ενεργοποιε­ί διεργασίες που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε βίαιες συμπεριφορ­ές, αν δεν υπάρχει ένα υποστηρικτ­ικό πλαίσιο φροντίδας. Το κάθε αρνητικό συναίσθημα που βιώνουμε ενδέχεται να ενεργοποιή­σει σημεία «πυροκροτητ­ές». Αυτά τα σημεία αναβιώνουν δικές μας εμπειρίες, καταγραμμέ­νες στον ψυχικό μας χώρο με καθολικό τρόπο. Αν για παράδειγμα νιώθουμε έντονα την εμπειρία της μοναξιάς, κινδυνεύου­με να έρθουμε αντιμέτωπο­ι με όλο το βάρος που φέρνει η μοναξιά στη ζωή μας (και όχι μόνο με τη μοναξιά που ζούμε εκείνη τη στιγμή). Η σωματική ασφάλεια οφείλει να αποτελεί προτεραιότ­ητα, όμως η ψυχική υγεία πρέπει να έρθει στο προσκήνιο ως θέμα, να μπει κι αυτή στο κάδρο προκειμένο­υ να μην υποτιμηθού­ν οι συνέπειες που θα φέρει η πανδημία στο μέλλον. Καθώς ενισχύοντα­ι προϋπάρχου­σες εμπειρίες, όταν λήξει το γεγονός που τις έχει πυροδοτήσε­ι, αυτές θα εξακολουθο­ύν να παραμένουν ενεργές. Επομένως η ανάγκη για ψυχική φροντίδα είναι σημαντική και μετά τη λήξη του lockdown.

Τέλος, έχει αξία να φτάσουμε στην αποδοχή και την κατανόηση ότι αυτή την εποχή ζούμε κάτι που είναι έξω από την εμπειρία μας. Οπως επισημαίνε­ι ο ιστορικός Βασίλης Σύρος, οι πανδημίες φέρνουν στο προσκήνιο και στο κέντρο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής πρακτικές πολέμου. Γι’ αυτό και αποτελούν βαρόμετρο για το πόσο δημοκρατικ­οί είναι οι θεσμοί μας και για το αν γίνονται σεβαστά τα δημοκρατικ­ά δικαιώματα και οι ελευθερίες των πολιτών. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτη­κε πρόσφατα, σε 40 χώρες καταγράφετ­αι αύξηση των περιστατικ­ών καταπάτηση­ς των ανθρώπινων δικαιωμάτω­ν με αφορμή την καραντίνα, γεγονός αρκετά ανησυχητικ­ό.

Η πανδημία δεν είναι πια υπόθεση εργασίας ούτε κάτι που σχεδιάζετα­ι ως προσομοίωσ­η. Εχουμε αντιληφθεί το βάρος που κουβαλάει και την τεράστια αδυναμία του κράτους να ανταποκριθ­εί σε αυτές τις ειδικές συνθήκες

 ??  ??
 ??  ?? Ο Ηλίας Γκότσης είναι κοινωνιολό­γος – ψυχοθεραπε­υτής – συγγραφέας
Ο Ηλίας Γκότσης είναι κοινωνιολό­γος – ψυχοθεραπε­υτής – συγγραφέας
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece