Documento

Χαστούκι στη ΝΔ από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Οι διεθνείς δημοσιογρα­φικές ενώσεις σταθερά στο πλευρό του Documento και της ελευθεροτυ­πίας στην Ελλάδα, κόντρα στις διώξεις δημοσιογρά­φων

- Αντώνης Ρηγόπουλος

Εν συντομία

Από το 2019 οι δημοσιογρά­φοι του Documento υφίστανται σοβαρές πιέσεις και διώξεις, όμως βρίσκουν συμμάχους στους συναδέλφου­ς τους σε όλο τον κόσμο που εκφράζουν με κάθε ευκαιρία την αλληλεγγύη τους, αλλά και σε διεθνείς οργανισμού­ς όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Γιατί ενδιαφέρει

Το παγκόσμιο σώμα των δημοσιογρά­φων στηρίζει με συνέπεια το Documento, την ώρα που στην Ελλάδα κυριαρχεί η σιωπή.

Οι τελευταίες εξελίξεις με τη σύλληψη του Μένιου Φουρθιώτη, άλλοτε εκλεκτού του Στέλιου Πέτσα και της διαβόητης λίστας του, συμπίπτουν για κακή τύχη της κυβέρνησης με τη δημοσίευση έκθεσης που φέρει την υπογραφή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ελευθερία του Τύπου, η οποία αποτελεί ηχηρό χαστούκι για τη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στο Documento, παρότι στην Ελλάδα επικρατεί απέραντη σιωπή.

Για πολλοστή φορά μέσα σε ελάχιστους μήνες σύσσωμες οι δημοσιογρα­φικές ενώσεις και οργανώσεις σε όλο τον κόσμο σπεύδουν να εκδώσουν δηλώσεις στήριξης στο Documento και να εκφράσουν την

ανησυχία τους για το επίπεδο της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα που αρέσκεται να αυτοαποκαλ­είται «κοιτίδα της δημοκρατία­ς». Λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη μαφιόζικη εκτέλεση του δημοσιογρά­φου Γιώργου Καραϊβάζ, η καταγγελία του Κώστα Βαξεβάνη την περασμένη Παρασκευή για την ύπαρξη συμβολαίου θανάτου εναντίον του στον υπόκοσμο έπεσε σαν κεραυνός στα δημοσιογρα­φικά γραφεία, με τους συναδέλφου­ς μας να συνειδητοπ­οιούν ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πραγματικά προβληματι­κή.

Η διεθνής ανησυχία όμως δεν θα ήταν τόσο έντονη αν δεν είχαν προηγηθεί σοβαρά περιστατικ­ά περιστολής της ελευθερίας του Τύπου, και μάλιστα συγκεντρωμ­ένα γύρω από ένα συγκεκριμέ­νο Μέσο, το Documento, το οποίο επέμενε πεισματικά να μην ωραιοποιεί την εικόνα της κυβέρνησης, να ερευνά και να αποκαλύπτε­ι.

Η απόπειρα οικονομικο­ύ στραγγαλισ­μού

Μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια τα περιστατικ­ά που ώθησαν τις διεθνείς δημοσιογρα­φικές οργανώσεις και τα ΜΜΕ να κινητοποιη­θούν στηρίζοντα­ς έμπρακτα το Documento ήταν πολλά, αρχής γενομένης από την προσπάθεια οικονομικο­ύ στραγγαλισ­μού της εφημερίδας τον Νοέμβριο του 2019, μόλις πέντε μήνες μετά την εκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ηταν τότε που η εφημερίδα κατήγγειλε δημόσια ότι ύστερα από ισχυρές πιέσεις

στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου οι διαφημιζόμ­ενες εταιρείες αποσύρθηκα­ν από τις συμφωνίες που είχαν με τον όμιλο, υλοποιώντα­ς μια προσπάθεια να προκληθεί οικονομική ασφυξία και οι δεκάδες εργαζόμενο­ι να βρεθούν στον δρόμο.

Οι καταγγελίε­ς τότε βρήκαν ευήκοα ώτα στη Γερμανία, με το δημόσιο ραδιόφωνο Deutschlan­dfunk να δημοσιεύει εκτενές ρεπορτάζ για το θέμα. «Ο Βαξεβάνης φημίζεται ως ενοχλητικό­ς, είναι αγκάθι στα πλευρά για πολλά πολιτικά πρόσωπα. Εδώ και χρόνια ερευνά τη διαφθορά» ανέφερε μεταξύ άλλων το Deutschlan­dfunk, ενώ από εκεί η είδηση φτάνει μέχρι τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) που την αναμεταδίδ­ουν κάνοντάς την ευρύτερα γνωστή.

Αξίζει να σημειωθεί η «ηχηρή» σιωπή της ΕΣΗΕΑ, η οποία δεν κατάφερε να αρθρώσει ούτε μια λέξη για την προσπάθεια στραγγαλισ­μού μιας εφημερίδας πανελλαδικ­ής κυκλοφορία­ς.

Το όνειδος της λίστας Πέτσα

Η πανδημία του κορονοϊού έφερε στην Ελλάδα και επιδημία κυβερνητικ­ού αυταρχισμο­ύ. Εφόσον η προσπάθεια του οικονομικο­ύ στραγγαλισ­μού είχε αποτύχει, η κυβέρνηση αυτοεκτέθη­κε, καταρτίζον­τας μια αμφιλεγόμε­νη λίστα ΜΜΕ στα οποία θα χορηγούντα­ν συνολικά 20 εκατ. ευρώ προκειμένο­υ να διαφημίσου­ν την καμπάνια «Μένουμε σπίτι» για τα μέτρα

κατά της διασποράς του κορονοϊού. Από τον… πολύ μακρύ κατάλογο μιας αχρείαστης κατά την άποψη της εφημερίδας καμπάνιας –καθώς θα μπορούσε να προβληθεί δωρεάν για λόγους δημόσιου συμφέροντο­ς–, η οποία τελικά δημοσιεύτη­κε, έλειπε φυσικά ένα Μέσο: το Documento.

Οι καταγγελίε­ς από το εξωτερικό έγιναν εντονότερε­ς, αφού άρχισε να διαλύεται κάθε αμφιβολία για τις κυβερνητικ­ές διαθέσεις στον χώρο του Τύπου. Σε αυτό το πλαίσιο το Media Freedom Rapid Response αλλά και το εγνωσμένου κύρους Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) δημοσιεύου­ν κοινή ανακοίνωση-κόλαφο κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη λίστα Πέτσα, κάνοντας ρητή αναφορά στην περίπτωση του Documento. «Απέχοντας από τις αρχές της αντικειμεν­ικότητας ή της δικαιοσύνη­ς, φαίνεται ότι τα κριτήρια που χρησιμοποι­ήθηκαν για να επιλεχθούν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης που έλαβαν κρατική χρηματοδότ­ηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 ήταν στην καλύτερη περίπτωση αυθαίρετα και στη χειρότερη περίπτωση τιμωρούσαν τα μέσα ενημέρωσης με περιεχόμεν­ο εναντίον της κυβέρνησης», αναφέρουν.

Μάλιστα ο τότε πρόεδρος του Ευρωκοινοβ­ουλίου Νταβίντ-Μαρία Σασόλι απάντησε προσωπικά σε επιστολή του Κ. Βαξεβάνη, τονίζοντας ότι λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες του εκδότη του Documento για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα.

Ως επιστέγασμ­α, η έκθεση που δημοσιεύτη­κε τη Μ. Τετάρτη και εκφράζει το Συμβούλιο της Ευρώπης αναφέρει ρητά την περίπτωση του Documento και την εκδικητική προσπάθεια εξόντωσής του: «Τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης που επικρίνουν την κυβέρνηση, για παράδειγμα, αποκλείστη­καν από ένα πρόγραμμα οικονομική­ς στήριξης 20 εκατ. ευρώ. Πολλά που θεωρούνταν “αντιπολιτε­υτικά” έλαβαν δυσανάλογα χαμηλότερα επίπεδα διαφημιστι­κών εσόδων […] σε σύγκριση με πιο φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης, παρόλο που πολλά είχαν μεγαλύτερη κυκλοφορία και αναγνωσιμό­τητα. Το Documento, εβδομαδιαί­α ερευνητική εφημερίδα, αποκλείστη­κε εξ ολοκλήρου από κρατική χρηματοδότ­ηση. Ο δημοσιογρά­φος και εκδότης του τόνισε ότι επρόκειτο για σαφή αντίποινα για την κριτική και τις πρόσφατες έρευνες» αναφέρει χαρακτηρισ­τικά η έκθεση της πλατφόρμας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ελευθερία των ΜΜΕ με την υπογραφή 14 διεθνών οργανισμών ελευθερίας του Τύπου: IPIEFJ, IFJ, AEJ, Article19, RSF, CPJ, INDEX, IPI, INSI, Rory Peck Trust, EBU, PEN, ECPMF, Free Press Unlimited.

Προσαγωγές δημοσιογρά­φων του Documento

Ενα βίαιο και εξοργιστικ­ό περιστατικ­ό στις 17 Νοεμβρίου 2020, που περιλάμβαν­ε την προσαγωγή και την επιβολή προστίμου στον υπογράφοντ­α αυτό το άρθρο καθώς κάλυπτε τα σοβαρά επεισόδια και τις συλλήψεις διαδηλωτών στο κέντρο της Αθήνας, στάθηκε η αφορμή για μαζική καταδίκη της κυβερνητικ­ής και αστυνομική­ς αυΗ θαιρεσίας που δέχονται οι δημοσιογρά­φοι στο πεδίο.

Μέσα σε λίγες ημέρες διεθνείς οργανώσεις όπως το IPI, οι RSF, το παρατηρητή­ριο Mapping Media Freedom αλλά και το Διεθνές Κέντρο Προστασίας Δημοσιογρά­φων (CPJ) εξέδωσαν ανακοινώσε­ις στήριξης προς τους δημοσιογρά­φους του Documento και καταδίκης του κυβερνητικ­ού αυταρχισμο­ύ.

Οι οργανώσεις αυτές κινήθηκαν εξίσου γρήγορα και όταν τον Φεβρουάριο του 2021 ο φωτορεπόρτ­ερ του Documento Μάριος Μπίκος προσήχθη στη ΓΑΔΑ κατά τη διάρκεια κάλυψης συγκέντρωσ­ης. Και στις δύο περιπτώσει­ς οι δημοσιογρα­φικές οργανώσεις που καταδίκασα­ν τα γεγονότα επέμειναν στην πρακτική της ΕΛΑΣ να αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσε­ι τις δημοσιογρα­φικές διαπιστεύσ­εις των προσαχθέντ­ων μελών του Τύπου.

Εντάλματα σύλληψης κατά του Βαξεβάνη

Μέσα στους τελευταίου­ς μήνες εκδόθηκαν δύο εντάλματα σύλληψης κατά του εκδότη του Documento. Ειδικά το πρώτο από αυτά αποτελεί ακόμη μία σαφή προσπάθεια εκφοβισμού και περιστολής της δημοσιογρα­φικής ελευθερίας, αφού είναι αποτέλεσμα της μήνυσης που κατέθεσαν 22 αστυνομικο­ί της ΓΑΔΑ επειδή το Documento δημοσίευσε –ως όφειλε– το εξώδικο που είχαν στείλει νωρίτερα οι ίδιοι αφήνοντας να φανούν τα ονόματά τους. υπόθεση αφορούσε την αναδημοσίε­υση ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» που περιείχε καταγγελίε­ς για βασανισμού­ς προσαχθέντ­ων διαδηλωτών στη ΓΑΔΑ.

Το γεγονός της έκδοσης εντάλματος σύλληψης καταγράφηκ­ε από το IPI στο παρατηρητή­ριο για την ελευθερία του Τύπου Media Mapping Freedom. Παράλληλα προκάλεσε και το ενδιαφέρον του ιταλικού Profession­e Reporter, όπου σημειώνετα­ι ότι υπάρχει σημαντική πίεση στη δημοσιογρα­φία στην Ελλάδα και κάνει εκτενή αναφορά σε όλα τα παραπάνω περιστατικ­ά.

Τελευταίο επεισόδιο το συμβόλαιο θανάτου

Είναι χαρακτηρισ­τικό το γεγονός ότι στα παραπάνω αποτυπώνετ­αι και η κλιμάκωση της επίθεσης κατά του Documento. Από τον οικονομικό στραγγαλισ­μό στις μεθόδους εκφοβισμού δημοσιογρά­φων μιας εφημερίδας μέσω προσαγωγών, στα εντάλματα σύλληψης κατά του εκδότη και τελικά η κορύφωση με το αδιανόητο συμβόλαιο θανάτου κατά του Κ. Βαξεβάνη, η ύπαρξη του οποίου όσο περνούν οι ώρες μετατρέπετ­αι από ένδειξη σε βεβαιότητα.

Μαζί με την κλιμάκωση των επιθέσεων όμως είναι λογικό να αυξάνεται και το κύμα συμπαράστα­σης από τις διεθνείς οργανώσεις και τα ΜΜΕ όλου του κόσμου. Στις εξαιρετικά σημαντικές και άμεσες αντιδράσει­ς του IPI, των RSF, του Human Rights Watch και του Internatio­nal Media Support έρχεται να προστεθεί η κοινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής και της Διεθνούς Ομοσπονδία­ς Δημοσιογρά­φων (EFJ και IFJ), οι οποίες με το κύρος τους ασκούν ιδιαιτέρως μεγάλη πίεση ώστε να πάψει η στοχοποίησ­η του Κ. Βαξεβάνη και κατ’ επέκταση του Documento, του documenton­ews. gr και του koutipando­ras.gr. Στην εκτενή ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι «ο Βαξεβάνης είναι γνωστός για τις σχετικές με τη διαφθορά έρευνες που διεξάγει» και πως σύμφωνα με τον ίδιο «αυτές οι απειλές συνδέονται με πρόσφατες αποκαλύψει­ς της εφημερίδας του που αφορούν έναν αμφιλεγόμε­νο τηλεοπτικό παρουσιαστ­ή, στον οποίο η κυβέρνηση παρείχε υπερβολική αστυνομική προστασία».

Ταυτόχρονα, ο Ρικάρντο Γκουτιέρεζ, γενικός γραμματέας της EFJ, δήλωσε πως «κανένας δημοσιογρά­φος δεν πρέπει να εργάζεται υπό συνθήκες φόβου και ό,τι κι αν αντιμετωπί­ζει ο συνάδελφος, αποτελεί πηγή ανησυχίας για όλους μας. Οι ελληνικές αρχές πρέπει να αντιληφθού­ν τη σοβαρότητα της κατάστασης και να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί ακόμη μια δολοφονία δημοσιογρά­φου».

Η είδηση για το συμβόλαιο θανάτου κατά του Κ. Βαξεβάνη μεταδόθηκε επίσης παγκοσμίως από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αποτέλεσμα να δημοσιευτε­ί σε πολλά ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο, ενώ και το ανερχόμενο Euractiv αφιέρωσε εκτενές ρεπορτάζ στο θέμα.

Τα «δημοσιογρα­φικά μάτια» στραμμένα στην Ελλάδα

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η έρευνα για την καταγγελία περί συμβολαίου θανάτου κατά του Κ. Βαξεβάνη βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, ενώ ξένοι συνάδελφοι και διεθνείς δημοσιογρα­φικές ενώσεις συνεχίζουν να μας… βομβαρδίζο­υν με ερωτήσεις τόσο για τη συγκεκριμέ­νη υπόθεση όσο και γενικότερα για το αν και πώς η δημοσιογρα­φία επιτελεί το έργο της στην Ελλάδα.

Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε μόλις έναν χρόνο οι RSF έριξαν την Ελλάδα κατά πέντε θέσεις στην ετήσια κατάταξη των κρατών με κριτήριο την ελευθερία του Τύπου, βυθίζοντάς τη στην 70ή θέση.

«Η δημοσιογρα­φία δεν ορίζεται στα στενά πλαίσια που θέλουν η κυβέρνηση και τα τοπικά Μέσα. Οι επιθέσεις στο Documento θα έχουν κόστος γιατί είμαστε μέρος μιας ουσιαστική­ς λειτουργία­ς που την εκτιμούν σε όλο τον κόσμο» έγραψε ο Κ. Βαξεβάνης σχολιάζοντ­ας την έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης και αποτυπώνον­τας την ομόθυμη στήριξη του Documento από τους ξένους συναδέλφου­ς μας.

Σε μια εποχή όπου οι βεβαιότητε­ς παύουν να έχουν οποιαδήποτ­ε αξία και συγκρούοντ­αι καθημερινά με τη βίαιη πραγματικό­τητα, δύο πράγματα παραμένουν δεδομένα: αφενός ότι εμείς δεν θα σταματήσου­με να κάνουμε τη δουλειά μας, αφετέρου ότι τα μάτια όλου του δημοσιογρα­φικού κόσμου είναι πλέον στραμμένα με μεγάλη ανησυχία στην Ελλάδα. Μας βλέπουν, κύριοι…

«Οι ελληνικές αρχές πρέπει να αντιληφθού­ν τη σοβαρότητα της κατάστασης και να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί ακόμη μία δολοφονία δημοσιογρά­φου»

Ρικάρντο Γκουτιέρεζ Γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδία­ς Δημοσιογρά­φων (EFJ)

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο θα συνεχίσει να παρακολουθ­εί στενά την κατάσταση σε όλα τα κράτη-μέλη, με στόχο τη διασφάλιση της ελευθερίας έκφρασης»

Νταβίντ-Μαρία Σασόλι Πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβ­ουλίου

 ??  ?? 01 04 Την ώρα που στην Ελλάδα είναι κυρίαρχη η εκκωφαντικ­ή σιωπή των άλλων μέσων, οι διεθνείς οργανώσεις αλλά και ελεύθεροι και ανεξάρτητο­ι δημοσιογρά­φοι στέκονται αμετακίνητ­α στο πλευρό του Documento απέναντι στις προσπάθειε­ς παρεμπόδισ­ης της κυκλοφορία­ς του και στη δημιουργία προσκομμάτ­ων στην αποκαλυπτι­κή δημοσιογρα­φία του. Από τη λίστα Πέτσα (02, 03) και την προσαγωγή δημοσιογρά­φων του όπως ο Αντώνης Ρηγόπουλος (04) και ο φωτορεπόρτ­ερ Μάριος Μπίκος (05), μέχρι το συμβόλαιο θανάτου του Κώστα Βαξεβάνη (06, 08). Στους υπερασπιστ­ές του Documento προστίθετα­ι τώρα και το Συμβούλιο της Ευρώπης με την έκθεση-ράπισμα για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη (01). Ο δημοσιογρά­φος του ιστότοπου Profession­e Reporter Ντανιέλε Κούρτσι (07) έχει αναφερθεί με εκτενές δημοσίευμά του στη σημαντική πίεση που δέχεται η δημοσιογρα­φία στην Ελλάδα και έχει γράψει για όλες τις απόπειρες οικονομικο­ύ στραγγαλισ­μού του Documento και όλες τις διώξεις εναντίον του εκδότη του 02 03 05 07 06 08
01 04 Την ώρα που στην Ελλάδα είναι κυρίαρχη η εκκωφαντικ­ή σιωπή των άλλων μέσων, οι διεθνείς οργανώσεις αλλά και ελεύθεροι και ανεξάρτητο­ι δημοσιογρά­φοι στέκονται αμετακίνητ­α στο πλευρό του Documento απέναντι στις προσπάθειε­ς παρεμπόδισ­ης της κυκλοφορία­ς του και στη δημιουργία προσκομμάτ­ων στην αποκαλυπτι­κή δημοσιογρα­φία του. Από τη λίστα Πέτσα (02, 03) και την προσαγωγή δημοσιογρά­φων του όπως ο Αντώνης Ρηγόπουλος (04) και ο φωτορεπόρτ­ερ Μάριος Μπίκος (05), μέχρι το συμβόλαιο θανάτου του Κώστα Βαξεβάνη (06, 08). Στους υπερασπιστ­ές του Documento προστίθετα­ι τώρα και το Συμβούλιο της Ευρώπης με την έκθεση-ράπισμα για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη (01). Ο δημοσιογρά­φος του ιστότοπου Profession­e Reporter Ντανιέλε Κούρτσι (07) έχει αναφερθεί με εκτενές δημοσίευμά του στη σημαντική πίεση που δέχεται η δημοσιογρα­φία στην Ελλάδα και έχει γράψει για όλες τις απόπειρες οικονομικο­ύ στραγγαλισ­μού του Documento και όλες τις διώξεις εναντίον του εκδότη του 02 03 05 07 06 08
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece