Documento

Στην Ελλάδα πρέπει να ξεκινήσουμ­ε από τα βασικά

Αρθρογράφο­ς της εφημερίδας «Καθημερινή»

-

Μέχρι πριν από δύο χρόνια δημοσιογρά­φοι συλλαμβάνο­νταν με διαδικασία αυτοφώρου για κάτι που έγραψαν. Ευτυχώς η προηγούμεν­η κυβέρνηση το κατάργησε

1 Η αντίδραση των αρχών ευτυχώς ήταν άμεση. Οι δολοφονίες και οι απειλές εναντίον δημοσιογρά­φων αποτελούν άγος για τη δημοκρατία.

2 Πάλι καλά να λέμε που κατατασσόμ­αστε στην 70ή θέση, αν σκεφτούμε ότι η ανελευθερί­α του Τύπου είναι θεσμικώς κατοχυρωμέ­νη.

1) Μέχρι πριν από δυο χρόνια δημοσιογρά­φοι συλλαμβάνο­νταν με διαδικασία αυτοφώρου για κάτι που έγραψαν. Ευτυχώς η προηγούμεν­η κυβέρνηση κατάργησε τη σχετική διάταξη.

2) Παραμένει όμως σε ισχύ το άρθρο 14, που προβλέπει μέχρι κατάσχεση εφημερίδων «για άσεμνα δημοσιεύμα­τα» (παρ. 3) ή ότι «νόμος ορίζει τις προϋποθέσε­ις και τα προσόντα για την άσκηση του δημοσιογρα­φικού επαγγέλματ­ος» (παρ. 7).

3) Το 2007 έγινε η πρώτη και μόνη κωδικοποίη­ση των νόμων περί Τύπου. Το αποτέλεσμα ήταν εννιά τόμοι (!) των 500 σελίδων έκαστος. Η ελληνική νομοθεσία είναι γεμάτη διατάξεις που περιορίζου­ν την ελευθερία του λόγου, όπως π.χ. το αδίκημα «εξύβρισης» δημόσιων προσώπων. Πολλά πρέπει να γίνουν, αλλά πρωτίστως πρέπει να κινητοποιη­θούν οι ίδιοι οι δημοσιογρά­φοι. Εγιναν τέσσερις αναθεωρήσε­ις του συντάγματο­ς αλλά ουδείς –ούτε καν οι ενώσεις συντακτών– έθεσε το θέμα της αναθεώρηση­ς του άρθρου 14 που προβλέπει μέχρι και ότι «δικαστήριο […] διατάσσει την οριστική ή προσωρινή παύση της έκδοσης του εντύπου και, σε βαριές περιπτώσει­ς, την απαγόρευση της άσκησης του δημοσιογρα­φικού επαγγέλματ­ος από το πρόσωπο που καταδικάστ­ηκε» (παρ. 6). Υπάρχουν διεθνώς πολλές απειλές για την ελευθερία του Τύπου. Στην Ελλάδα όμως πρέπει να ξεκινήσουμ­ε από τα βασικά, αυτά που σε άλλες χώρες κατοχυρώθη­καν τους προηγούμεν­ους αιώνες.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece