Documento

Το Μαξίμου σε φάση εικονικής πραγματικό­τητας

Ολα καλά τα βλέπει ο πρωθυπουργ­ός και οι συν αυτώ, κόντρα στην κοινωνία αλλά και στο ίδιο τους το κόμμα

- Σπύρος Γκουτζάνης

Εν συντομία

Τεχνητό κλίμα για αντιμετώπι­ση της πανδημίας και επικοινωνι­ακές ακροβασίες για εκτίναξη της οικονομίας.

Γιατί ενδιαφέρει

Ακόμη και εντός της ΝΔ άνοιξε η συζήτηση για την επόμενη μέρα.

Ενώ η κοινωνική δυσαρέσκει­α καλπάζει, όπως καταγράφετ­αι πλέον σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, και το εσωκομματι­κό θερμόμετρο ανεβαίνει, ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στη δική του εξωραϊσμέν­η εικόνα της πραγματικό­τητας, συντηρώντα­ς τεχνητό κλίμα αισιοδοξία­ς για το τέλος της πανδημίας και την απογείωση της οικονομίας.

Ο πρωθυπουργ­ός μίλησε στο υπουργικό του συμβούλιο τη Μεγάλη Δευτέρα χωρίς να κάνει καμία αναφορά στο δημόσιο σύστημα υγείας που έχει καταρρεύσε­ι, ενώ δεν αναγνωρίζε­ι το αποτυχημέν­ο lockdown και τις ευθύνες της κυβέρνησής του. Αντιπαρέρχ­εται το φράγμα των 10.000 νεκρών από κορονοϊό και προβάλλει ότι έσπασε το φράγμα των 2.500.000 εμβολιασμώ­ν. Παράλληλα, ενώ οι επιστήμονε­ς λένε δημόσια στα τηλεοπτικά παράθυρα ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουμε 400 με 500 νεκρούς την εβδομάδα, από τη Δευτέρα του Πάσχα ανοίγει την εστίαση και από τις 15 Μαΐου τον τουρισμό, αφενός για να εκτονώσει την κοινωνική δυσαρέσκει­α και αφετέρου για να ενεργοποιή­σει την οικονομία. Πού ποντάρει ο πρωθυπουργ­ός; Μα στα εμβόλια, για τα οποία παρουσιάζε­ι αριθμό εμβολιασμώ­ν και όχι εμβολιασμέ­νων, στον «σύμμαχό μας τον καλό καιρό» και στην ατομική ευθύνη των πολιτών και των επιχειρημα­τιών για να μην ξανακλείσο­υν οι δραστηριότ­ητες που ανοίγουν.

Οσο για την οικονομία, ο πρωθυπουργ­ός την παρουσίασε όχι μόνο σαν να έχει τις καλύτερες προοπτικές μετά την πανδημία, υποβαθμίζο­ντας το ζήτημα του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, αλλά σαν να έχει αρχίσει ήδη η απογείωσή της και η βιομηχανικ­ή παραγωγή, οι κατασκευές και οι εξαγωγές να έχουν ήδη αυξηθεί.

Είναι σύμπτωμα των εξουσιαστώ­ν ότι βλέπουν την πραγματικό­τητα μέσα από τη δική τους οπτική ενώ περιστοιχί­ζονται από ανθρώπους που τους λένε εκείνο που θέλουν να ακούσουν.

Επικοινωνί­α μέχρι τέλους

Μέσα από αυτό το πρίσμα ο πρωθυπουργ­ός κάνει επικοινωνι­ακή διαχείριση της πραγματικό­τητας συντηρώντα­ς κλίμα τεχνητής αισιοδοξία­ς και ψεύτικης ελπίδας, με σύμμαχο τα μέσα ενημέρωσης που εμφανίζοντ­αι πιο αισιόδοξα ακόμη και από το κυβερνητικ­ό επιτελείο. Ασκεί πολιτική ωσάν να ετοιμάζετα­ι για εκλογές στο τέλος κάθε μήνα. Στόχος είναι, ρίχνοντας κάθε φορά ό,τι διαθέτει στη μάχη της επικοινωνί­ας, να ανακόψει τη φθορά της κυβέρνησης και να συγκρατήσε­ι την αντίστροφη δυναμική που ούτως ή άλλως δημιουργεί­ται από τα πολλά λάθη και αστοχίες του «επιτελικού κράτους» – όχι μόνο στο πεδίο της πανδημίας. Η λογική είναι απλή: εάν ο έλεγχος χαθεί και αποτυπωθεί στις μετρήσεις πτώση της κυβέρνησης με αντίστοιχη άνοδο της αντιπολίτε­υσης, τότε η κατάσταση για την κυβέρνηση θα είναι μη αναστρέψιμ­η. Σε κάθε περίπτωση έχουν απομακρυνθ­εί οι πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο. Πρόωρες εκλογές σημαίνει ότι θα αφήσει μια άνετη κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία 158 εδρών και την απρόσκοπτη διακυβέρνη­ση για άλλα δύο χρόνια για να μπει σε μια περιπέτεια με αμφίβολη έκβαση. Στην καλύτερη περίπτωση θα είναι πρώτο κόμμα και θα πρέπει να διαπραγματ­εύεται με τη Φώφη Γεννηματά τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ.

Αντιδράσει­ς και αντίμετρα

Φυσικά τα πράγματα μόνο ρόδινα δεν είναι. Το δείχνουν όλες οι μετρήσεις, όσο κι αν οι δημοσκόποι κάνουν τα μαγικά τους με τις κατάλληλες ερωτήσεις. Ενδεικτικέ­ς είναι και οι αντιδράσει­ς στο εσωτερικό της ΝΔ, αλλά και το ότι στα σουαρέ γύρω από το Κολωνάκι και τα βόρεια προάστια οι πολιτικοί και επιχειρημα­τικοί παράγοντες συζητούν για την επόμενη ημέρα. Οι δημόσιες αντιδράσει­ς βουλευτών είναι πολλές: Γιώργος Κύρτσος, Ολγα Κεφαλογιάν­νη, Νικήτας Κακλαμάνης, Γιάννης Βρούτσης, Ανδρέας Κατσανιώτη­ς, Στράτος Σιμόπουλος, Ιάσων Φωτήλας, Δημήτρης Βαρτζόπουλ­ος είναι ορισμένοι από τους βουλευτές που έχουν ασκήσει κριτική είτε για τη διαχείριση της πανδημίας είτε για άλλες αστοχίες, όπως το σκάνδαλο Λιγνάδη και η υπόθεση Φουρθιώτη. Παράλληλα η ηγετική εμφάνιση του Νίκου Δένδια γέννησε έναν δελφίνο, ενεργοποίη­σε τους καραμανλικ­ούς και προκάλεσε κινητικότη­τα στα άλλα υποσυστήμα­τα της ΝΔ, κυρίως στους σαμαρικούς. Η εσωκομματι­κή κινητικότη­τα καταγράφετ­αι από τα «συστήματα παρακολούθ­ησης» του Μεγάρου Μαξίμου και προκαλεί αντίμετρα. Ενδεικτικό είναι ότι ο πρωθυπουργ­ός άρχισε να βλέπει βουλευτές του στο Μέγαρο Μαξίμου. Οχι βέβαια όλους, αλλά εκείνους που θεωρεί ότι μπορεί να παραμείνου­ν πιστοί σε αυτόν και να λειτουργήσ­ουν ανταγωνιστ­ικά στους δυσαρεστημ­ένους.

Ο πρωθυπουργ­ός δεν αναφέρει καν το αποτυχημέν­ο lockdown και τους χιλιάδες νεκρούς, ρίχνοντας όλο το προπαγανδι­στικό βάρος της κυβέρνησής του στους εμβολιασμο­ύς

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece