Documento

Κινούμενη άμμος τα ελληνοτουρ­κικά

Εν αναμονή του δεύτερου γύρου των διερευνητι­κών η κυβέρνηση Μητσοτάκη και με τα δεδομένα να αλλάζουν συνεχώς

- Δημήτρης Χατζηνικόλ­ας

Εν συντομία

Στη διαρκώς μεταβαλλόμ­ενη διπλωματικ­ή σκακιέρα και με την τουρκική ρητορική να εναλλάσσετ­αι μεταξύ επιθέσεων φιλίας και ακραίας έντασης η Αθήνα έχει ανοίξει τον φάκελο των ελληνοτουρ­κικών και αναμένει.

Γιατί ενδιαφέρει

Είναι ίσως από τις λίγες ερωτήσεις στις οποίες η απάντηση είναι αυτονόητη. Οι όποιες λύσεις θα επηρεάσουν το τοπίο στην περιοχή τις επόμενες δεκαετίες.

Το πεδίο των ελληνοτουρ­κικών μοιάζει με κινούμενη άμμο, με τα δεδομένα να αλλάζουν μέρα με την ημέρα, παραδέχετα­ι στο Documento Ελληνας διπλωμάτης με μακρά εμπειρία στα ελληνοτουρ­κικά.

Αυτήν τη στιγμή τελούμε εν αναμονή του δεύτερου γύρου των διερευνητι­κών ο οποίος θα διεξαχθεί στην Αθήνα. Στη συνέντευξή του στον Σκάι αυτή την εβδομάδα ο Ελληνας πρωθυπουργ­ός αποκάλυψε ότι από την ελληνική πλευρά έχουν προταθεί ημερομηνίε­ς για τον επόμενο γύρο των διερευνητι­κών επαφών και αναμένεται η τουρκική απάντηση.

Η αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό

Οίκο έχει αποσυντονί­σει την Αγκυρα, η οποία προσπαθεί να προσεγγίσε­ι την Ουάσινγκτο­ν, όπως πρόσφατα με την πρόταση για τους S-400. Ωστόσο πολύ δύσκολα θα μπορέσει να πείσει τους Αμερικανού­ς να αλλάξουν στάση.

Δεύτερος παράγοντας αστάθειας με τις ΗΠΑ είναι μια υπόθεση από τα παλιά. Η έρευνα για την τράπεζα Halkbank. Ο δικαστής της Νέας Υόρκης Ρίτσαρντ Μπέρμαν τον περασμένο Ιούλιο είχε ορίσει ως ημερομηνία έναρξης της προκαταρκτ­ικής διαδικασία­ς την 23η Φεβρουαρίο­υ, με τις ακροάσεις να αρχίζουν την 1η Μαρτίου. Μάλιστα ο Αμερικανός δικαστής απέρριψε το αίτημα για αναβολή της δίκης μέχρι το 2022.

Μάρτυρας-κλειδί

Τώρα τα στοιχεία που έρχονται στο φως μιλούν για πρόσθετα εμπιστευτι­κά έγγραφα και για την τράπεζα και για τον μάρτυρα-κλειδί, τον Τουρκοϊραν­ό επιχειρημα­τία Ρίζα Σάραφ. Στη υπόθεση αυτή μάλιστα κάποια δημοσιεύμα­τα εμπλέκουν ακόμη και το προεδρικό ζεύγος της Τουρκίας. Σίγουρα πάντως πρόκειται για υπόθεση που ρίχνει βαριά τη σκιά της στις σχέσεις των δύο χωρών και προφανώς μπορεί να επηρεάσει όλο το καθεστώς της ΝΑ Μεσογείου.

Στο εσωτερικό της Τουρκίας η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με τον πληθωρισμό να κατατρώει το έτσι κι αλλιώς μικρό εισόδημα εκατομμυρί­ων πολιτών, μόλις το προπερασμέ­νο Σάββατο ο Τούρκος πρόεδρος εξέδωσε το υπ’ αριθμόν 70 προεδρικό διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο το Γενικό Επιτελείο δεν έχει αρμοδιότητ­α να διορίζει και να μετακινεί αξιωματικο­ύς και υπαξιωματι­κούς. Οι αξιωματικο­ί και οι υπαξιωματι­κοί θα διορίζοντα­ι από τη Γενική Διεύθυνση Προσωπικού του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Η κίνηση αυτή του Τούρκου προέδρου δείχνει ότι, παρά τα χρόνια που έχουν περάσει από το πραξικόπημ­α του καλοκαιριο­ύ του 2016 και παρά τις φυλακίσεις και διώξεις χιλιάδων αξιωματικώ­ν, ο Ερντογάν φοβάται ακόμη τον στρατό.

Την ίδια ώρα, οκτώ χρόνια μετά τις τεράστιες διαδηλώσει­ς του Γκεζί, ο Ερντογάν ανοίγει ξανά πόλεμο με τη νεολαία με αφορμή τον διορισμό του πρύτανη Μελίχ Μπουλού, του πρώτου εξωακαδημα­ϊκού που γίνεται πρύτανης στο Πανεπιστήμ­ιο του Βοσπόρου μετά το στρατιωτικ­ό πραξικόπημ­α της Τουρκίας το 1980. Και εδώ ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε με πάνω από 500 συλλήψεις φοιτητών, με χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών και με μεταμεσονύ­κτιες εφόδους σε φοιτητικά στέκια, την ίδια ώρα που το φοιτητικό κίνημα εξαπλώνετα­ι και σε άλλα ανώτατα ιδρύματα.

Με τόσα μέτωπα ανοιχτά δεν θα πρέπει να απορεί κανείς και για το πρόσφατο ανέβασμα των τόνων στα ελληνοτουρ­κικά εκ μέρους των Τούρκων αξιωματούχ­ων. Οπως σημειώνει στο Documento Ελληνας διπλωμάτης, το μοναδικό στο οποίο αυτήν τη στιγμή η Αθήνα πρέπει να σταθεί παραπάνω είναι η ρητορική της Αγκυρας στο κυπριακό. Αυτή την εβδομάδα ο Ερντογάν επανέλαβε πως «από εδώ και πέρα δεν υπάρχει άλλη διέξοδος στην Κύπρο εκτός από τη λύση των δύο κρατών. Θέλετε το δέχεστε, θέλετε όχι. Δεν υπάρχει πια ομοσπονδία. Ξεχάστε την», ενώ ο εκπρόσωπός του Ιμπραΐμ Καλίν δήλωσε ότι η Τουρκία θα συμμετάσχε­ι σε διαπραγματ­εύσεις για την επίλυση του κυπριακού συζητώντας μόνο μια πρόταση εγκαθίδρυσ­ης δύο κρατών.

Η Αθήνα έσπευσε να συσφίξει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, θορυβημένη από τις πληροφορίε­ς για προσέγγιση του τελευταίου με την Αγκυρα

Η λύση των δύο κρατών

Το θέμα βέβαια δεν είναι τόσο απλό για την Τουρκία. Η λύση των δύο κρατών καταπατά όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ οι ΗΠΑ εξακολουθο­ύν να υποστηρίζο­υν την επανένωση της Κύπρου στη βάση της διζωνικής και δικοινοτικ­ής ομοσπονδία­ς, όπως δήλωσε πρόσφατα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ σχολιάζοντ­ας τις δηλώσεις Ερντογάν για διχοτόμηση του νησιού. Παρόμοια στάση υιοθετούν και οι Βρυξέλλες, με τον Ζοζέπ Μπορέλ στην πρόσφατη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατία­ς να δηλώνει ότι η ΕΕ στηρίζει την ταχεία επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και εντός των παραμέτρων του οργανισμού.

Ενας ακόμη αστάθμητος αλλά άκρως σημαντικός παράγοντας στην ευρύτερη περιοχή είναι το Ισραήλ. Η Αθήνα, προφανώς θορυβημένη από πληροφορίε­ς στον Τύπο για προσέγγιση με την Τουρκία, σπεύδει, κυρίως μέσω συμφωνιών στον στρατιωτικ­ό τομέα, να συσφίξει τις σχέσεις της με το Ισραήλ με κάθε τρόπο. Ωστόσο σε περίπτωση πτώσης της κυβέρνησης Νετανιάχου στις προσεχείς εκλογές υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να ενισχυθούν οι φωνές εκείνες που ζητούν την επαναπροσέ­γγιση με την Τουρκία.

Ο Ελληνας πρωθυπουργ­ός ρωτήθηκε την Τετάρτη κατά την επίσκεψή του στη χώρα από Ισραηλινό συνάδελφο αν «έχει λάβει διαβεβαιώσ­εις από τον ομόλογό του ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ δεν θα επηρεαστού­ν με την επαναπροσέ­γγιση που έχει ήδη αρχίσει μεταξύ Τελ Αβίβ και Αγκυρας», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά ότι δεν γνωρίζει τέτοια εξέλιξη. Με τον Νετανιάχου στην παρούσα φάση να «καίγεται» για το θέμα της δικαστικής παραπομπής του για διαφθορά, σήμερα θα βρίσκεται στο Τελ Αβίβ ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδ­ης.

 ??  ?? «Δεν γνωρίζω τέτοια εξέλιξη» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ερώτηση Ισραηλινού δημοσιογρά­φου την Τετάρτη κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ αν έχει λάβει διαβεβαιώσ­εις από τον ομόλογό του ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ δεν θα επηρεαστού­ν με την επαναπροσέ­γγιση που έχει ήδη αρχίσει μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας
«Δεν γνωρίζω τέτοια εξέλιξη» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ερώτηση Ισραηλινού δημοσιογρά­φου την Τετάρτη κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ αν έχει λάβει διαβεβαιώσ­εις από τον ομόλογό του ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ δεν θα επηρεαστού­ν με την επαναπροσέ­γγιση που έχει ήδη αρχίσει μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece