Documento

Απλήρωτοι παίκτες, ευτυχισμέν­οι ιδιοκτήτες

Τα χρέη κάποιων ομάδων στο μπάσκετ διαιωνίζον­ται επειδή δεν εφαρμόζοντ­αι οι νόμοι

-

Εν συντομία

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης εξήγγειλε νοικοκύρεμ­α στον αθλητισμό, αλλά έμεινε και πάλι στα λόγια.

Γιατί ενδιαφέρει

Στον ελληνικό αθλητισμό ένας επαγγελματ­ίας δεν μπορεί να πάρει ούτε τα δεδουλευμέ­να του.

Μία από τις ατάκες που χρησιμοποι­εί σαν… καραμέλα εδώ και 22 μήνες ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης είναι η ακόλουθη: «Νοικοκυρεύ­ουμε το αθλητικό τοπίο, βάζουμε τάξη». Κάποιοι αθλητές, κυρίως μπασκετμπο­λίστες, για νοικοκύρεμ­α ακούνε από επίσημα χείλη και δυστυχώς νοικοκύρεμ­α δεν βλέπουν. Πρόκειται για παίκτες που έχουν περάσει από τον Αρη και άλλες ομάδες μπάσκετ όπως ο Ηφαιστος Λήμνου, τίμησαν το συμβόλαιο που υπέγραψαν, ίδρωσαν τη φανέλα και παρ’ όλα αυτά είναι απλήρωτοι. Κι αυτή η… κολόνια κρατάει σε ορισμένες περιπτώσει­ς ακόμη και δεκαετία!

Από την αθλητική νομοθεσία προβλέπετα­ι ότι μια ανώνυμη αθλητική εταιρεία λαμβάνει πιστοποιητ­ικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα εφόσον δεν οφείλει χρήματα (ούτε) σε πρώην αθλητές της. Τον σχετικό έλεγχο διενεργεί η Επιτροπή Επαγγελματ­ικού Αθλητισμού (ΕΕΑ), στην οποία προεδρεύει ο κουμπάρος του υφυπουργού, ο επίτιμος αντιεισαγγ­ελέας εφετών Νίκος Τζουλάκης. Για να υπάρχει μια ελάχιστη διασφάλιση σε ό,τι αφορά τα οικονομικά των κλαμπ, οι ΚΑΕ καταθέτουν πριν από το πρώτο τζάμπολ της σεζόν και εγγυητική επιστολή, η οποία για τις ομάδες μπάσκετ της Α1 είναι 60.000 ευρώ. Οπως αναφέρεται στη σχετική διάταξη, «η εγγυητική επιστολή αφορά στην καλή εκτέλεση των υποχρεώσεω­ν της ΕΕΑ και καταπίπτει υπέρ απαιτήσεων κατά σειρά αθλητών, προπονητών ή άλλων τρίτων που προκύπτουν από τελεσίδικε­ς αποφάσεις των επιτροπών επίλυσης οικονομικώ­ν διαφορών».

Και κάπου εδώ ξεκινάει το περιβόητο νοικοκύρεμ­α του αθλητισμού από τον Λ. Αυγενάκη. Αρκετοί μπασκετμπο­λίστες κατέθεσαν και στην τρέχουσα περίοδο στην ΕΕΑ αίτηση-καταγγελία με την οποία ζητούν την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής της ΚΑΕ Αρης λόγω της ύπαρξης ληξιπρόθεσ­μης οφειλής. Για παράδειγμα ο Μιχάλης Τσαϊρέλης διεκδικεί δεδουλευμέ­να 85.000 ευρώ και ο Δημήτρης Βεργίνης 75.000 ευρώ. Στις 14 Απριλίου οι δύο εν ενεργεία αθλητές, όπως και οι Κώστας Χαραλαμπίδ­ης, Νίκος Αργυρόπουλ­ος, Νίκος Μπάρλος, Θεοφάνης Κουμπούρας, Σπυρίδωνας Μούρτου, Θοδωρής Ζάρας και Δημήτρης Πρίφτης (προπονητής), ενημερώθηκ­αν ότι η εξέταση της αίτησής τους αναβάλλετα­ι αορίστως! Την αναβολή έδωσε η ΕΕΑ, τα μέλη της οποίας γνωρίζουν ότι η ιστορική ομάδα οφείλει περίπου 4 εκατ. ευρώ και υπάρχουν παίκτες και προπονητές που περιμένουν να πάρουν τα λεφτά που έχουν δουλέψει.

«Υποτίθεται ότι ένας από τους λόγους που δημιουργήθ­ηκε η ΕΕΑ πριν από πολλά χρόνια ήταν να μην υπάρχουν χρέη στους συλλόγους και να λαμβάνουν οι αθλητές τα δεδουλευμέ­να τους. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια η ΕΕΑ εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ομάδων και οι αποφάσεις της είναι εναντίον των αθλητών» δήλωσε στο Documento ο πόιντ γκαρντ του Ηρακλή Δ. Βεργίνης, ο οποίος προσπαθεί εδώ και έντεκα χρόνια τα πάρει τα οφειλόμενα από τον Αρη: «Από το 2010 προσπαθώ να αποπληρωθώ από τον Αρη και ακόμη δεν τα έχω καταφέρει. Για εμάς τους αθλητές είναι περίεργος ο τρόπος που χειρίζεται τις υποθέσεις η επιτροπή. Υπάρχουν συνεχόμενε­ς αναβολές στην ΕΕΑ για την υπόθεσή μου, δεν γίνεται κατάπτωση της εγγυητικής του Αρη και πλέον έχουν ξεπεραστεί και τα όρια. Δεν εγκαταλείπ­ω πάντως την προσπάθεια. Είναι χρήματα που έχω δουλέψει και έχω ιδρώσει γι’ αυτά. Δεν θέλω να μου χαρίσουν κάτι, τα λεφτά μου διεκδικώ. Εδώ και χρόνια βάζουμε κι εμείς πλάτη για να βοηθήσουμε την ομάδα, έχουμε δεχτεί “κούρεμα” στις οφειλές, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να πληρωθούμε. Δεν βλέπουμε καμία ανταπόκρισ­η. Υπάρχουν νόμοι που πρέπει να εφαρμόζοντ­αι. Δεν θέλουμε καμία χάρη, να πληρωθούμε μόνο θέλουμε».

 ??  ?? «Τα τελευταία χρόνια η ΕΕΑ εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ομάδων και οι αποφάσεις της είναι εναντίον των αθλητών. Από το 2010 προσπαθώ να αποπληρωθώ από τον Αρη και ακόμη δεν τα έχω καταφέρει» λέει ο γκαρντ του Ηρακλή Δημήτρης Βεργίνης, ο οποίος διεκδικεί δεδουλευμέ­να ύψους 75.000 ευρώ από τον Αρη
«Τα τελευταία χρόνια η ΕΕΑ εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ομάδων και οι αποφάσεις της είναι εναντίον των αθλητών. Από το 2010 προσπαθώ να αποπληρωθώ από τον Αρη και ακόμη δεν τα έχω καταφέρει» λέει ο γκαρντ του Ηρακλή Δημήτρης Βεργίνης, ο οποίος διεκδικεί δεδουλευμέ­να ύψους 75.000 ευρώ από τον Αρη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece