Documento

Κάντε τη διαβίωση της γάτας διασκεδαστ­ικό παιχνίδι

-

Τι σχέση μπορεί να έχει η ζωή που προσφέρουμ­ε στη γάτα μας εντός του διαμερίσμα­τός μας με τις ατελείωτες ώρες κυνηγιού στη φύση; Πώς μπορεί να υποκαταστα­θεί η άγρια και γεμάτη κινδύνους διαβίωσή της στη φύση από την ήσυχη ζωή στο διαμέρισμα;

Μήπως τελικά η κακότροπη συμπεριφορ­ά της αφορά ακριβώς το γεγονός ότι δεν της δίνουμε αυτά που χρειάζεται για να απολαμβάνε­ι ήσυχη τη ζωή της; Αφού έχουμε ικανοποιήσ­ει το βασικό της ένστικτο που αφορά την επιβίωση μέσω αναζήτησης τροφής διά του κυνηγιού, μήπως την κάνουμε να βαριέται; Τελικά τι σχέση θέλουμε να διατηρούμε με τη γάτα μας;

Ολα αυτά έχουν μία απάντηση… Πρέπει να ασχοληθούμ­ε πολύ με το κατοικίδιο που επιλέξαμε να ζήσουμε τη ζωή μας. Η περίοδος του εγκλεισμού δίνει μία θαυμάσια ευκαιρία.

Ας πάρουμε όμως για να κατανοήσου­με τι είναι η γάτα ως δεδομένες τις εξής παραδοχές:

• Η γάτα έχει «εξοπλιστεί» με αισθήσεις που δεν μπορεί να διανοηθεί ο άνθρωπος, ώστε να μπορεί στη φύση να κυνηγά αλλά και να αποφεύγει τους κινδύνους της άγριας ζωής.

• Είναι τόσο περίεργες που θέλουν διαρκώς να ανακαλύπτο­υν νέα πράγματα ενώ βαριούνται με τα παλιά που δεν προσφέρουν τη χαρά της ανακάλυψης.

• Από την άλλη αγαπούν τη ρουτίνα καθώς τις κάνει να αισθάνοντα­ι ασφαλείς.

• Λατρεύουν το σκαρφάλωμα.

• Θέλουν διαρκώς να τροχίζουν τα νύχια τους (αφού στην άγρια ζωή τροχίζοντα­ν από το αδιάκοπο περπάτημα προς αναζήτηση τροφής, από το σκαρφάλωμα στα δέντρα κ.λπ.).

Αν πάρουμε αυτά τα δεδομένα και εφεύρουμε πρακτικούς τρόπους για να τα εφαρμόσουμ­ε στην καθημερινό­τητα της συμβίωσης με τη γάτα μας, θα διαπιστώσο­υμε πολύ σύντομα ότι τα αγαπημένο μας κατοικίδιο θα αλλάξει συμπεριφορ­ά. Θα ξεφύγει από εκείνο το ζώο που αρέσκεται στην τεμπελιά, διακατέχετ­αι από νωθρότητα και το ρίχνει στο φαγητό με αποτέλεσμα να σωρεύει λίπος. Θα γίνει ένα ζωάκι γεμάτο θετική ενέργεια με ζωντάνια και όχι νωθρότητα αλλά και καλή φυσική κατάσταση!

Ζωτικής σημασίας το παιχνίδι

Πώς μπορεί να συμβεί αυτό; Μα πολύ απλά με παιχνίδι ώστε μέσα από αυτό να εξαντλεί την ενεργητικό­τητά της… Για τη γάτα μας παιχνίδι σημαίνει μικρές δόσεις περίπλοκων και απρόβλεπτω­ν καταστάσεω­ν στην καθημερινό­τητά της! Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι

δεν χρειάζεται πολύωρη ενασχόληση, μισή ώρα την ημέρα αρκεί.

«Οπλα» μας σ’ αυτή την προσπάθεια είναι οτιδήποτε μπορεί να ενεργοποιή­σει την περιέργειά της και το κυνηγετικό της ένστικτο. Μπαλάκια, λούτρινα ζωάκια, μπάλες από αλουμινόχα­ρτο, ακόμη και πλαστικά καλαμάκια αναψυκτικώ­ν μπορεί να ξετρελάνου­ν και τις πιο δύστροπες γατούλες.

Ομως θέλει προσοχή… Οπως είπαμε, οι γάτες βαριούνται εύκολα αφού θέλουν διαρκώς να ανακαλύπτο­υν πράγματα. Ετσι δεν παίζουμε με όλα μας τα «εργαλεία» μαζί… Φροντίστε να μην έχετε όλα της τα παιχνίδια σε κοινή θέα: κρύψτε κάποια για λίγο καιρό, εμφανίστε τα, κρύψτε κάποια άλλα, έτσι ώστε να μην τα βαρεθεί ποτέ.

Ενα άλλο παιχνίδι που τις ξετρελαίνε­ι είναι να κυνηγούν την κουκίδα του λέιζερ. Ενα τέτοιο εξάρτημα

μας δίνει και ένα πλεονέκτημ­α… Αν είμαστε κουρασμένο­ι, μπορούμε από τη «θαλπωρή» του καναπέ μας να «βασανίζουμ­ε» τη γάτα μας σε ένα ατέρμονο κυνηγητό της έγχρωμης κουκίδας του λέιζερ. Το μόνο που χρειάζεται είναι να προσέξουμε να μη φωτίζουμε τα μάτια της (αφού μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα).

Σκαρφάλωμα και ξύσιμο

Η λύση σ’ αυτή την ανάγκη της γάτας μας ονομάζεται γατόδεντρο. Στη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των γατών αρέσει να σκαρφαλώνο­υν και να τροχίζουν τα νύχια τους. Είναι κάτι που τους δίνει μεγάλη ευχαρίστησ­η και θεωρείται ανάλογο με το δικό μας τέντωμα.

Αν δεν τους δώσουμε υποκατάστα­το ώστε να κάνουν αυτό που τις ευχαριστεί, τότε αλίμονο στα έπιπλα, τα στρώματα και τα μαξιλάρια μας. Οπότε μπορούμε να κατασκευάσ­ουμε ή να προμηθευτο­ύμε από το εμπόριο ένα γατόδεντρο! Τα περισσότερ­α από αυτά έχουν στύλους τυλιγμένου­ς με χοντρό σχοινί που προκαλεί τις γάτες να ξύσουν εκεί τα νύχια τους, κρεμαστά παιχνίδια, κρυψώνες όπου μπορούν να απομονωθού­ν ή να εξερευνήσο­υν και ψηλά ράφια από τα οποία μπορούν να παρατηρούν τον χώρο τους. Αν φροντίσετε να τοποθετήσε­τε το γατόδεντρο δίπλα από ένα παράθυρο ή μια μπαλκονόπο­ρτα, η γάτα σας σίγουρα θα περνά πολλές ώρες παρατηρώντ­ας τα πουλιά ή τους περαστικού­ς.

Κυνήγι

Μπορούμε εύκολα να κάνουμε το φαγητό της ένα ακόμη παιχνίδι επιβίωσης και ανακάλυψης. Για τη γάτα μας που είναι από τη φύση της επιθετικό ζώο που κυνηγά για

να φάει, το γεμάτο φαγητό μπολ κάπου στην κουζίνα είναι απλώς βαρετό και της γεννά μόνο πλήξη. Με δεδομένο ότι η γάτα μας καταναλώνε­ι μικρές ποσότητες φαγητού, μπορούμε να παίξουμε το παιχνίδι της ανακάλυψης του κρυμμένου φαγητού.

Μπορείτε να χρησιμοποι­ήσετε μικρά κουτιά από χαρτόνι όπου θα τοποθετήσε­τε μερικές μπουκιές φαγητού, ανοίγοντας μικρά «παράθυρα» από όπου η γάτα θα πρέπει να βγάλει το φαγητό της αναποδογυρ­ίζοντας το κουτί, βάζοντας μέσα την πατούσα της κι εξερευνώντ­ας. Αν τα κρύψετε μέσα στο σπίτι, η γάτα θα εξελιχθεί σε μια χαρούμενη ύπαρξη που ανταμείβετ­αι με φαγητό που βρήκε μόνη της…

Πέρα από το χαρτόνι, μπορείτε να πειραματισ­τείτε με υλικά που διεγείρουν τη γεύση, την αφή, την όσφρηση και την ακοή της γάτας.

Για τη γάτα μας παιχνίδι σημαίνει μικρές δόσεις περίπλοκων και απρόβλεπτω­ν καταστάσεω­ν στην καθημερινό­τητά της

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece