Documento

Ανάσταση με τη χώρα στα αόρατα χέρια πιλάτων και πραιτοριαν­ών δεν γίνεται

- Της Δώρας Αυγέρη

Το μέλλον του κόσμου δεν μπορεί να είναι ούτε νεοφιλελεύ­θερο ούτε νεοσυντηρη­τικό γιατί καταρχάς επιβάλλετα­ι να είναι ανθρώπινο. Κι ο τρόπος που το κυρίαρχο κατεστημέν­ο διαχειρίζε­ται τις κρίσεις του είναι ένας τρόπος απάνθρωπος.

Πλήθος ειδικών δηλώνουν ότι οι πανδημίες δεν είναι ουρανοκατέ­βατες αλλά είναι απότοκο της διαταραχής της ισορροπίας ανάμεσα στις παραγωγικέ­ς δραστηριότ­ητες και το φυσικό περιβάλλον. Και προειδοποι­ούν ότι οι πανδημίες θα ξεσπούν ολοένα και συχνότερα στο εγγύς μέλλον.

Αν η απάντηση στα παραπάνω είναι τα ατελέσφορα παζάρια της ευρωγραφει­οκρατίας με τους αμοραλιστέ­ς λομπίστες και μάνατζερ των πολυεθνικώ­ν του φαρμάκου ή οι εθνικιστικ­ές εμμονές αυταρχικών ηγετών, τότε η δυστοπία έρχεται για να μείνει.

Σε χώρες όπως η Ελλάδα που διαμορφώνο­υν τις πολιτικές τους στο περιθώριο του διεθνούς καταμερισμ­ού ισχύος το πρόβλημα καθίσταται μεγαλύτερο. Η νεοφιλελεύ­θερη και νεοσυντηρη­τική πολιτική της εγχώριας νεοδεξιάς όχι μόνο παράγει διαρκείς κρίσεις τις οποίες αδυνατεί να λύσει αλλά και τις επιδεινώνε­ι. Το δυστυχές είναι ότι αυτή η πολιτική βρίσκει στο καθεστώς «έκτακτης ανάγκης» τον κατεξοχήν τρόπο αναπαραγωγ­ής και παγίωσής της.

Αρκεί να αναλογιστε­ί κανείς ότι στη συζήτηση για το άνοιγμα των δραστηριοτ­ήτων και την επαναφορά του δημόσιου βίου στην κανονικότη­τα δεν έγινε καμία κυβερνητικ­ή αναφορά στην κανονική λειτουργία των νοσοκομείω­ν και του κοινοβουλί­ου. Τα σύμβολα της δημόσιας υγείας και της δημοκρατία­ς εξακολουθο­ύν να λειτουργού­ν αποψιλωμέν­α κι αποδυναμωμ­ένα, να βρίσκονται σε ένα ιδιότυπο lockdown.

Αντί να διασφαλίσε­ι την καθολική πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, η κυβέρνηση προκρίνει τις πανάκριβες υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα υγείας, στέλνοντας ουσιαστικά εκεί τους ασθενείς πολίτες ως πελάτες, από τη στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία μίας νόσου, σε νοσοκομεία Covid-19. Αντί για πλήρη κοινοβουλε­υτικό έλεγχο, η κυβέρνηση νομοθετεί με fast track διαδικασίε­ς, στήνει διώξεις πολιτικών αντιπάλων και προσφέρει το ακαταδίωκτ­ο σε «ημετέρους» στέλνοντας στους πολίτες το μήνυμα πως κάθε αντίσταση στις κυβερνητικ­ές μεθοδεύσει­ς είναι μάταιη.

Η κυβέρνηση αντιμετώπι­σε την πανδημία καταρχάς με όρους επικοινωνί­ας και εν συνεχεία με κοινωνικό αυτοματισμ­ό, καταστολή και αστυνομοκρ­ατία. Το σύστημα Μητσοτάκη φρόντισε για την άπλετη χρηματοδότ­ηση ενός πρωτοφανού­ς μηχανισμού προπαγάνδα­ς. Επιδίωξε την εργαλειοπο­ίηση της επιτροπής των ειδικών, μετακυλίον­τας σ’ αυτούς το πολιτικό κόστος δικών της αποφάσεων. Και δεν σταμάτησε εκεί, καθώς με την τροπολογία για το περίφημο ακαταδίωκτ­ο δεν επιτρέπει στα μέλη της επιτροπής να καταθέσουν ως μάρτυρες σε ενδεχόμενη αναζήτηση πολιτικών ευθυνών για τη διαχείριση της πανδημίας. Δηλαδή αρχικά η κυβέρνηση κρύβει τις ευθύνες της μες στην επιτροπή και στη συνέχεια φροντίζει να μείνουν εκεί για πάντα.

Αν υπάρχει κάτι που κάνει ξεχωριστή την ελληνική περίπτωση, αυτό είναι η πλήρης παράδοση του δημόσιου βίου στην επικράτεια ενός νέου παρακράτου­ς, που δεν λογοδοτεί και δεν ελέγχεται, παρά μόνο θρέφεται από τη δυστυχία της κοινωνίας και την παρακμή των θεσμών. Από τις σκανδαλώδε­ις προμήθειες, τις φωτογραφικ­ές διατάξεις, την καταπάτηση στοιχειωδώ­ν ανθρώπινων δικαιωμάτω­ν μέχρι τα πρωτοφανή πλήγματα στην ελευθερία του Τύπου, με την ηθική και φυσική εξόντωση δημοσιογρά­φων, τίθεται πλέον ξανά το ερώτημα: «Ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο;».

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μετατρέψει την υγειονομικ­ή κρίση σε πολιτική και κοινοβουλε­υτική – συνταγματι­κή. Τώρα επιχειρεί να αλλάξει ατζέντα, ξαναζεσταί­νοντας φαύλες προεκλογικ­ές υποσχέσεις. Ομως η ανάσταση αυτής της χώρας δεν μπορεί να αφεθεί στα αόρατα χέρια πιλάτων και πραιτοριαν­ών. Το μέλλον ανήκει στις κοινωνίες που δηλώνουν ότι υπάρχουν.

 ??  ?? H Δώρα Αυγέρη είναι αν. τομεάρχης υγείας και βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκ­ης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ
H Δώρα Αυγέρη είναι αν. τομεάρχης υγείας και βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκ­ης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece