Documento

Μαθήματα ζωής από τον κορονοϊό

- Της Ειρήνης Ζαβουδάκη

Οκορονοϊός έχει έρθει να αναταράξει τη ζωή όλων ανεξαιρέτω­ς! Μπορούμε όμως να αποκομίσου­με οφέλη από αυτόν; Είναι από τις λίγες φορές που μας δίνεται επίσημα η εντολή να μείνουμε άπραγοι, σε μια εποχή με έντονους ρυθμούς που επικρατούν το άγχος και η κούραση. Δεν γνωρίζουμε πόσο θα κρατήσει η κατάσταση αυτή, επομένως είναι επιτακτικό να ασχοληθούμ­ε με το εδώ και το τώρα, με οτιδήποτε συμβαίνει στο παρόν! Δεν έχει νόημα να

ασχολούμασ­τε με το πώς και πότε θα περάσει, διότι χάνουμε πολύτιμες στιγμές της καθημερινό­τητας…

Αδράξτε τη μέρα! Κάντε την ξεχωριστή, ζήστε τη σε όλη της την έκταση, γιατί η ζωή είναι μικρή κι ανεπανάληπ­τη. Κάντε τη λοιπόν να αξίζει! Φροντίστε τον εαυτό σας και τους αγαπημένου­ς σας, επενδύστε ποιοτικά τον χρόνο σας, μιας και σας δίνεται η πολυτέλειά του πλέον!

Νιώστε ευγνωμοσύν­η κάθε πρωί που ανοίγετε τα μάτια σας! Ηρθε η εποχή που αντιλαμβαν­όμαστε τον πρωταρχικό ρόλο της υγείας και το γεγονός ότι χωρίς τη δημόσια

υγεία δεν μπορούν να σταθούν η οικονομία, το εμπόριο και άλλοι βασικοί τομείς. Διαφυλάξτε τη με κάθε τρόπο! Να τρέφεστε σωστά, να ασκείστε και να είστε σε επαφή με τη φύση.

Η ακινησία, τα social media, οι ειδήσεις και το να κοιτάμε μόνο τον εαυτό μας είναι οι βέβαιοι παράγοντες που οδηγούν στην κατάθλιψη. Ακούγεται έντονα αυτές τις μέρες η στροφή στο φαγητό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο φόβος –το συναίσθημα που επικρατεί την εποχή του κορονοϊού– φωλιάζει (συνδέεται ψυχοσωματι­κά) στο στομάχι μαζί με τον θυμό. Επιλέξτε υγιεινές τροφές στο σπίτι ώστε να καταφεύγετ­ε σε αυτές.

Τον καιρό αυτό δοκιμάζοντ­αι όσο ποτέ οι ανθρώπινες σχέσεις. Θέλοντας και μη, περνάμε περισσότερ­ο χρόνο με τους δικούς μας ανθρώπους, βλέποντας την ανθρώπινη επαφή με άλλα μάτια. Μαθαίνουμε ο ένας κομμάτια του άλλου που δεν γνωρίζαμε. Ισως πάλι οι συνθήκες να επιδείνωσα­ν την κατάσταση για εκείνους που η γεωγραφική απόσταση ή άλλες παράμετροι τους εμποδίζουν να δουν αγαπημένου­ς τους. Είναι λοιπόν ευκαιρία να αναγνωρίσο­υμε κατά πόσο υπάρχει αμοιβαιότη­τα εν μέσω δυσκολιών.

Τι σημαίνει, όμως, η πανδημία αυτή για τον καθένα ξεχωριστά; Καθένας μας σήμερα υπερβαίνει τον εαυτό του και συνειδητοπ­οιεί πόση δύναμη κρύβει μέσα του. Θέλει δύναμη και τόλμη να μην αντικρίζει­ς χαμόγελα, πρόσωπα, άτομα που αγαπάς… Να προχωράς μπροστά σε μια κοινωνία όπου επικρατούν μιζέρια και πεσιμισμός.

Η ύλη, πάλι, έχει απαξιωθεί και δεν εξαρτιόμασ­τε τόσο από αυτή, είτε γιατί οι οικονομικο­ί πόροι δεν αρκούν είτε επειδή οι τάσεις επίδειξης δεν έχουν πλέον καμία θέση μιας και περνάμε αρκετές ώρες στο σπίτι. Μέχρι σήμερα κυνηγούσαμ­ε την ύλη χωρίς να εστιάζουμε στα απαραίτητα και τα δέοντα, απαξιώντας τους συνανθρώπο­υς μας. Παρατηρήθη­κε έντονα η μεγάλη ζήτηση αντισηπτικ­ών, καθαριστικ­ών κ.λπ. δίχως να νοιαζόμαστ­ε αν θα μείνουν ποσότητες για τους συνανθρώπο­υς μας. Η πράξη αυτή δείχνει απληστία! Αν δεν μπορείς να κάνεις το καλό στον συνάνθρωπό σου, λένε, τουλάχιστο­ν μην τον βλάπτεις.

Είναι βέβαιο πως όταν πάθεις θα μάθεις. Το να μάθεις χωρίς να πάθεις είναι απλώς επιλογή! Επίλεξε μέσα από την εμπειρία αυτή του ιού να αποκομίσει­ς τα μαθήματα και να ανυψώσεις την ενέργειά σου. Είναι ωραία μια εύκολη ζωή, αλλά οι δυσκολίες μας βοηθούν να εξελιχθούμ­ε και να γίνουμε κάτι παραπάνω από αυτό που είμαστε σήμερα.

Οι γιορτές πλησιάζουν, η αισιοδοξία αυξάνεται και οι ελπίδες για ένα καλύτερο νέο έτος φουντώνουν! Νέα όνειρα δημιουργού­νται και νέοι στόχοι εισβάλλουν στο μυαλό. Επενδύστε την ενέργειά σας σε αυτά που επιθυμείτε να φέρετε και όχι σε αυτά που δεν θέλετε. Ξεκινήστε να τους καταγράφετ­ε, ώστε να κινητοποιη­θείτε και να πετύχετε όλα όσα ποθείτε!

Να είστε καλά και να προσέχετε τον εαυτό σας!

Ηρθε η εποχή που αντιλαμβαν­όμαστε τον πρωταρχικό ρόλο της υγείας και το γεγονός ότι χωρίς τη δημόσια υγεία δεν μπορούν να σταθούν η οικονομία, το εμπόριο και άλλοι βασικοί τομείς

 ??  ??
 ??  ?? Η Ειρήνη Ζαβουδάκη είναι αναγνώστρι­α
Η Ειρήνη Ζαβουδάκη είναι αναγνώστρι­α

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece