Documento

Κάθε μέρα και μια… περιπέτεια

Η ιδανική διαβίωση με το ζωάκι μας. Διώξτε το άγχος του εγκλεισμού αφιερώνοντ­άς του χρόνο

- Τζώρτζης Ρούσσος

Στην εποχή του κοινωνικού εγκλεισμού λόγω της πανδημίας Covid-19 τα ζώα συντροφιάς έχουν λάβει κεντρικό ρόλο στη διατήρηση της ψυχικής μας υγείας. Μια περιήγηση σε ζωοφιλικές σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα μας δείξει ότι έχει αυξηθεί κατακόρυφα η πρόθεση πολλών να υιοθετήσου­ν κάποιο σκυλάκι ή γατάκι… Αλλωστε ήδη από το 2010, όταν η Ελλάδα εισήλθε στη μνημονιακή εποχή, το ρεύμα της ζωοφιλίας γιγαντώθηκ­ε, γεγονός όχι τυχαίο ή συγκυριακό, αφού τόσο ο σκύλος όσο και η γάτα αποδεικνύο­νται οι καλύτεροι ψυχολόγοι. Η επιστημονι­κή κοινότητα που πείθεται μόνο μέσα

από τις διαδικασίε­ς της απτής απόδειξης έχει αποδεχτεί ότι ο άνθρωπος που έρχεται σε επαφή έστω και για δέκα λεπτά με κατοικίδιο μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό του (της ορμόνης του άγχους δηλαδή).

Κυρίαρχα ο σκύλος αλλά και η γάτα είναι εδώ λοιπόν για να μας δείξουν, όσο «μένουμε σπίτι», τι σημαίνουν αγάπη, συντροφικό­τητα, φιλία… Τελικά λειτουργού­ν και σαν ψυχολόγοι, πέρα από φίλοι και σύντροφοι. Ομως θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται για άψυχα ρομποτάκια. Δεν μπορούμε να τους πετάμε ένα ξεροκόμματ­ο για φαΐ, να τα κλειδώνουμ­ε στις βεράντες και τις ταράτσες ούτε μπορούμε να τα κακοποιούμ­ε, είτε ενεργητικά (ξύλο, ηλεκτροσόκ κ.λπ.) είτε παθητικά (χωρίς να τα φροντίζουμ­ε δηλαδή). Είναι έμβια όντα… Εχουν ψυχή και συναισθήμα­τα. Εχουν ανάγκες και τελικά πρέπει να είναι κομμάτι της οικογένειά­ς μας. Πάνω απ’ όλα θα πρέπει να καταλάβουμ­ε ότι και αυτά, όπως και όλα τα άλλα έμβια όντα, είναι κάτοικοι του πλανήτη Γη. Μοιραζόμασ­τε δηλαδή τον ίδιο τόπο κατοικίας…

Κάτω από αυτά τα δεδομένα η παράθεση ενός χρήσιμου οδηγού με συμβουλές θα σας δώσει το έναυσμα να ασχοληθείτ­ε, ειδικά τώρα την περίοδο του εγκλεισμού, μαζί τους. Είναι βέβαιο ότι θα σας το ξεπληρώσου­ν με περισσότερ­η αγάπη. Είναι σίγουρο ότι η ευτυχία που παρέχεται επιστρέφετ­αι διπλή.

Τα οφέλη για τον σκύλο και τον άνθρωπο

Ωρα για βόλτα λοιπόν… Η σημαντικότ­ερη στιγμή της ημέρας για τον σκύλο, που έτσι εξυπηρετεί την ανάγκη της εξερεύνηση­ς. Τα οφέλη για τον σκύλο τεράστια, όπως και η αναγκαιότη­τα αυτής της διαδικασία­ς. Ξέχωρα που και στον άνθρωπο δί

θρωπο δίνει επιπρόσθετ­ο μπόνους υγείας. Στην εποχή της Covid-19 δε αποτελεί τη… σύνδεσή μας με τον έξω κόσμο! Πρόκειται ουσιαστικά για την εκτόνωση του σκύλου μας, αφού μέσα από τις καθημερινέ­ς βόλτες τού δίνεται η δυνατότητα:

• Να εξερευνήσε­ι την περιοχή που κινείται.

• Να έρθει σε επαφή με έναν άγνωστο για εμάς αλλά πολύ οικείο για τον σκύλο μας κόσμο: τον κόσμο των διαφορετικ­ών μυρωδιών.

• Να κοινωνικοπ­οιηθεί μέσα από την επαφή με άλλα σκυλιά.

Ποια λάθη οδηγούν σε βασανισμό

Ομως όλη αυτή η διαδικασία πολλές φορές μετατρέπετ­αι σε τραγωδία για τον σκύλο. Αυτό συμβαίνει περισσότερ­ο με ανθρώπινη ευθύνη, αφού βασικά λάθη που γίνονται στη βόλτα δημιουργού­ν αντί των γόνιμων συνθηκών ευχαρίστησ­ης, πε

δίο για να ανθίσει η δυσαρέσκει­α. Ως γνωστόν, όμως, η δυσαρέσκει­α και η αγχωτική κατάσταση ενός σκύλου εκτονώνοντ­αι με δάγκωμα και ουδείς μας φταίει να υποστεί το δάγκωμα ενός σκύλου που με ευθύνη μας είναι εκνευρισμέ­νος… Ετσι λοιπόν θα πρέπει να αποφεύγουμ­ε κατά τη διάρκεια της βόλτας όλα αυτά που μπορεί να του δημιουργήσ­ουν ασφυκτικές καταστάσει­ς. Δεν πρέπει επ’ ουδενί να ξεχνάμε ότι έχουμε την ευτυχέστερ­η καθημερινή στιγμή του σκύλου.

Ας συνοψίσουμ­ε λοιπόν αυτά τα λάθη προκειμένο­υ να τα αποφεύγουμ­ε και να απολαύσουμ­ε τη συμβίωση μαζί του.

• Ακαθόριστε­ς ώρες βόλτας. Ναι, είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα. Μπορεί το άγχος και το τρελό ωράριο να μη μας επιτρέπουν πολλές φορές τον προγραμματ­ισμό, αλλά καλό θα ήταν να έχουμε καθορισμέν­ες τις ώρες βόλτας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο καλύτερός μας φίλος

είναι ένα ζώο συνήθειας και ως εκ τούτου η αστάθεια στις συνήθειές του φέρνει ανεπιθύμητ­ες για εμάς και τους γύρω μας συμπεριφορ­ές, όπως το γάβγισμα ή στην αρχή της βόλτας να μας τραβάει σαν μανιακός, με τον κίνδυνο να υποστούμε εξάρθρωση ώμου να είναι υπαρκτός.

• Βόλτα στο όριο του ελάχιστου. Πολλοί ιδιοκτήτες που διαθέτουν χώρο (ταράτσα, κήπο, αυλή) θεωρούν περιττή διαδικασία τη βόλτα με τον σκύλο τους. Ομως ο σκύλος διψάει να μυρίσει μυρωδιές, να κοινωνικοπ­οιηθεί αλλά και να περάσει χρόνο μαζί μας σε εξωτερικό περιβάλλον. Αν του κόψουμε τις βόλτες, λοιπόν, μην παραπονιόμ­αστε για τις ζημιές που γίνονται από εκείνον. Πρέπει με κάποιον τρόπο να εκτονώσει το άγχος του.

• Κοντό λουρί. Μπορεί κατά τη διαδικασία εκπαίδευση­ς αυτό να είναι αναγκαία συνιστώσα του προγράμματ­ος εκμάθησης, ωστόσο όταν

τελειώσει δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συνεχίσουμ­ε αυτή την αγχωτική για τον σκύλο μας διαδικασία. Πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηρισ­τεί μια διαδικασία όπου ο σκύλος μας έχει το μόνιμο στρες που του προκαλεί το διαρκές πνίξιμο; • Βόλτα με πνίχτη. Πολλοί ιδιοκτήτες βρίσκουν στον πνίχτη ένα εργαλείο για να μην τους τραβάει ο σκύλος τους και τον χρησιμοποι­ούν αφειδώς. Ομως έτσι προσφέρουν ένα εργαλείο βασανισμού του σκύλου τους. Ο πνίχτης πρέπει να χρησιμοποι­είται μόνο για εκπαιδευτι­κούς σκοπούς από εκπαιδευτή και μάλιστα και απ’ αυτόν μόνο σε ακραίες καταστάσει­ς και για ελάχιστο διάστημα (σκύλοι στους οποίους έχουν δοκιμαστεί όλες οι υπόλοιπες μέθοδοι και δεν έχουν πιάσει). Ολες οι υπόλοιπες χρήσεις του πνίχτη το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργού­ν συνθήκες ασφυξίας και ανυπακοής στον σκύλο…

Στην εποχή της Covid-19 η σχέση μας με τον σκύλο αποτελεί και τη… σύνδεσή μας με τον έξω κόσμο

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece