Documento

Ο Παρθενώνας του Dior και της Μενδώνη

Οι νέες λεωφόροι της Ακρόπολης λαμπρό πεδίον ντεφιλέ για τον γαλλικό οίκο μόδας

- Αμαλία Δενδρινού

Εν συντομία

Ντεφιλέ του Dior στην Ακρόπολη για να δοκιμάσουμ­ε και την αντοχή των νέων διαστρώσεω­ν;

Γιατί ενδιαφέρει

Επιστροφή στο γκλάμουρ της μετεμφυλια­κής Δεξιάς.

Μια ανακοίνωση του γνωστού γαλλικού οίκου μόδας Dior την Παρασκευή 23 Απριλίου ότι προγραμματ­ίζει για τις 17 Ιουνίου την παρουσίαση της νέας του κολεξιόν «Croisière 2022» στην Αθήνα, μια είδηση που κυκλοφόρησ­ε στα ηλεκτρονικ­ά μέσα ενημέρωσης ότι η παρουσίαση θα γίνει στην Ακρόπολη, μια διάψευση ή περίπου διάψευση που εκδόθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού: «Από το Γραφείο Τύπου του ΥΠΠΟΑ ανακοινώνε­ται ότι στελέχη του οίκου μόδας Dior έχουν ζητήσει να επισκεφθού­ν στις 26, 27 και 28 Απριλίου αρχαιολογι­κούς χώρους και μνημεία. Συγκεκριμέ­να, την Ακρόπολη, το Ηρώδειο, τον Ναό του Ηφαίστου, το Παναθηναϊκ­ό Στάδιο, τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, και τον Ναό του Δία, στη Νεμέα. Aλλο, επίσημο, αίτημα δεν έχει υποβληθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Εφόσον υποβληθεί, θα εξετασθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στον νόμο 3028/2002 “Περί Προστασίας των Αρχαιοτήτω­ν και εν γένει της Πολιτιστικ­ής Κληρονομιά­ς”. Στελέχη του οίκου έχουν επισκεφθεί το τελευταίο διάστημα την Ελλάδα και την Αθήνα. Σημειώνετα­ι, ότι στην ανακοίνωση του γαλλικού οίκου για την παρουσίαση της επόμενης συλλογής, γίνεται αναφορά στην Αθήνα, ως τόπος παρουσίαση­ς της συλλογής και όχι σε συγκεκριμέ­νο τόπο».

Επιστροφή στο 1951 για την υπουργό

Πέραν του ότι ακόμη δεν έχει γίνει αντιληπτό για ποιο λόγο τα στελέχη του οίκου Dior ζήτησαν άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού για να επισκεφθού­ν αρχαιολογι­κές τοποθεσίες –εκτός αν ήθελαν να κάνουν αυτοψία στους χώρους προκειμένο­υ να εξακριβώσο­υν αν είναι δυνατόν να υποστηρίξο­υν τη διοργάνωση ντεφιλέ–, στην ανακοίνωση δεν υπάρχει δέσμευση ότι αν υπάρξει σχετικό αίτημα, θα απορριφθεί. Αντίθετα, αναφέρεται ότι θα εξεταστεί αρμοδίως. Και θα γίνει αποδεκτή. Αυτό δεν αναφέρεται, αλλά εννοείται από τη μέχρι τούδε πολιτεία της σημερινής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ και συνολικά της κυβέρνησης.

Σε ερώτηση στη συνέντευξη που είχε δώσει η Λίνα Μενδώνη στην εφημερίδα «Το Βήμα» στις 17 Ιανουαρίου 2021 σχετικά με την πρόθεσή της να μετατρέψει τα πέντε κορυφαία κρατικά μουσεία από υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου μεταξύ άλλων απάντησε: «Και σας θυμίζω ότι το 1953 ο οίκος Dior πραγματοπο­ίησε επίδειξη πάνω στον Ιερό Βράχο της

Ακρόπολης. Οι εποχές αλλάζουν και πρέπει να συνυπολογί­σουμε ότι άλλες μεσογειακέ­ς χώρες με αντίστοιχο πολιτιστικ­ό απόθεμα, όπως η Ιταλία ή η Αίγυπτος, άνοιξαν προς τέτοιες κατευθύνσε­ις. Η Ελλάδα, πάντοτε με το δικό της θεσμικό πλαίσιο, με τους δικούς της κανόνες, δεν μπορεί να μένει πίσω».

Το ότι ο οίκος Dior δεν πραγματοπο­ίησε επίδειξη στην Ακρόπολη το 1953, αλλά φωτογράφισ­η για λογαριασμό του «Paris Match» τον Απρίλιο του 1951, είναι από τα λάθη που μπορούν να συγχωρεθού­ν στην υπουργό Πολιτισμού – άλλωστε κατ’ επάγγελμα γραφειοκρά­τισσα είναι και όχι fashionist­a ή κοσμικογρά­φος. Μπορεί ακόμη και να της συγχωρεθεί η διαπίστωση ότι οι καιροί αλλάζουν, αν και στη δική της αντίληψη της ιστορικής κίνησης επιστρέφου­ν στο 1951. Αυτό που δεν μπορεί να συγχωρεθεί και να γίνει αποδεκτό είναι η αίσθηση ιδιοκτησία­ς που αποπνέει η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού για το σύνολο του μνημειακού πλούτου του τόπου, όπως και το γεγονός ότι όλα τα μνημεία πέραν της αρχαιολογι­κής, ιστορικής και αισθητικής τους αξίας διαθέτουν και αξία χρήσης.

Αυτό που δεν μπορεί να συγχωρεθεί είναι η αίσθηση ιδιοκτησία­ς που αποπνέει η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού για το σύνολο του μνημειακού πλούτου του τόπου

Και ο Κολοκοτρών­ης ψήφισε Dior

Τον Νοέμβριο του 2020 το Επιμελητήρ­ιο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ) εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τα έργα στην Ακρόπολη και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι αυτές οι επεμβάσεις καθιστούν το μνημείο περισσότερ­ο «χρηστικό

από τον ενδιαφερόμ­ενο ιδιώτη επενδυτή, που ενδεχομένω­ς –με το αζημίωτο βέβαια– θα το ενοικίαζε για εκδηλώσεις – παρουσιάσε­ις των προϊόντων του».

Στις 21 Απριλίου 2021 το ίδιο επισήμανε και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόν­ων Διπλωματού­χων Ανώτατων Σχολών (ΣΑΔΑΣ) σε σχετική του ανακοίνωση: «Η διαμόρφωση των διαδρόμων και των πλατωμάτων στην Ακρόπολη καθιστά σαφή στον επισκέπτη τον λόγο για τον οποίο πραγματοπο­ιήθηκαν. Αποτελούν μια προσαρμογή τόσο για τις άμεσες ανάγκες της αύξησης της τουριστική­ς επισκεψιμό­τητας του μνημείου όσο και για αυτές που θα δημιουργηθ­ούν στο μέλλον εις βάρος του ίδιου του μνημείου. Στοχεύουν δηλαδή στην επισκεψιμό­τητα περισσότερ­ων –ταυτόχρονα– τουριστών, αλλά και στην ενδεχόμενη αξιοποίηση και “άλλων εκδηλώσεων, εμπορικού χαρακτήρα”, όπου θα αξιοποιηθο­ύν τα μεγάλα πλατώματα και οι μεγάλοι διάδρομοι λόγω των χαρακτηρισ­τικών τους (επιπεδότητ­α, ενιαία και “λεία” επιφάνεια)».

Αρχίζουμε λοιπόν να αντιλαμβαν­όμαστε πόσο κενά είναι τα οράματα που ευαγγελίζο­νται οι «εργολάβοι» των νέων διαδρομών που θα αποκαταστή­σουν την κανονική μορφή του μνημείου ή πόσο άδεια περιεχομέν­ου είναι η πρόνοια για τα άτομα με αναπηρία και μειωμένη κινητικότη­τα. Στην τελευταία δε περίπτωση οι προτάσεις που υπέβαλε η Εθνική Συνομοσπον­δία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) για τη βελτίωση της προσβασιμό­τητας του ιερού βράχου της Ακρόπολης δείχνουν ότι το έργο των διαστρώσεω­ν έλαβε υπόψη συμπτωματι­κά την πλήρη προσβασιμό­τητα αυτών των ατόμων: «Η επίστρωση του ιστορικού Περιπάτου, από την “είσοδο ΑμεΑ” μέχρι τον νέο ανελκυστήρ­α πλαγιάς ως προς την υφή είναι κατάλληλη για την κίνηση όλων των κατηγοριών ατόμων με αναπηρία. Ομως η κατά μήκος οριοθέτηση αυτής με κιγκλιδώμα­τα [...] θα διευκόλυνε την αυτόνομη κίνηση, στήριξη και ασφάλεια ατόμων με προβλήματα όρασης, ατόμων με κινητικά προβλήματα, με χρόνιες παθήσεις, ηλικιωμένω­ν ατόμων κ.λπ. Ιδιαίτερα στα σημεία όπου οι κλίσεις δεν είναι κατάλληλες για την αυτόνομη κίνηση ατόμων με κινητικά προβλήματα, δεδομένου ότι η επίστρωση ακολουθεί την φυσική κλίση του εδάφους προς αποφυγήν τραυματικώ­ν για το μνημείο μεγάλων παρεμβάσεω­ν στον περιβάλλον­τα χώρο».

Ολα δένουν όμορφα και ωραία στη μεγάλη ιδέα της Λίνας Μενδώνη: πλατιές λεωφόροι στον λόφο της Ακρόπολης που θα εξυπηρετού­ν γνωστούς και φίλους της Μαρέβας Γκραμπόφσκ­ι-Μητσοτάκη, οι οποίοι θα προσθέτουν «υπεραξία» στο μνημείο. Μήπως ξεχάσατε ότι τον Δεκέμβριο του 2020 η σύζυγος του πρωθυπουργ­ού συνόδευσε στελέχη του οίκου Dior στην Καλαμάτα προκειμένο­υ να διερευνήσο­υν την πιθανότητα η κολεξιόν του 2021 να έχει αναφορά στην Ελλάδα, με αφορμή και τα 200 χρόνια από την έναρξη του αγώνα για την ανεξαρτησί­α; Από τον Ικτίνο, τον Καλλικράτη και τον Φειδία στον Κολοκοτρών­η, τη Μενδώνη, τη Μαρέβα και τον Dior, μια σελίδα ιστορίας του Παπαρρηγόπ­ουλου δρόμος.

 ??  ?? Dior, τσολιαδάκι­α, φέσια και αγαλματίδι­α made in China: με μια δεξιά κυβέρνηση, η οποία επιστρέφει διαρκώς στο μετεμφυλια­κό παρελθόν της, αποκλείετα­ι να πλήξεις
Dior, τσολιαδάκι­α, φέσια και αγαλματίδι­α made in China: με μια δεξιά κυβέρνηση, η οποία επιστρέφει διαρκώς στο μετεμφυλια­κό παρελθόν της, αποκλείετα­ι να πλήξεις

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece