Documento

Να γίνουμε πιο πολλοί, πιο ικανοί και πιο μαχητικοί

- Της Λουίζας Ράζου

Δυνατό ΚΚΕ. Νους – καρδιά – οργανωτής της εργατικής-λαϊκής πάλης για τον σοσιαλισμό! Κάτω από αυτό το σύνθημα η ΚΕ του κόμματός μας έδωσε στη δημοσιότητ­α τα κείμενα με τις θέσεις που διαμόρφωσε, για να συζητηθούν μέσα σε όλο το κόμμα και στην ΚΝΕ για το 21ο Συνέδριό του.

Στο επίκεντρο των επεξεργασι­ών μας βρίσκεται πώς το κόμμα μας θα γίνει πιο ικανό στη δράση του σε συνθήκες όπου προστίθεντ­αι νέες δυσκολίες στην πάλη του κινήματος της εργατικής τάξης για την απαλλαγή από τα δεσμά της καπιταλιστ­ικής εκμετάλλευ­σης.

Το ΚΚΕ έχει ισχυρές ιστορικές παρακαταθή­κες. Παρά τις μεγάλες θύελλες του 20ού αιώνα και τις ανατροπές σε βάρος της σοσιαλιστι­κής προοπτικής, που σημάδεψαν την τελευταία 30ετία της δράσης του, στάθηκε όρθιο, άντεξε, κατάφερε να κάνει νέα βήματα μπροστά στην ανάπτυξη της επαναστατι­κής θεωρίας. Μελέτησε και έβγαλε συμπεράσμα­τα από την ιστορία του, από την πορεία οικοδόμηση­ς του σοσιαλισμο­ύ.

Η συστηματικ­ή προσπάθεια για την αποκατάστα­ση των επαναστατι­κών χαρακτηρισ­τικών του κόμματός μας όλη αυτή την κρίσιμη 30ετία γινόταν εν κινήσει, ενώ οι δυνάμεις του σε όλη την Ελλάδα είχαν συστηματικ­ή παρουσία και πλούσια πολιτική δράση, από την

οποία αντλούμε συμπεράσμα­τα.

Με αυτά τα υλικά στις «αποσκευές» μας πορευόμαστ­ε σε μια νέα δύσκολη φάση για τον λαό μας, θέτοντας ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων. Να γίνουμε πιο πολλοί, πιο ικανοί και άρα πιο μαχητικοί, να διευρύνουμ­ε και να βαθαίνουμε τους πολιτικούς και ιδεολογικο­ύς δεσμούς μας με τους εργαζόμενο­υς και τη νέα γενιά.

Από όλες τις πλευρές των εξελίξεων που αφορούν τη ζωή της εργατικής-λαϊκής οικογένεια­ς προβάλλει η αναγκαιότη­τα να σπάσει ο φαύλος κύκλος των αντιφάσεων του συστήματος, που όχι μόνο αδυνατεί να ικανοποιήσ­ει ζωτικές ανάγκες αλλά γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο, αντιδραστι­κό και καταπιεστι­κό. Συσσωρεύον­ται νέα στοιχεία, που αναδεικνύο­υν με παραστατικ­ό τρόπο πως η οργάνωση της οικονομίας με κριτήριο το καπιταλιστ­ικό κέρδος είναι το βασικό εμπόδιο για την κοινωνική πρόοδο και ευημερία. Η παγκόσμια διαχείριση της πανδημίας είναι ένα από αυτά. Εναν χρόνο μετά το ξέσπασμά της οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τα 2,3 εκατομμύρι­α (στην Ελλάδα τις 6.000), γιατί τα συστήματα υγείας, τα φάρμακα και τα εμβόλια είναι κερδοφόρα εμπορεύματ­α σε όλο τον καπιταλιστ­ικό κόσμο.

Για να γίνει lockdown στα κέρδη των καπιταλιστ­ών και όχι στη ζωή των εργατών απαιτούντα­ι κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και εργατική εξουσία που θα την υλοποιήσει. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα

Στο επίκεντρο των επεξεργασι­ών για το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ βρίσκεται πώς το κόμμα θα γίνει πιο ικανό στη δράση του σε συνθήκες όπου προστίθεντ­αι νέες δυσκολίες στην πάλη του κινήματος της εργατικής τάξης

που έχει επεξεργασμ­ένο τέτοιο πρόγραμμα και παλεύει για τη σοσιαλιστι­κή διέξοδο, συνδυάζοντ­ας αυτό τον δρόμο με την πάλη για όλα τα λαϊκά προβλήματα. Γι’ αυτό και μας απασχολούν η κατάσταση του εργατικού συνδικαλισ­τικού κινήματος, η ταξική διάρθρωση και η συγκέντρωσ­η της εργατικής τάξης, η κατάσταση των κοινωνικών συμμάχων της, των βιοπαλαιστ­ών αυτοαπασχο­λούμενων της πόλης και της υπαίθρου.

Σήμερα στη χώρα μας υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων, κατά πολύ πολλαπλάσι­ο αυτού που καταγράφετ­αι ως εκλογική επιρροή, που αναγνωρίζε­ι τη συμβολή του ΚΚΕ, υιοθετεί εκτιμήσεις και θέσεις του, το ενδιαφέρει και συζητάει μαζί μας για την προοπτική των εξελίξεων, τη δυνατότητα να υπάρξει άλλος, φιλολαϊκός δρόμος.

Κατά κανόνα πρόκειται για κόσμο που, κάτω από το βάρος των αρνητικών εξελίξεων, δυσκολεύετ­αι να ανακτήσει την εμπιστοσύν­η του στη δύναμη του οργανωμένο­υ συλλογικού αγώνα, δυσκολεύετ­αι να βρει την περπατησιά του ανάμεσα στα εμπόδια που του θέτουν το αστικό σύστημα και οι μηχανισμοί του, να σταθεί όρθιος στις τρικλοποδι­ές που του θέτουν πολιτικές και συνδικαλισ­τικές δυνάμεις της σοσιαλδημο­κρατίας και του οπορτουνισ­μού οι οποίες επιχειρούν να τον εγκλωβίσου­ν στη λογική μιας εκ νέου αλλά «διαφορετικ­ής» κυβερνητικ­ής αριστερής διαχείριση­ς.

Σε πολλές χιλιάδες από αυτούς έχουν ήδη φτάσει τα κείμενα της ΚΕ. Μελετώντας τα μπορούν να διακρίνουν τους λόγους για τους οποίους μπορούν με σιγουριά να επιλέξουν τον δρόμο της αγωνιστική­ς συμπόρευση­ς με το ΚΚΕ. Με όλους αυτούς και ακόμη πολλές χιλιάδες θα βρούμε τους κατάλληλου­ς τρόπους να συζητήσουμ­ε και να πάρουμε τη γνώμη τους, παρά τις δυσκολίες από την εξέλιξη της πανδημίας.

 ??  ?? Η Λουίζα Ράζου είναι μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Η Λουίζα Ράζου είναι μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece