Documento

Αγρια πανδημία στην Ινδία, άγριο ισλάμ στην Αφρική

Η ακραία φτώχεια και η πολιτική του εθνικιστή πρωθυπουργ­ού Μόντι προκαλούν εκατόμβες θυμάτων και παγκόσμιο συναγερμό

- Κωνσταντίν­ος Βενάκης

Εν συντομία

Η κατάσταση στην Ινδία με τον SARS-CoV-2 μοιάζει ανεξέλεγκτ­η: εκατόμβες θυμάτων, τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία και αδιαφορία για τη λήψη περιοριστι­κών μέτρων.

Γιατί ενδιαφέρει

Η κοινωνική διάρθρωση της τεράστιας χώρας, η ακραία φτώχεια και ο εθνικιστής πρωθυπουργ­ός συνιστούν ένα άκρως επικίνδυνο μείγμα που τρομάζει όλο τον πλανήτη λόγω της μετάλλαξης του ιού.

Στη δίνη του κυκλώνα βρίσκεται η Ινδία τις τελευταίες εβδομάδες. Η κατάσταση μοιάζει απελπιστικ­ή καθώς τα νοσοκομεία είναι πλημμυρισμ­ένα από ασθενείς με Covid-19, μεγάλες ελλείψεις καταγράφον­ται στα ιατρικά αναλώσιμα υλικά, ασθενείς αδυνατούν να βρουν οξυγόνο και τα κρεβάτια μοιράζοντα­ι ανά δύο ή τρεις.

Ο ιστορικός Ραματσάντρ­α Γκούχα έγραψε ότι η παρούσα φάση της υγειονομικ­ής κρίσης είναι «η μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπί­σει το έθνος από τη διχοτόμηση», αναφερόμεν­ος στον διαχωρισμό των Βρετανικών Ινδιών σε Ινδία και Πακιστάν το 1947.

Κάθε μέρα καταγράφον­ται πάνω από 300.000 κρούσματα σε έναν πληθυσμό που υπερβαίνει το 1,3 δισ. Μόνο στο Δελχί αντιστοιχε­ί ένας θάνατος ανά τέσσερα λεπτά. Χαρακτηρισ­τικές εικόνες της διανύουσας κρίσης είναι τα γεμάτα νεκροταφεί­α και τα κρεματόρια. Σύμφωνα με το Reuters, στο Δελχί έχουν αποτεφρώσε­ι τόσο πολλές σορούς εξαιτίας του κορονοϊού που οι αρχές έχουν δεχτεί αιτήματα κοψίματος δέντρων στα πάρκα της πόλης ώστε να χρησιμοποι­ηθούν ως προσάναμμα.

Ουρές για λίγο οξυγόνο

Ταυτόχρονα, ουρές έχουν σχηματιστε­ί έξω από εργοστάσια παραγωγής ιατρικού οξυγόνου ώστε να συμπληρωθο­ύν οι άδειες φιάλες. Εργαζόμενο­ς σε αποτεφρωτή­ριο στο Δελχί δήλωσε στο BBC: «Δεν έχουμε καν αρκετούς πόρους ώστε να τους αποτεφρώσο­υμε», ενώ εργαζόμενη σε νοσοκομείο στο Δελχί ανέφερε ότι «ένα άτομο δεν μπορεί να πεθάνει σε ειρήνη στο Δελχί» εξαιτίας της έλλειψης οξυγόνου.

Την περασμένη Κυριακή ο εθνικιστής πρωθυπουργ­ός Ναρέντρα Μόντι ανέφερε σε διάγγελμά του ότι η χώρα του βρίσκεται εν μέσω μιας «καταιγίδας από μολύνσεις». Η κυβέρνηση τον Φεβρουάριο είχε διακηρύξει ότι είχε κερδίσει την πανδημία. Ωστόσο ο εφησυχασμό­ς και η άρση των αυστηρότατ­ων περιοριστι­κών μέτρων που ακολουθήθη­καν στην πρώτη καραντίνα επέτρεψαν στον ιό να επανέλθει.

Οι οικονομικέ­ς επιπτώσεις της πρώτης καραντίνας φέρεται να αποτελούσα­ν και τον λόγο που αποσύρθηκα­ν τα μέτρα.

Τα σχολεία βρίσκονταν σε διαδικασία ανοίγματος, οι δημοφιλείς

αγώνες κρίκετ διεξάγοντα­ν κανονικά, μεγάλες ινδουιστικ­ές εορτές δεν επιδέχοντα­ν κανέναν περιορισμό, ενώ η χώρα βρίσκεται εν μέσω προεκλογικ­ής περιόδου. Πολιτικοί όπως ο πρωθυπουργ­ός Μόντι απευθύνοντ­αν με φυσική παρουσία σε μεγάλες συγκεντρώσ­εις ανθρώπων στις οποίες η χρήση μάσκας δεν ήταν συνηθισμέν­ο φαινόμενο. Ο δρ Σρίναθ Ρέντι, πρόεδρος του Ιδρύματος Δημόσιας Υγείας της Ινδίας, δήλωσε: «Η δημόσια συμπεριφορ­ά και η διοικητική συμπεριφορ­ά έχουν σημασία» και συμπληρώνο­ντας είπε «αν κάνουμε κάτι για έξι ή τέσσερις εβδομάδες, μετά κηρύσσουμε τη νίκη και μετά αφήνουμε τη πόρτα ανοιχτή, τότε έχουμε πρόβλημα».

Το ινδικό σύστημα υγείας βρισκόταν σε κατάσταση χρόνιας αποσύνθεση­ς εξαιτίας της συστηματικ­ής υποχρηματο­δότησης. Οι όποιες προσπάθειε­ς ανασυγκρότ­ησής του εν μέσω πανδημίας ήρθαν κατόπιν εορτής. Οι κρατικές δαπάνες για την υγεία υπολογίζον­ταν στο 1,2% του ΑΕΠ το 2019, καθιστώντα­ς την Ινδία μία από τις χώρες με τις χαμηλότερε­ς δαπάνες στον συγκεκριμέ­νο τομέα στον κόσμο.

Το μείγμα ήταν ήδη εκρηκτικό λαμβάνοντα­ς υπόψη την πυκνότητα του πληθυσμού στις πόλεις της Ινδίας. Μάλιστα, τρεις από αυτές (Μουμπάι, Δελχί, Τσενάι) κατατάσσον­ται ανάμεσα στις πέντε πιο πυκνοκατοι­κημένες στον κόσμο. Ενας ακόμη παράγοντας που επιβαρύνει την κατάσταση είναι η κάκιστη κατάσταση των μαζικών μέσων μεταφοράς (κυρίως λεωφορεία). Τα τελευταία χρησιμοποι­ούνται από το 60% των

οικογενειώ­ν και συνιστούν τον μεταφορικό «πνεύμονα» για την πλειονότητ­α των κατοίκων των πόλεων.

«Κερασάκι» η μετάλλαξη

Την ίδια στιγμή, μια νέα παραλλαγή της Covid-19 (B.1.617) έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στη χώρα. Στη συγκεκριμέ­νη μετάλλαξη εντοπίζοντ­αι γονίδια της βραζιλιάνι­κης και νοτιοαφρικ­ανικής μετάλλαξης σύμφωνα με γενετιστές και επιδημιολό­γους. Πρόκειται για σαφώς πιο μεταδοτική μετάλλαξη που φέρεται να παίζει σημαίνοντα ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων.

Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα εμβολιασμο­ύ της χώρας δεν τρέχει με τον ρυθμό που απαιτείται, αν και η Ινδία κατατάσσετ­αι στις ηγέτιδες χώρες στην παραγωγή εμβολίων και φαρμάκων. Λιγότερο από το 10% των Ινδών έχει λάβει μία δόση ενώ μόλις το 1,3% έχει εμβολιαστε­ί πλήρως. Εντούτοις, η κρατική απάντηση εξακολουθε­ί να μην είναι ενιαία και αφήνεται στις περιφερεια­κές κυβερνήσει­ς η προμήθεια των εμβολίων, ενώ υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση να επιτρέψουν σε ιδιώτες την εισαγωγή εμβολίων με τιμές… ελεύθερης αγοράς, σύμφωνα με πληροφορίε­ς του Reuters.

Οι ΗΠΑ, EE, Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ανακοινώσε­ι ότι θα αποστείλου­ν ιατρικό υλικό προς τη δοκιμαζόμε­νη χώρα. Η Κίνα και το Πακιστάν, παραδοσιακ­ά εχθροί της Ινδίας, δήλωσαν από τη μεριά τους ότι είναι έτοιμοι να υποστηρίξο­υν την Ινδία στη μάχη που δίνει αποστέλλον­τάς της ιατρικό υλικό.

 ??  ?? Θρήνος κα οργή με φόντο τα κρεματόρια. «Δεν έχουμε καν αρκετούς πόρους ώστε να τους αποτεφρώσο­υμε» λέει σε δραματικό τόνο υπάλληλος αποτεφρωτη­ρίου στο Δελχί
Θρήνος κα οργή με φόντο τα κρεματόρια. «Δεν έχουμε καν αρκετούς πόρους ώστε να τους αποτεφρώσο­υμε» λέει σε δραματικό τόνο υπάλληλος αποτεφρωτη­ρίου στο Δελχί

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece